castana-730

Tot i que es tracta d’un aliment que tenim associat a la tardor, la temporada de les castanyes s’allarga fins a final de gener. Durant la resta de l’hivern les podem comprar assecades.

Les castanyes son un fruit sec molt nutritiu que ens aporta hidrats de carboni complexos de llarga duració i, per tant, energia per escalfar-nos bé a l’hivern i poder rendir una bona estona.

Les principals proietats nutriconals de les castanyes

Encara que s’acostuma a classificar dins el grup de la fruita seca, la castanya és molt diferent de la resta de membres d’aquest grup. El seu component principal són els hidrats de carboni, aproximadament un 40%, mentre que en la resta de fruites seques ronden el 15-20%.

A més, les castanyes contenen moltes menys proteïnes i greixos que la resta de fruites seques; per tant, malgrat ser una font d’energia adequada en situacions d’esforç, no és tan calòrica com d’altres.

També cal destacar el contingut de les castanyes en:

  • Potassi, recomanable en casos d’hipertensió
  • Àcid fòlic, molt beneficiós durant l’embaràs.
  • Vitamines antioxidants, com la Vitamina E i la Vitamina B3.

Efectes sobre l'organisme de les castanyes

  • Energia saludable

La castanya és una fruita seca que aporta escalfor i energia duradora. Els seus hidrats de carboni complexos permeten que l’organisme els absorbeixi lentament i progressivament de manera que mantenen els nivells de sucres equilibrats en sang; per tant, no generen una baixada de sucre en picat (com fan els sucres simples), que és el que ens fa venir la fam de llop, sinó que les castanyes ens aporten combustible de qualitat perquè l’organisme funcioni a ple rendiment diverses hores.

A causa d'aquesta proporció tan elevada d'hidrats de carboni, les persones amb diabetis haurien de moderar el consum de castanyes.

  • Milloren el trànsit intestinal

Com que també tenen una gran quantitat de fibra,les castanyes ens permeten millorar el trànsit intestinal; però en canvi les persones amb un sistema digestiu dèbil han d’anar en compte de no menjar-ne massa, perquè poden provocar flatulències i malestar intestinal.

La millor manera de prevenir aquests efectes secundaris la detallem a l’apartat que explica com es cuinen: un bon remull i una cocció llarga i suau amb espècies que ens ajudin a digerir.

Canvis vitals de les castanyes segons la medicina tradicional xinesa

Segons la medicina tradicional xinesa, les castanyes nodreixen els ronyons, que precisament són els òrgans que més pateixen durant l’hivern. Aquest aliment actua escalfant i propiciant l’activació dels ronyons.

Per tant, són especialment indicades per a les persones que pateixen de retenció de líquids i dolors lumbars relacionats amb la debilitat dels ronyons, així com per a les persones grans, ja que amb l’edat els ronyons són uns dels òrgans que perden més ràpidament l’energia vital.

Sopa de castanyes pel xef Bernard Benbassat

Les castanyes a la cuina

El truc: recordeu que, tant si les compreu fresques com assecades, les castanyes les heu de tenir tota la nit en remull (8 hores mínim) perquè deixin anar les substàncies que les fan més difícils de pair.

A més, cal eliminar-ne completament la pell en forma de tel que cobreix les castanyes, ja que és molt indigesta i els dóna mal gust. Això s’aconsegueix més fàcilment amb el remull en el cas de les castanyes seques, i amb el remull i escaldant-les en el cas de les castanyes fresques.

Castanyes de cultiu proper i ecològic

Procureu comprar sempre castanyes de bona qualitat, cultivades a prop de casa vostra i si pot ser, d’agricultura ecològica. A Catalunya les zones on es cultiven són la Garrotxa, el Pla de l’Estany, la Selva, la Conca de Barberà, Osona. Recordeu que comprar productes locals i propers ajuda a donar-los un valor i a fer més sostenible la pagesia.

Estofat de bolets, poma i castanyes per Gina Estapé

Receptes originals amb castanyes

Al web de Etselquemenges pots trobar algunes receptes amb castanyes i descobrir que les castanyes es poden menjar més enllà que en els llocs de castanyes els dies freds d'hivern:

Tot el que no has d'oblidar de les castanyes

En resum, les castanyes són una fruita seca molt nutritiva que ens aporten escalfor i energia duradora i ens permeten mantenir un bon rendiment durant els matins freds d’hivern sense necessitat de picar entre hores.

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga

  @montsevolutiva   @montsereusdietista