Pizza de pagès amb pop amb verduretes

Plat principal  |  Pep Nogué, Xevi Verdaguer

Recepta per tractar la sulfatació dels estrògens.

  • Racions:
    6 - 8
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1h 10 minuts

Ingredients

Per al romesco d’espirulina

  • 1 cabeça d’alls
  • 3 o 4 pebrots de romesco
  • 20 g d’avellanes activades en aigua de mar
  • 20 g d’ametlles activades en aigua de mar
  • 15 g de pipes de gira-sol
  • 10 g de pipes de carbassa
  • 1 molla de pa de cereals
  • 5 g d’espirulina en pols
  • 2 tomàquets madurs
  • Oli de gira-sol verge
  • Vinagre

Altres ingredients

  • 1 pop d’un quilo cuit
  • 4 alls tendres
  • 1 ceba de Figueres
  • 1 pebrot groc
  • 1 pebrot vermell
  • 2 carxofes
  • 1 carbassó petit
  • Sal
  • Oli de pipes de carbassa
  • 4 llesques de pa de pagès de llavors (que siguin de la mateixa mida)

Nota: Les persones que sulfaten lentament, que redueixin la quantitat de ceba, all i porro

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
Pep Nogué

Pep Nogué
Xef, professor de cuina i divulgador de gastronomia

cib.education/ @pepnogue
Xevi Verdaguer

Xevi Verdaguer
Psiconeuroinmunòleg (PNI) de referència, divulgador científic i fisioterapeuta

xeviverdaguer.com @xeviverdaguer
 

Pizza de pagès amb pop amb verduretes

Plat principal  |  Pep Nogué, Xevi Verdaguer

  • Racions:
    6 - 8
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1h 10 minuts

Recepta per tractar la sulfatació dels estrògens.


Ingredients

Per al romesco d’espirulina

  • 1 cabeça d’alls
  • 3 o 4 pebrots de romesco
  • 20 g d’avellanes activades en aigua de mar
  • 20 g d’ametlles activades en aigua de mar
  • 15 g de pipes de gira-sol
  • 10 g de pipes de carbassa
  • 1 molla de pa de cereals
  • 5 g d’espirulina en pols
  • 2 tomàquets madurs
  • Oli de gira-sol verge
  • Vinagre

Altres ingredients

  • 1 pop d’un quilo cuit
  • 4 alls tendres
  • 1 ceba de Figueres
  • 1 pebrot groc
  • 1 pebrot vermell
  • 2 carxofes
  • 1 carbassó petit
  • Sal
  • Oli de pipes de carbassa
  • 4 llesques de pa de pagès de llavors (que siguin de la mateixa mida)
Nota: Les persones que sulfaten lentament, que redueixin la quantitat de ceba, all i porro

Elaboració

  1. Escaliveu els dos pebrots, les cebes i les carxofes. Una vegada cuits, peleu els pebrots i talleu-los a tires; les carxofes, peleu-les, talleu-les en quatre parts i traieu-los el plomissol si en tenen. Reserveu-ho.
  2. Per fer el romesco, remulleu els pebrots de romesco en aigua tèbia durant una hora i traieu-ne la polpa.
  3. Escaliveu la cabeça d’alls menys dos grans i una vegada freda, poseu tots els alls pelats en un morter i aixafeu-los. Aneu-hi afegint les ametlles i les avellanes, les pipes de gira-sol i de carbassa i aneu formant una pasta.
  4. Incorporeu-hi també un polsim de sal, l’espirulina, un raig de vinagre i la molla de pa.
  5. Quan obtingueu una pasta molt fina, incorporeu la polpa de les nyores i tot seguit, aneu-hi tirant l’oli mentre ho lligueu com si fos un all i oli.
  6. Renteu el carbassó i talleu-lo a tires d’un centímetre. Passeu-lo per la planxa.
  7. Per muntar el plat, assequeu el talls de pa al forn a 60 ºC.
  8. Munteu unes broquetes amb les potes del pop i els carbassons i coeu-los a la brasa o en una planxa amb un raig d’oli.
  9. Munteu les pizzes de pagès posant una cullerada de romesco al damunt del pa i tot seguit, les verduretes. Per acabar, poseu la broqueta al damunt amb una cullerada més de romesco d’espirulina al plat.
[destacat estil="apunts"]

Els apunts d'en Xevi

Una ajuda per mantenir una bona salut hormonal: Sulfates lentament? L’estrona i l’estradiol es conjuguen a la 2a fase del fetge amb els enzims de la metilació, la sulfatació i la glucoronització, cosa que en facilita l’eliminació i redueix l’activitat biològica diària dels estrògens a les cèl·lules diana. Si estan conjugats no poden ser actius perquè no tenen afinitat amb el seu receptor. Està molt documentada la importància de facilitar l’eliminació dels estrògens a través de la conjugació amb els enzims de la metilació, la sulfatació i la glucoronització si es vol tractar i prevenir càncers hormonals i totes les malalties provocades per una predominança estrogènica. Continuem amb els enzims que degraden els estrògens en la 2a fase del fetge: la sulfatació. La sulfatació de l’estrona i del 17-beta estradiol succeeix en diferents teixits com les mames, glàndules adrenals, úter, placenta, ronyons, intestí prim... però molt especialment al fetge. El metabòlit majoritari és l’estrona-3-sulfate. Sabràs que sulfates lentament si quan menges espàrrecs l’orina et fa una olor forta, si els alls et repeteixen, si el vi amb sulfits et fa venir mal de cap o si els calçots i les cebes et repeteixen i no se’t posen bé. Si sulfates lentament no et recomano que facis dejunis per desintoxicar el cos. És preferible que contribueixis a fer funcionar millor els enzims de la sulfatació menjant: fesols, azukis, mongeta verda, fajol (pa o pasta o torradetes), pipes de carbassa, gira-sol i l’alga cochayuyo. Pop, calamars i sèpia. Llavors o oli de llinet o de sèsam (o crema de tahina) cada dia. Cal tenir en compte la interacció dels aliments i els tòxics ambientals amb els enzims de la sulfatació. Ens poden ajudar a millorar o a l’inrevés. [destacat estil="apunts"]

Recomanem no abusar dels aliments que frenen la sulfatació

  • La taronja inhibeix el SULT 1A1 per un flavonoide anomenat tangeretine. A més, interfereix en l’eficàcia del tamoxifè, un medicament que es dóna com a proposta terapèutica per tractar el càncer de mama.
  • La ceba, l’all, l’enciam, el raïm i la poma inhibeixen el SULT1A1 per un flavonoide anomenat quercetina.
  • L’àcid acetilsalicílic (aspirina) i els aliments més rics amb salicilats (curri-cúrcuma, pimentó, pebre, canyella, mostassa, cafè, te, orenga, romaní, farigola, taronges, panses, grosella, poma) inhibeixen el SULT 1A1.
Vinga va! No facis mala cara. Si sulfates lentament, tu mateix ja ho havies notat, que el suc de taronja no se’t posava bé, i que l’enciam et deixava la panxa inflada... i que l’all i la ceba també se’t posaven malament i et repetien, que el vi amb sulfits de seguida et feia venir mal de cap o migranyes i les calçotades et deixaven fatal. Als que sulfaten bé, això no els passa. La genisteïna del trèvol vermell, les faves, els tramussos, el miso, el tempeh, el kudzú i el sèsam estimulen el SULT1A1. Cal menjar-ne sovint. [/destacat]

Pep Nogué
Xef, professor de cuina i divulgador de gastronomia

https://cib.education/ @pepnogue

Xevi Verdaguer
Psiconeuroinmunòleg (PNI) de referència, divulgador científic i fisioterapeuta

www.xeviverdaguer.com @xeviverdaguer

Elaboració

  1. Escaliveu els dos pebrots, les cebes i les carxofes. Una vegada cuits, peleu els pebrots i talleu-los a tires; les carxofes, peleu-les, talleu-les en quatre parts i traieu-los el plomissol si en tenen. Reserveu-ho.
  2. Per fer el romesco, remulleu els pebrots de romesco en aigua tèbia durant una hora i traieu-ne la polpa.
  3. Escaliveu la cabeça d’alls menys dos grans i una vegada freda, poseu tots els alls pelats en un morter i aixafeu-los. Aneu-hi afegint les ametlles i les avellanes, les pipes de gira-sol i de carbassa i aneu formant una pasta.
  4. Incorporeu-hi també un polsim de sal, l’espirulina, un raig de vinagre i la molla de pa.
  5. Quan obtingueu una pasta molt fina, incorporeu la polpa de les nyores i tot seguit, aneu-hi tirant l’oli mentre ho lligueu com si fos un all i oli.
  6. Renteu el carbassó i talleu-lo a tires d’un centímetre. Passeu-lo per la planxa.
  7. Per muntar el plat, assequeu el talls de pa al forn a 60 ºC.
  8. Munteu unes broquetes amb les potes del pop i els carbassons i coeu-los a la brasa o en una planxa amb un raig d’oli.
  9. Munteu les pizzes de pagès posant una cullerada de romesco al damunt del pa i tot seguit, les verduretes. Per acabar, poseu la broqueta al damunt amb una cullerada més de romesco d’espirulina al plat.

Els apunts d’en Xevi

Una ajuda per mantenir una bona salut hormonal: Sulfates lentament?

L’estrona i l’estradiol es conjuguen a la 2a fase del fetge amb els enzims de la metilació, la sulfatació i la glucoronització, cosa que en facilita l’eliminació i redueix l’activitat biològica diària dels estrògens a les cèl·lules diana.

Si estan conjugats no poden ser actius perquè no tenen afinitat amb el seu receptor.

Està molt documentada la importància de facilitar l’eliminació dels estrògens a través de la conjugació amb els enzims de la metilació, la sulfatació i la glucoronització si es vol tractar i prevenir càncers hormonals i totes les malalties provocades per una predominança estrogènica.

Continuem amb els enzims que degraden els estrògens en la 2a fase del fetge: la sulfatació.

La sulfatació de l’estrona i del 17-beta estradiol succeeix en diferents teixits com les mames, glàndules adrenals, úter, placenta, ronyons, intestí prim… però molt especialment al fetge. El metabòlit majoritari és l’estrona-3-sulfate.

Sabràs que sulfates lentament si quan menges espàrrecs l’orina et fa una olor forta, si els alls et repeteixen, si el vi amb sulfits et fa venir mal de cap o si els calçots i les cebes et repeteixen i no se’t posen bé.

Si sulfates lentament no et recomano que facis dejunis per desintoxicar el cos. És preferible que contribueixis a fer funcionar millor els enzims de la sulfatació menjant: fesols, azukis, mongeta verda, fajol (pa o pasta o torradetes), pipes de carbassa, gira-sol i l’alga cochayuyo. Pop, calamars i sèpia. Llavors o oli de llinet o de sèsam (o crema de tahina) cada dia.

Cal tenir en compte la interacció dels aliments i els tòxics ambientals amb els enzims de la sulfatació. Ens poden ajudar a millorar o a l’inrevés.

Recomanem no abusar dels aliments que frenen la sulfatació

  • La taronja inhibeix el SULT 1A1 per un flavonoide anomenat tangeretine. A més, interfereix en l’eficàcia del tamoxifè, un medicament que es dóna com a proposta terapèutica per tractar el càncer de mama.
  • La ceba, l’all, l’enciam, el raïm i la poma inhibeixen el SULT1A1 per un flavonoide anomenat quercetina.
  • L’àcid acetilsalicílic (aspirina) i els aliments més rics amb salicilats (curri-cúrcuma, pimentó, pebre, canyella, mostassa, cafè, te, orenga, romaní, farigola, taronges, panses, grosella, poma) inhibeixen el SULT 1A1.

Vinga va! No facis mala cara. Si sulfates lentament, tu mateix ja ho havies notat, que el suc de taronja no se’t posava bé, i que l’enciam et deixava la panxa inflada… i que l’all i la ceba també se’t posaven malament i et repetien, que el vi amb sulfits de seguida et feia venir mal de cap o migranyes i les calçotades et deixaven fatal.

Als que sulfaten bé, això no els passa.

La genisteïna del trèvol vermell, les faves, els tramussos, el miso, el tempeh, el kudzú i el sèsam estimulen el SULT1A1. Cal menjar-ne sovint.

Els apunts d'en Xevi

Una ajuda per mantenir una bona salut hormonal: Sulfates lentament?

L’estrona i l’estradiol es conjuguen a la 2a fase del fetge amb els enzims de la metilació, la sulfatació i la glucoronització, cosa que en facilita l’eliminació i redueix l’activitat biològica diària dels estrògens a les cèl·lules diana.

Si estan conjugats no poden ser actius perquè no tenen afinitat amb el seu receptor.

Està molt documentada la importància de facilitar l’eliminació dels estrògens a través de la conjugació amb els enzims de la metilació, la sulfatació i la glucoronització si es vol tractar i prevenir càncers hormonals i totes les malalties provocades per una predominança estrogènica.

Continuem amb els enzims que degraden els estrògens en la 2a fase del fetge: la sulfatació.

La sulfatació de l’estrona i del 17-beta estradiol succeeix en diferents teixits com les mames, glàndules adrenals, úter, placenta, ronyons, intestí prim… però molt especialment al fetge. El metabòlit majoritari és l’estrona-3-sulfate.

Sabràs que sulfates lentament si quan menges espàrrecs l’orina et fa una olor forta, si els alls et repeteixen, si el vi amb sulfits et fa venir mal de cap o si els calçots i les cebes et repeteixen i no se’t posen bé.

Si sulfates lentament no et recomano que facis dejunis per desintoxicar el cos. És preferible que contribueixis a fer funcionar millor els enzims de la sulfatació menjant: fesols, azukis, mongeta verda, fajol (pa o pasta o torradetes), pipes de carbassa, gira-sol i l’alga cochayuyo. Pop, calamars i sèpia. Llavors o oli de llinet o de sèsam (o crema de tahina) cada dia.

Cal tenir en compte la interacció dels aliments i els tòxics ambientals amb els enzims de la sulfatació. Ens poden ajudar a millorar o a l’inrevés.

 

 

Recomanem no abusar dels aliments que frenen la sulfatació

  • La taronja inhibeix el SULT 1A1 per un flavonoide anomenat tangeretine. A més, interfereix en l’eficàcia del tamoxifè, un medicament que es dóna com a proposta terapèutica per tractar el càncer de mama.
  • La ceba, l’all, l’enciam, el raïm i la poma inhibeixen el SULT1A1 per un flavonoide anomenat quercetina.
  • L’àcid acetilsalicílic (aspirina) i els aliments més rics amb salicilats (curri-cúrcuma, pimentó, pebre, canyella, mostassa, cafè, te, orenga, romaní, farigola, taronges, panses, grosella, poma) inhibeixen el SULT 1A1.

Vinga va! No facis mala cara. Si sulfates lentament, tu mateix ja ho havies notat, que el suc de taronja no se’t posava bé, i que l’enciam et deixava la panxa inflada… i que l’all i la ceba també se’t posaven malament i et repetien, que el vi amb sulfits de seguida et feia venir mal de cap o migranyes i les calçotades et deixaven fatal.

Als que sulfaten bé, això no els passa.

La genisteïna del trèvol vermell, les faves, els tramussos, el miso, el tempeh, el kudzú i el sèsam estimulen el SULT1A1. Cal menjar-ne sovint.

Tòxics ambientals que també frenen la sulfatació

  • Els ftalats com el BBP, DBP o DEHP (perfums, esmalt de les ungles, laca i tints per als cabells i altres cosmètics i productes de neteja o al PVC dels plàstics) inhibeixen el SULT1A1 i el SULT2A1.
  • Els plaguicides (cloro-fenol, cloro-nitrofenol) que trobem a les fruites i les verdures que no són ecològiques.

Hi ha persones que tenen una predisposició genètica a una sulfatació més lenta, és a dir, els enzims de la sulfatació que degraden els estrògens no funcionen correctament perquè el gen que codifica la fabricació d’aquest enzim té una activitat reduïda i condiciona aquestes persones a una conjugació amb sulfats més petita.

Tindran un excés d’estrògens lliures que seran biològicament actius quan s’adaptin al seu receptor. Un risc.

Recomanem a les persones que sulfaten lentament fer-se un estudi genètic valorant aquests polimorfismes concrets que impedeixen la fabricació normal d’enzims per sulfatar:

SULT 1A1, SULT 1E1, SULT 2A1, SULT 2B1.

En cas que sulfatis lentament, un professional especialista en PNIE o medicina integradora t’ajudarà amb la suplementació individualitzada però la teva obligació és seguir aquests consells alimentaris per facilitar l’eliminació dels estrògens per aquest embut.

En Pep Nogué i jo mateix et proposem unes delicioses receptes fetes amb la millor intenció per potenciar l’activitat dels enzims de la sulfatació.

Bon profit!

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat