A l’hora de pensar en un peix saludable, sempre ens ve al cap el peix blau. El preu, normalment baix, i el receptari, eficaç, l’han catapultat com l’excel·lència de la proteïna saludable. Ara bé, el marisc també ho és.

És evident que el preu no és comparable amb el del peix blau, però tampoc cal menjar ostres cada dia. Dins del concepte “marisc”, hi ha moltes possibilitats que també són aptes per a tot tipus de butxaques i que ens permetran beneficiar-nos de les seves propietats.

Ostres amb gelatina de gintònic, del xef Llorenç Vall, del restaurant Blanc, de l'Hotel Mandarín de Barcelona

Ostres amb gelatina de gintònic, del xef Llorenç Vall, del restaurant Blanc, de l’Hotel Mandarín de Barcelona

El psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer indica els beneficis d’ingerir marisc. “Té un 40% de proteïnes amb aminoàcids importants (com l’àcid aspàrtic i àcid glutàmic) per a les persones que se sentin cansades o amb falta d’energia; un 35% de minerals com el zinc i coure, que són minerals indispensables per desintoxicar el cos i per a les anèmies”. El zinc i el coure també ajuden a regularitzar la menstruació femenina.

A més, també és ric en iode, i, per tant, és indicat per a la gent amb la tiroides poc activa que vulgui aprimar-se. “Les persones que acostumen a tenir sempre fred, que tenen la pell seca, que al matí els costa molt arrencar o que tenen els ulls inflats, que estan cansades, que els cauen els cabells, que tenen les ungles dèbils o afonies freqüents, els és molt recomanable sopar marisc, perquè tenen tots els símptomes d’un hipotiroïdisme”, diu Verdaguer.

Una contraindicació del marisc seria per l’àcid úric que conté. “No se’n pot abusar perquè és ric en àcid úric, que desencadena gotes”. Ara bé, per metabolitzar l’àcid úric cal menjar fruites riques amb vitamina C (els cítrics especialment), perquè faciliten la fabricació de l’enzim uricasa, que el metabolitza.

Els atacs de gota no són hereditaris; el que acostuma a passar és que si el pare o la mare tenen mals hàbits alimentaris, perquè no mengen fruita ni verdura, i ingereixen molt marisc, carn, embotits, cervesa o alcohol en general, i els fills també tenen els mateixos hàbits, al final tots patiran del mateix mal”, indica el psiconeuroimmunòleg.

Una altra contraindicació del marisc és que és ric en histamina i, per consegüent, les persones amb migranyes, èczemes, còlon irritable, pressió arterial baixa, contractures, amb tendència a fer inflamacions fortes després d’una picada de mosquit, no en poden menjar gaire, perquè els farà tenir més mals de cap o fer femtes pastoses.

Ara bé, no cal patir pel colesterol si mengem marisc sovint, perquè no el fa pujar. “Penseu que el colesterol és problemàtic quan hi ha un desequilibri entre els àcids grassos saturats i els insaturats que es mengen, juntament amb la manca d’activitat física”. És a dir si es menja marisc (ric en àcid gras insaturat i en quitina) però, també, moltes farines blanques, pastes amb farines blanques, brioixeria, begudes ensucrades (àcid gras saturat) hi haurà un desequilibri i, per tant, colesterol.

A restaurants com el Blanc, situat a l’interior de l’Hotel Mandarín de Barcelona, es poden degustar plats de marisc, cuinats pel xef Llorenç Vall. Les ostres, les gambes, els musclos del delta de l’Ebre són els plats forts. “Les ostres, les servim amb una base de gel i amb una gelatina de gintònic que cal menjar després d’haver ingerit l’ostra, perquè el gintònic, presentat d’aquesta manera, neteja el paladar”. Les ostres també s’acompanyen amb ceba, esmicolada i enrossida a la paella, i amb mantega.

El xef Llorenç Vall cuina les gambes a la planxa –que és la manera com se’n pot extreure la màxima expressió– i també al forn.

La gamba de Vilanova i les seves propietats beneficioses

Les gambes a la planxa, cuinades pel restaurant Els Sentits de Vilanova i la Geltrú

Les gambes a la planxa, cuinades pel restaurant Els Sentits de Vilanova i la Geltrú

A Vilanova i la Geltrú, una gran part dels restaurants han unit forces per promocionar la gamba de Vilanova. Fins a final de setembre, 27 restaurants han creat plats especials amb la coneguda primera dama de la gastronomia catalana.

Al restaurant El Ceferino, en Jordi Díaz destaca la versatilitat de la gamba. “La cuinem a la planxa i la posem amb un rap i una escuma de gamba”, explica. També la lliguen amb un gaspatxo fred, en què la vedet aporta un contrast singular de gustos.

Al restaurant La Farmàcia, han optat per les gambes a la planxa, amb el plat de gambes amb cigrons i cloïsses i amb les gambes amb rap. Són els plats que han anat fent durant tota la campanya de la gamba de Vilanova i que, segons assegura en Josep Maria Alzina, propietari del restaurant, mantindran durant la resta de l’any.

Mentrestant, al restaurant Rossegall, en Gerard Figueras ha optat per un menú compost per gambes a la planxa i, de segon, un plat ben vilanoví, bull de tonyina. És un conjunt de màxima expressió, amb el qual en Figueras ha volgut homenatjar dos plats tradicionals de Vilanova i que poden anar ben units, perquè les gambes sempre són un bon primer plat.

Per acabar, al restaurant Els Sentits, en Miquel Àngel Díaz ha creat “El vermell de la gamba”, preparat amb les protagonistes a la planxa, una escuma i gelat de pistatxo: un contrast entre la fredor del gelat i el punt calent i carnós de la gamba.

El psiconeuroimmnuòleg Xevi Verdaguer destaca que el cap de la gamba és molt beneficiós, perquè “porta un 14-30% de quitina, un polisacàrid que es combina amb la bilis intestinal i que redueix la reabsorció dels àcids biliars, de manera que provoca una absorció menor dels greixos i del colesterol.

De fet, a les farmàcies es poden trobar fàrmacs fets amb quitina provinent de la clova dels crustacis com les gambes, llagostins o llagostes, anomenats quitosan, indicats per a dietes d’aprimament i per millorar el colesterol.

Aquesta substància natural, la quitina, té una altra propietat molt interessant: és un gran quelant, és a dir, capta els metalls pesants de l’organisme, com el mercuri. Ara bé, “hem de tenir present que, si la gamba prové d’un mar o un oceà contaminat de mercuri, el seu cap també tindrà el mercuri que haurà quelat”, afirma Verdaguer.

Finalment, a la closca del marisc també cal destacar la presència generosa d’un carotenoide anomenat astaxantina (precursor de la vitamina A), que té propietats excel·lents per al càncer de pròstata i també és un antioxidant del sistema nerviós central i del sistema ocular.

Sortegem un lot de productes Mimasa entre tots els participants

mail-1.jpeg.pagespeed.ce.6XgAVtiB1-Per participar en el concurs d’un lot de productes de complementació d’Ifigen de Mimasa, heu de respondre aquesta pregunta i prémer “M’agrada” a la pàgina Facebook de Mimasa:

Preneu suplements vitamínics? Quins? Podeu enviar les respostes a les noves preguntes a: tgilbert@etselquemenges.cat

La guanyadora del concurs anterior és Meritxell Morera.

 

 

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert