Infusió de fruits vermells amb quefir d’ovella

Postres, esmorzars i berenars  |  Pep Nogué, Xevi Verdaguer

Recepta per tractar l'excés d'estrògens i frenar l'aromatasa

  • Racions:
    4 - 6
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts

Ingredients

  • 5 g de te verd
  • 100 ml d’aigua mineral
  • 100 g de raïm
  • 1 maracujà (fruit de la passiflora groga)
  • 200 g de gerds
  • q/s de mel de flor de taronger
  • 50 g de nabius
  • 50 g de móres
  • 1 pruna negra
  • 1 magrana
  • 125 g de quefir d’ovella
  • 30 g de grans de cacau

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegetariana
Pep Nogué

Pep Nogué
Xef, professor de cuina i divulgador de gastronomia

cib.education/ @pepnogue
Xevi Verdaguer

Xevi Verdaguer
Psiconeuroinmunòleg (PNI) de referència, divulgador científic i fisioterapeuta

xeviverdaguer.com @xeviverdaguer
 

Infusió de fruits vermells amb quefir d’ovella

Postres, esmorzars i berenars  |  Pep Nogué, Xevi Verdaguer

  • Racions:
    4 - 6
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts

Recepta per tractar l'excés d'estrògens i frenar l'aromatasa


Ingredients

  • 5 g de te verd
  • 100 ml d’aigua mineral
  • 100 g de raïm
  • 1 maracujà (fruit de la passiflora groga)
  • 200 g de gerds
  • q/s de mel de flor de taronger
  • 50 g de nabius
  • 50 g de móres
  • 1 pruna negra
  • 1 magrana
  • 125 g de quefir d’ovella
  • 30 g de grans de cacau

Elaboració

  1. Escalfeu l’aigua a 70 ºC, afegiu-hi el te verd i deixeu infusionar 4 minuts. Coleu i refredeu.
  2. Renteu els raïms i desgraneu-los.
  3. Obriu el maracujà, traieu-ne les llavors i afegiu-les al raïm.
  4. Tritureu la barreja de raïm, te verd, maracujà i la meitat dels gerds i passeu-los per un colador xinès. Tasteu-ho i si és gaire àcid, afegiu-hi un xic de mel. Reserveu fred.
  5. Per muntar les postres, poseu la sopa al fons del plat i distribuïu els gerds, els nabius, les móres, la pruna a talls, la magrana engrunada i un cordó de quefir en un plat soper.
  6. Acabeu amb uns grans de cacau pur per sobre i serviu la sopa pel voltant.
 

Pep Nogué
Xef, professor de cuina i divulgador de gastronomia

https://cib.education/ @pepnogue

Xevi Verdaguer
Psiconeuroinmunòleg (PNI) de referència, divulgador científic i fisioterapeuta

www.xeviverdaguer.com @xeviverdaguer

Elaboració

  1. Escalfeu l’aigua a 70 ºC, afegiu-hi el te verd i deixeu infusionar 4 minuts. Coleu i refredeu.
  2. Renteu els raïms i desgraneu-los.
  3. Obriu el maracujà, traieu-ne les llavors i afegiu-les al raïm.
  4. Tritureu la barreja de raïm, te verd, maracujà i la meitat dels gerds i passeu-los per un colador xinès. Tasteu-ho i si és gaire àcid, afegiu-hi un xic de mel. Reserveu fred.
  5. Per muntar les postres, poseu la sopa al fons del plat i distribuïu els gerds, els nabius, les móres, la pruna a talls, la magrana engrunada i un cordó de quefir en un plat soper.
  6. Acabeu amb uns grans de cacau pur per sobre i serviu la sopa pel voltant.

 

Els apunts d'en Xevi

Aquesta recepta és recomanable per a les persones amb algun dels símptomes que són conseqüència de tenir un excés d’estrògens al cos: en les dones, síndrome premenstrual, miomes, endometriosi, mames fibroquístiques, fluix vaginal, sagnats abundants, cefalees o migranyes, ansietat o depressió, al·lèrgies, càlculs a la vesícula biliar, pell seca, pressió arterial baixa, fred, contractures musculars de repetició, malalties autoimmunes, còlon irritable, restrenyiment. I en els homes: morenes, varius als testicles, infarts, creixement de mames, hipertròfia, càncer de pròstata o de còlon. L’objectiu és tractar aquest excés d’estrògens amb l’alimentació per millorar-ne la metabolització. També ens interessa reduir l’entrada d’estrògens a l’organisme.

Tant els homes com les dones generem estrògens a partir d’un enzim anomenat aromatasa. L’aromatasa fabrica estrògens a partir d’hormones masculines. Aquest enzim es localitza especialment a les cèl·lules de greix; però també al fetge, a la pell, a les glàndules suprarenals, al cervell, a les mames, als ossos, als ovaris, a les cèl·lules de Leydig dels testicles i a la placenta, entre d’altres. Com més excés de pes… més estrògens!

L’aromatasa pot tenir una activitat accelerada per una predisposició genètica amb un polimorfisme al gen CYP 19A 1. Se sospita que poden tenir aquest problema que condiciona a tenir uns nivells d’estrògens elevats les noies que han tingut una pubertat molt precoç (abans dels onze anys). Hem comprovat que, quan frenem l’aromatasa i perdem pes, es normalitzen els nivells d’estrògens, i es redueix el risc de tenir patologies associades amb el predomini estrogènic.

Aliments que van bé

Frenarem l’expressió de l’aromatasa amb els aliments següents: xampinyons, cacau, Coriolus, llinet, sèsam, passiflora, canyella, te verd, cítrics, fruites del bosc, poma, aranja, magrana, julivert, api, ortigues, espàrrecs, avellanes, festucs i pinyons.

Aliments que cal eliminar

És bàsic treure de la dieta: cafè, lactis de vaca i derivats, soja i derivats, alcohol, cervesa i aliments que fan pujar la glucosa de manera brusca com sucres, edulcorants i, molt especialment, el blat.

I molt important! Hem de fer exercici físic regular per facilitar la salut hormonal.

Recomanem posar-se en mans d’un especialista en PNIE o en medicina integradora, si no s’aconsegueix resoldre el predomini estrogènic seguint aquests hàbits alimentaris durant tres mesos. 

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat