Els germinats són dels pocs aliments que encara són vius quan els consumim. Són els embrions de futures plantes i, per tant, es troben en ple desenvolupament i ens aporten un munt de substàncies nutritives que, a més, l’organisme pot assimilar fàcilment.
Uns dos mil anys abans de Crist, el poble esseni, que vivia a la zona de Palestina, ja menjava germinats. Amb el blat germinat feien uns panets que duraven molt i que donaven força i vitalitat als soldats.
Avui en dia, encara podem trobar aquests pans fets de blat o sègol germinat a les botigues especialitzades. La raó per la qual aquest pa és tan digestible rau en els enzims que porta el gra germinat i que expliquem tot seguit.
Propietats nutricionals dels germinats
Els germinats són rics en vitamines i minerals, un concentrat de nutrients que estimulen els processos digestius, aporten gran quantitat d’antioxidants (vitamina C, betacarotens, etc.) i quasi no contenen calories.
Cada germinat destaca per unes propietats nutritives determinades; a continuació en veurem alguns dels més habituals:
- Germinat d’alfals: és el més conegut pel seu sabor suau, textura fina i facilitat de germinació. Conté proteïnes, greixos poliinsaturats (saludables), fibra, vitamines A, C, E i del grup B (B1, B2 i B6).
- Germinat de mongetes azukis: els germinats d’aquest llegum tan nutritiu contenen quasi tots els aminoàcids essencials, ferro i vitamina C.
- Germinat de bròquil: pertany a la família de la col i per això conté substàncies ensofrades molt útils per prevenir el càncer. Quan és germinat, no és tan indigest. A més, és una font excel·lent de calci, potassi i magnesi.
- Germinat de llenties: són més digestives que les normals i la germinació n’augmenta el contingut de calci, vitamines A, C, E i del grup B. Ajuden a regular el nivell de sucre en sang i redueixen el colesterol.
- Germinat de porro: els seus germinats són rics en vitamines A, B, C, E i en minerals com calci, fòsfor, ferro, sofre i magnesi. Estimulen el sistema immunològic.
- Germinat de sègol: es tracta d’un cereal poc habitual, però una vegada germinat se n’elaboren uns pans que són especialment rics en rutina, una substància que millora l’elasticitat dels vasos sanguinis i que fluïdifica la sang. Està indicat en alteracions de l’aparell circulatori.
Efecte sobre l'organisme dels germinats
Els germinats són un ésser en el moment d’arrencada de la vida, i per aquesta raó estan farcits de substàncies preparades per nodrir la planta en creixement. De les propietats que tenen destaquen següents:
- Predigestió de les proteïnes
Les proteïnes de la llavor es transformen en els seus components (els aminoàcids); d’aquesta manera són més fàcils de digerir. Alguns aliments que causen flatulències i problemes intestinals –com ara els llegums– són més fàcils de digerir quan estan germinats. Un exemple seria la pregerminació dels cigrons que vam explicar a l’apartat “Com es cuina?”.
-Transformació dels hidrats de carboni
La substància de reserva de la llavor (el midó) es transforma en glucosa, que és més fàcil de digerir i d’aprofitar-ne l’energia.
- Quantitat elevada de clorofil·la
És un pigment que confereix la coloració verda i s’encarrega de fer la fotosíntesi –procés que ajuda a transformar l’energia lluminosa en energia. Es tracta d’una substància rica en magnesi i d’estructura semblant a l’hemoglobina, que ens ajuda a combatre l’anèmia amb la formació de glòbuls vermells.
- Augment dels enzims
Els enzims són unes substàncies que faciliten la digestió dels aliments i que asseguren el funcionament correcte de les reaccions químiques de l’organisme. En els germinats, el contingut d’enzims es dispara i en poden contenir fins a cent vegades més que la planta o la llavor.
Canvis vitals sobre l'organisme dels germinats
Els germinats tenen una acció depurativa sobre l’organisme. Són un aliment ideal per consumir al principi de la primavera, perquè ens poden ajudar a eliminar els excessos que hem anat acumulant durant l’hivern i que ens fan trobar tan malament –la coneguda astènia primaveral– quan comença a arribar la calor.
En la medicina tradicional xinesa, els germinats s’utilitzen durant aquesta estació de rejoveniment i florida per depurar el fetge i ajudar-lo a alliberar-se de tòxics. A més de la millora de l’anèmia, també se’ls atribueix la propietat de reduir la pressió sanguínia, de reforçar els intestins, de nodrir els cabells, d’alleugerir el nerviosisme i fins i tot s’utilitzen com a diürètic moderat.
Cultivar germinats a casa
Els germinats es mengen crus. Aprofitarem aquest apartat per explicar-vos com els podeu fer créixer a casa:
- Posar en remull durant una nit una quantitat petita –dues cullerades soperes o tres– de llavors, cereals o llegums.
- Al matí següent, s’ha de llençar l’aigua del remull.
- Col·locar l'aliment en un pot de vidre de boca ample (pot semblar un detall sense importància, però no ho és, ja que hem de poder posar la mà a dins per treure els germinats que creixeran al fons).
- Omplir d’aigua el pot, un dit per sobre dels germinats (és important utilitzar aigua sense clor perquè en podria inhibir el creixement) i tapar la boca del pot amb una gassa i una goma de pollastre.
- Bolcar el pot de vidre per treure’n l’aigua (han de quedar humides però no negades d’aigua).
- Deixar-los reposar en un lloc càlid però sense llum directa (per exemple, un racó fosc de la cuina) fins a la nit , quan caldrà tornar a repetir l’operació de regar-los.
- Continuar regant i canviar l’aigua dues vegades al dia durant tres o quatre dies, mentre es deixa reposar el bol en un lloc que sigui càlid però sense llum directa .
- Al cap d’aquests dies començaran a créixer uns brots petits que s’han de col·locar durant tot un dia en un lloc assolellat (per exemple, a prop d’una finestra) perquè facin la fotosíntesi i s’activi la preuada clorofil·la.
- A partir d’aquí només us queda degustar-los; els podeu posar a les amanides.
I recordeu que una petita quantitat –una cullerada sopera per persona i àpat– és suficient per aportar-nos els nutrients. No n’abuseu i en mengeu molts d’un sol cop perquè us podríeu trobar malament (gasos, inflor, etc.).
Finalment, una vegada tingueu a punt els germinats, guardeu-los a la nevera i consumiu-los en dos o tres dies, perquè perden valor nutritiu.
De cultiu ecològic:
És important utilitzar llavors, cereals o llegums de cultiu ecològic per fer els germinats, ja que necessitem que siguin tan nets i lliures de productes químics com sigui possible.
Receptes amb germinats
Podeu consultar les receptes del nostre web que utilitzen els germinats de manera enginyosa amb un resultat deliciós:
- Amanida depurativa i detoxificant de Núria Roura.
- Super green smoothie per netejar la sang de Elka Mocker.
- Tàrtar de col lombarda i alvocat per Cristina Arroyo
- Amanida amb algues, germinats i xucrut per Montse Vallory
Els germinats en síntesi
Els brots germinats són un aliment amb un alt valor nutritiu, plens de vitamines, enzims i clorofil·la. Cada germinat destaca per unes propietats concretes, busca el que millor s'adapti a les teves necessitats.
Són perfectes per acompanyar amanides o per afegir a batuts verds. Amb una petita quantitat al dia, ja n'hi ha prou per aconseguir tots els beneficis que ens poden aportar.
No funciona el concurs?