Conserva de remolatxa amb vinagreta de mostassa

Aperitius, Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

No saps què fer d’una resta de remolatxa cuita? Aquí tens una conserva que sorprèn a taula! El contrast de color i sabors de la remolatxa macerada en vinagreta de mostassa pot ser la clau de l’èxit del teu bufet.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 remolatxa cuita
  • 1 culleradeta (5 ml) de sal marina fina
  • 3 cullerades (45 ml) de vinagre de poma
  • 1 cullerada (15 ml) de mostassa natural
  • 1 vas (250 ml) d’oli d’oliva verge extra o de sèsam de 1a premsada
  • 1/8 de culleradeta de pebre negre acabat de moldre
  • 1 pot de vidre amb tapa

Dieta

  • Crua
  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Conserva de remolatxa amb vinagreta de mostassa

Aperitius, Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts

No saps què fer d’una resta de remolatxa cuita? Aquí tens una conserva que sorprèn a taula! El contrast de color i sabors de la remolatxa macerada en vinagreta de mostassa pot ser la clau de l’èxit del teu bufet.


Ingredients

  • 1 remolatxa cuita
  • 1 culleradeta (5 ml) de sal marina fina
  • 3 cullerades (45 ml) de vinagre de poma
  • 1 cullerada (15 ml) de mostassa natural
  • 1 vas (250 ml) d’oli d’oliva verge extra o de sèsam de 1a premsada
  • 1/8 de culleradeta de pebre negre acabat de moldre
  • 1 pot de vidre amb tapa

Elaboració

  1. Elaboreu la vinagreta diluint primer la sal amb el vinagre. Incorporeu-hi la mostassa, el pebre i remeneu mentre hi tireu l’oli perquè vagi emulsionant.
  2. Peleu i talleu la remolatxa per la meitat i a rodanxes.
  3. Cobriu el fons del pot amb vinagreta i aneu alternant la remolatxa amb cullerades de vinagreta, procurant que la capa superior quedi totalment coberta per la vinagreta. Tapeu-ho i guardeu-ho a la nevera.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Elaboreu la vinagreta diluint primer la sal amb el vinagre. Incorporeu-hi la mostassa, el pebre i remeneu mentre hi tireu l’oli perquè vagi emulsionant.
  2. Peleu i talleu la remolatxa per la meitat i a rodanxes.
  3. Cobriu el fons del pot amb vinagreta i aneu alternant la remolatxa amb cullerades de vinagreta, procurant que la capa superior quedi totalment coberta per la vinagreta. Tapeu-ho i guardeu-ho a la nevera.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

La remolatxa conté molts sucres i, un cop cuita, fermenta ràpidament. Coberta amb la vinagreta de mostassa, es conserva bé a la nevera dues setmanes, però cal mantenir-la sempre ben coberta i evitar que quedin trossos fora de la vinagreta.

Cada cop que consumiu part de la remolatxa, procureu deixar la resta ben coberta per la vinagreta i tornar-la a posar a la nevera ràpidament un cop hàgiu agafat el que necessiteu, per no tallar la cadena del fred. A mesura que es va consumint la remolatxa, el nivell de vinagreta minva; llavors només cal afegir-hi més oli que la cobreixi i remenar-ho sacsejant el pot. A la foto es veu la remolatxa per portar a taula, fora de la conserva i untada per la vinagreta, que s’ha liquat a temperatura ambient.

Quan es treu de la nevera, la vinagreta feta amb oli d’oliva és més solida que la feta amb oli de sèsam o de gira-sol de primera premsada. La vinagreta es va tenyint del color de la remolatxa i el contrast amb el verd de les hortalisses és espectacular. Quan acabeu la remolatxa, retoqueu la vinagreta per acabar de consumir-la com a tal amb més oli, més vinagre de poma i, si cal més sal, afegiu-hi sal diluïda amb el vinagre o un raig d’aigua de mar per al consum. Una altra manera ràpida i deliciosa de retocar la vinagreta és afegir-hi vinagre d’umeboshi i oli, però no ho feu amb salsa de soja perquè apagaria el color i perdria tot l’encant.

La remolatxa taca molt la fusta i la pell: val més posar-se guants per manipular-la i tallar-la sobre taula de plàstic.

Els apunts energètics

La varietat de colors i sabors al plat incideix en la salut de tot l’organisme, segons la teoria dels cinc elements de la medicina tradicional xinesa. La remolatxa és molt dolça i guanya amb la polaritat del salat, l’àcid i el picant. La gama de colors vermellosos a taula contrastada pels diferents matisos de verd sempre sorprèn i fa l’àpat més atractiu.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La remolatxa aporta molts nutrients. Destaquem les vitamines del grup B (àcid fòlic, B12, B2, B6 i B3); i, pel que fa als minerals, és rica en iode, ferro, potassi i silici. Les persones propenses a tenir càlculs renals han de vigilar perquè té oxalats –un component propi d’alguns aliments com els espinacs, el cacau, les mongetes i la remolatxa, i amb una activitat antinutrient ja que dificulta l’assimilació d’alguns minerals.

En la recepta proposada, el vinagre de poma o d’umeboshi, rics en vitamina C, ajuden a metabolitzar part dels oxalats fent que els minerals de la remolatxa siguin més assimilables. La riquesa en minerals de la remolatxa ajuda a nodrir la sang; per aquest motiu és molt adequada per als nens en edat de creixement, per a les persones amb anèmia i falta d’energia.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat