Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Quan arriba l'època dels panellets costa de trobar-ne amb ingredients sans i naturals. Aquesta és una alternativa excel·lent i nutritiva als panellets tradicionals; en lloc de patata o moniato, cuscús i en lloc de sucre, melassa.
El cereal, en refredar-se, sempre es compacta. Si la base de cuscús queda massa humida, rectifiqueu-la amb ametlla en pols o amb coco ratllat; si queda massa seca, diluïu cacau en suc de poma i afegiu-lo a poc a poc a mesura que remeneu la massa.
Si us estimeu no fer servir ni cacau ni coco, podeu fer servir canyella en pols, essència natural de vainilla o ratlladura de llimona ecològica.
Les postres amb cuscús queden més delicades si es fa servir el de farina blanca en comptes del d’integral. Per a la versió sense gluten, utilitzeu el cuscús ecològic de farina de blat de moro i arròs, que encara resulta més delicat.
Aquesta recepta és una alternativa als panellets tradicionals, en els quals l’excés de sucre blanc resulta desequilibrador. La melassa de cereal no és tan concentrada com el sucre blanc i podria resultar poc dolç per als paladars habituats a la sobreestimulació dels sucres refinats o els sintètics. En aquest cas, es pot fer servir el xarop d’atzavara (agave), que endolceix el doble que el sucre, o bé unes gotes d’extracte d’estèvia, apte per a diabètics alhora que medicinal.
El cacau té un efecte massa estimulant per als nens i la gent gran, per la qual cosa és més recomanable la crema de garrofa, en comptes del cacau.
En comptes de patata o moniato, cuscús; en comptes de sucre, melassa. Una alternativa excel·lent i nutritiva als panellets tradicionals. S’aconsegueix una recepta apta per a totes les persones que es volen cuidar i volen evitar el consum excessiu de sucre refinat, ingredient que no té cap interès des del punt de vista nutricional i que, a més, roba nutrients de les pròpies reserves de l’organisme i desequilibra els nivells de sucre en sang.
Per aconseguir la dolçor característica dels panellets, podem fer ús de la melassa de cereals, que aporta una gran riquesa de vitamines i minerals i afavoreix uns bons nivells de glucèmia. D’aquesta manera, la combinació de tots els ingredients fa possible que ens beneficiem al màxim de les excel·lents propietats nutricionals de l’ametlla: és rica en àcids grassos essencials, minerals com el calci, el magnesi, el fòsfor i el ferro, en vitamina E i en vitamines del grup B.