Els grans de blat (Triticum aestivum) es poden fer germinar en les condicions adequades de temperatura i humitat; si a més, els deixem créixer durant uns deu dies fins que facin uns quants centímetres (com si fos herba), els tallem i els passem per la liquadora, n’obtindrem un suc d’un verd maragda ple d’antioxidants, vitamines, minerals, proteïna, entre d’altres.

Sobre els brots més habituals que es poden liquar, trobem els d’alfals, trèvol, mongeta mungo, azuki, llavors de gira-sol, rave i bròquil. La millor manera de fer suc és embolicar-los amb un full d’enciam i posar-los així dins de la liquadora; sembla que surt més.

Les principals propietats nutricionals del germinat de blat

Com ja us deveu imaginar, el germinat de blat té molt poques calories (120 kcal per 28 g de germinat de blat, el que s’acostuma a posar en un liquat) i un percentatge elevat en fibra (8 g; si bé la major part es retira quan es fa el liquat). El percentatge de proteïna és elevat (aproximadament un 30%); cal destacar que conté tots els aminoàcids essencials disponibles en forma lliure, per tant assimilables més fàcilment.

Des del punt de vista nutricional, té un contingut elevat de vitamines, minerals i antioxidants. Ara bé té una composició semblant a la d’altres superverdures habituals a la nostra cuina, com ara els espinacs o el bròcoli frescs. La diferència és que, si bé aquestes verdures més comunes poden aguantar dies a la nevera, el germinat de blat s’acostuma a menjar cru i acabat de collir; per tant se suposa que té més vitamines i antioxidants.

Una ració de 28 g en fresc té els valors nutricionals següents:

  • Vitamina A (en forma de betacarotè):

Cobreix el 4% de les necessitats diàries d’aquesta vitamina (conté 120 UI de vitamina A). La vitamina A intervé en el procés de la visió, actua modulant el procés de diferenciació i proliferació cel·lular i és important per al bon funcionament de mucoses, pell, creixement dels ossos, reproducció i sistema immunitari. A més, la forma en què trobem la vitamina A al món vegetal (sobretot en forma de carotens) també té una funció antioxidant que sembla que protegeix contra el càncer.

  • Vitamines B:

Conté quantitats discretes de les diferents vitamines del grup B (sobretot B1, B2, B3, B5 i B6). Cal remarcar que. encara que contingui B12 (0,3 mg), seguint el criteri de la USDA, no es pot assumir que sigui en la forma activa.

  • Vitamines C i E:

Conté quantitats relativament discretes d’aquestes vitamines. Pel que fa a la C, en conté 1 mg, que és una mica més de l’1% de les necessitats diàries. I pel que fa a la E, satisfà un 6% de les necessitats diàries. Totes dues són antioxidants importants de l’organisme.

Pel que fa als minerals, el germinat de blat conté una varietat elevada de minerals; tot i això, la quantitat de producte ingerit en un liquat és petita, i en resulten magnituds discretes de fòsfor, magnesi, calci, ferro, potassi, manganès, zinc i seleni.

Els principals efectes del germinat de blat sobre l'organisme

Hi ha controvèrsia sobre el germinat de blat perquè, per una banda, els estaments mèdics oficials li reconeixen només alguns efectes científicament provats sobre l’organisme però, per l’altra, els seus defensors més acèrrims pregonen una llista interminable de beneficis.

Vegem, en primer lloc, les propietats del germinat de blat reconegudes pels estaments oficials basades en estudis científics contrastats:

  • 1. Antioxidant:

Els experiments fets en animals i persones sanes suggereixen que podria tenir efectes antioxidants (gràcies al contingut en betacarotè, vitamina C, vitamina E, clorofil·la i a l’enzim antioxidant SOD – superòxid dismutasa). Els antioxidants protegeixen dels radicals lliures, que provoquen càncer, malalties degeneratives, envelliment prematur, problemes cerebrocardiovasculars, etc.

  • 2. Anticolesterol:

Diferents experiments fets en animals i mostren una reducció dels nivells de greixos a la sang; i en concret, de l’oxidació del colesterol, que s’associa amb el perill cardiovascular (aterosclerosi, atacs de cor, embòlies).

  • 3. Antidiabètic:

Un estudi fet en animals mostra un efecte de disminució dels nivells de sucre en sang (hipoglucemiant) i conclou que podria ser útil per tractar la diabetis mellitus.

  • 4. Anticancerígen i possible reductor dels efectes secundaris de la quimioteràpia:

Alguns estudis al laboratori (in vitro) mostren com el germinat de blat podria desactivar els mecanismes de determinades substàncies cancerígenes; d’altres mostren com inhibeix els danys a l’ADN i un efecte antiproliferador de determinades cèl•lules afectades de leucèmia (9) i (10). Un estudi fet en dones en tractament quimioterapèutic per càncer de pit mostra que la ingesta de germinat de blat va contribuir a millorar els nivells sanguinis i a reduir els efectes secundaris sense disminuir l’efectivitat del tractament.

En segon lloc, per part d’alguns sectors de la medicina alternativa, trobem llistes molt llargues de propietats beneficioses, com ara aquesta o aquesta altra, en què es descriuen cinquanta raons per consumir germinat de blat cada dia.

Després de documentar-me, la meva opinió personal és que afegir germinat de blat als liquats ens aportarà un plus de vitamines i antioxidants, però cal tenir molt present que no hi ha cap aliment miraculós. Els beneficis d’una dieta sana s’obtenen combinant una àmplia varietat d’aliments i sempre tenint present que la base de la piràmide alimentària haurien de ser les hortalisses i verdures fresques, properes, ecològiques i de temporada.

Canvis vitals segons la medicina tradicional xinesa del germinat de blat

El germinat de blat és, segons l’autor Paul Pitchford al llibre Sanando con alimentos integrales, un aliment amb propietats antiinflamatòries per la quantitat excepcional de clorofil·la, antioxidants (Superòxid dismutasa – SOD) i mucopolisacàrids (un tipus de fibra soluble) que conté. A més, com que és un aliment viu (és acabat de collir i es menja cru) serveix per enfortir tots els teixits del cos, incloent el sistema sanguini.

Pel que fa a la naturalesa tèrmica, segons la medicina tradicional xinesa, els sucs frescos de germinat de blat refreden més que altres presentacions possibles d’aquest aliment (per exemple, en pols deshidratada o en pastilles); per tant, són especialment útils per a les persones robustes amb senyals d’excés de calor: amb capa grogosa a la llengua, aversió per la calor, pols radial fort, veu alta, cara vermellosa i de caràcter extravertit i contundent. En canvi, quan hi ha símptomes de deficiència, debilitat o senyals de fred, cal anar en compte a l’hora de consumir el germinat de blat i fer-ho en petites quantitats.

Segons aquest mateix autor, el germinat de blat és un aliment refredador que actua bastant ràpid a l’hora d’eliminar les toxines del cos. Les seves propietats digestives ajuden les persones que tenen el fetge sobrecarregat, digestions lentes o inflamacions gastrointestinals.

Dins la tradició remeiera tradicional, el germinat de blat va bé per tractar el goll, l’artritis reumatoide, les erupcions a la pell, l’anèmia, la diabetis, per afavorir la cicatrització de ferides, per prevenir les càries i infeccions bacterianes, de virus i de fongs, en els casos de cistitis, uretritis, prostatitis, candidiasis.

També té molta tradició per ajudar a eliminar restes de drogues, metalls pesants i elements intoxicants que actuen sobre el fetge. Fins i tot es fa servir per prevenir l’aparició dels cabells blancs, reduir la pressió arterial i millorar la digestió. Finalment, alguns terapeutes l’aconsellen en forma d’ènema (lavativa) barrejat amb aigua tèbia per ajudar a depurar l’intestí gruixut i sobretot en casos de restrenyiment.

Com he d'utilitzar el germinat de blat en la cuina?

És molt interessant introduir el germinat de blat cru a la dieta perquè així mantenim intactes la majoria de les propietats antioxidants. Ara bé, molts de nosaltres trobarem l’herba massa difícil de mastegar i de pair sencera; per això són molt útils els liquats. En aquest article de la nostra especialista Carla Zaplana trobareu tots els detalls per fer el millor liquat amb la liquadora que s’adapta millor a les nostres necessitats.

Si voleu començar a consumir germinat de blat teniu dues opcions: el compreu ja germinat o bé el podeu fer germinar a casa. En trobareu en botigues especialitzades, com ara OBBIO o  Biospace a Barcelona.

Si us fa mandra germinar-lo vosaltres mateixos us podeu posar en contacte amb l’empresa www.clorofeeling.com, formada per un equip de joves emprenedors catalans que distribueixen germinat de blat ja fet. En canvi, si us fa il·lusió fer-lo créixer a casa, també els podeu demanar el lot per germinar-lo, i així el teniu sempre a mà i a punt per exprimir ben acabat de collir.

Si feu això últim, cal tenir en compte que s’ha de fer servir aigua de bona qualitat i que, una vegada passats els deu dies, quan ja estigui a punt per collir, cal guardar-lo a la nevera dins una bossa de plàstic per evitar que pugui desenvolupar fongs si el deixem seguir creixent.

Per elaborar sucs verds, podeu llegir aquest reportatge sobre les liquadores i extractors més eficaços del mercat actualment.

Les millors receptes amb germinat de blat

La millor manera de prendre germinat de blat és en forma de liquat. Com que sol té un gust molt fort que potser trobeu desagradable. us proposem una sèrie de receptes senzilles que combinen diferents ingredients saludables i deliciosos.

Veureu que, en cada liquat, augmentem la quantitat de germinat de blat. Les mesures són en tasses petites –de cafè–, per no haver de pesar els aliments.

Liquat per calmar el desig de dolç:

  • 2 pomes
  • 2 pastanagues
  • ½ tassa de germinat de blat (segons com en tolerem el gust

Liquat per activar-nos:

  • 1 tassa de germinat de blat
  • ½ tassa de germinat d’alfals
  • 1 tassa de verdura de fulla verda (espinacs, cols, etc.)
  • Una pastanaga
  • Una poma
  • 1 tassa d’aigua
  • 1 cullerada sopera d’algun endolcidor de qualitat (sucre de rapadura, xarop d’atzavara, melassa d’arròs, mel)

Liquat per depurar-nos:

  • 2 tasses de germinat de blat
  • 1 tassa d’alfals germinat
  • 1 tassa de fulles de col
  • 1 tassa de fulles d’espinacs
  • 1 cullerada sopera de ceba tendra
  • 1 cullerada sopera d’all tendre
  • ½ tassa de remolatxa crua
  • 1 cullerada de postres de gingebre fresc ratllat
  • 1 poma

 

Tot el que no has d'oblidar sobre el germinat de blat

Antioxidant, ric en vitamines i amb un sabor molt especial, el podeu incorporar a la dieta en forma de liquat per ajudar a prevenir moltes malalties.

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga

  @montsevolutiva   @montsereusdietista