Fotos: Pau Esculies i Mésquelletuga. Receptes: Montse Vallory i Mésquelletuga

Fotos: Pau Esculies i Mésquelletuga. Receptes: Montse Vallory i Mésquelletuga

Panellets, castanyes torrades, moniatos al forn i vi dolç. Aquesta és la combinació culinària que dicta la tradició catalana per degustar per Tots Sants. Però si féssim un rànquing d’aliments saludables, segurament, els panellets, ocuparien l’última posició de la llista. De fet, la recepta tradicional dels panellets fa servir únicament dos ingredients: les ametlles i el sucre, però en grans quantitats.

El sucre blanc, en la quantitat tradicional dels panellets, ens desequilibra i no ens aporta cap benefici nutricional

Sovint, a aquesta base d’ametlles i de sucre, s’hi afegeixen altres ingredients, com ous, farines, patata, moniato, midons o altres tipus d’endolcidors, amb la finalitat d’augmentar-ne la compacticitat o evitar que es ressequin ràpidament. A més, aquests dolços catalans han evolucionat cap a múltiples direccions i avui trobem a les pastisseries panellets de cafè, de maduixa, de cacau, de coco o de codony, per exemple.

Cal anar amb compte, però, amb la innocència dels panellets: tant si els fem a casa com si els comprem fets, la recepta artesana incorpora una quantitat molt elevada de sucre, sovint blanc, que, en quantitats així d’elevades, desequilibra molt i no ens aporta cap benefici nutricional.

Per poder gaudir d’aquests dolços sense que resultin massa embafosos ni hiperestimulants, podem fer-los a casa, controlant la quantitat i la qualitat dels ingredients i adaptant-los als nostres gustos i necessitats. Podem substituir el sucre, per exemple, per melassa de cereal, xarop d’atzavara o gotes d’extracte d’estèvia. En aquesta direcció, la Montse Vallory ens proposa uns panellets d’ametlla i cuscús amb cacau i coco, i en Jay i la Marina, de Mesquelletuga, uns panellets o boles energètiques raw (podreu veure la recepta només si sou socis d’Etselquemenges) amb base d’avellanes, cacau pur, nibs de cacau i dàtils, és a dir, sense sucres afegits.

Panellets vegans de Frolis amb te matcha

Panellets vegans de Frolis amb te matcha

Però si no tenim ganes d’embrutar-nos i preferim comprar-los fets, a quins forns i pastisseries podem acudir, que ofereixin panellets d’alta qualitat, amb quantitats raonables de sucre (o sense gens ni mica), amb versions crudiveganes o sense gluten? Aquí teniu una llista de centres recomanats:

  1. Obradors de Veritas (arreu del territori): Als forns dels supermercats Veritas (ja presents també a Madrid) hi podreu trobar panellets artesans, amb matèria primera natural i ecològica, que segueixen la recepta original amb ametlla i sucre, sense patata, moniato ni sucres químics, a més d’altres variants amb cacau, coco o maduixa.
  2. Milola, Sant Pol de Mar (i venda en línia): La Trinitat Gilbert ja ens havia parlat dels panellets saludables que Milola ven a Sant Pol de Mar (abans a Mataró). Aquesta pastisseria prepara panellets sense sucre, sense gluten i sense lactis, però amb ametlles, pinyons, coco, cafè, taronja, moniato i llimona.
  3. Artipà, Vic i Barcelona: El mestre flequer David Rovira és al capdavant d’Artipà, un obrador artesà de Vic que acaba d’obrir botiga a Barcelona (Travessera de Gràcia, 245) i que treballa amb matèria primera d’alta qualitat, exclusivament ecològica i amb totes les farines mòltes a la pedra sense refinar. De panellets, en trobareu d’ametlles, de pinyons, de coco i de cacau, sense lactosa, sense gluten, sense sucre (endolcits amb melassa d’arròs), sense additius i sense llevats químics.
  4. Frolis, Barcelona: Situats al centre de Barcelona (Aragó, 123), Frolis és una pastisseria vegana que treballa dolços sense químics, sense farines ni sucre refinats, sense gluten (tot i que poden contenir-ne traces), sense colesterol i riques en fibra, vegetals i llavors. Per aquesta Castanyada hi podreu trobar la seva particular versió dels panellets amb base d’ametlla i taronja, cacauets, dàtils, carbassa i coco.
  5. Marawcuyá (venda en línia):  La Yuliana i en Carlos, enamorats de les postres raw, van decidir obrir un negoci especialitzat en dolços crudivegans, Marawcuyá. La seva especialitat són els pastissos, doughnuts, galetes, cupcakes, trufes i boles energètiques vegans, sense soja, ou, gluten, lactis ni sucre i sense fornejar, per tal de mantenir al màxim les propietats dels aliments. Ara, a més, s’atreveixen amb els panellets crudivegans! Podeu fer comanda des del seu web.  
Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.
Coordinadora de continguts d'Etselquemenges.

  @marta_coor