Ja fa tres anys que col·laboro amb aquesta preciosa revista plena de continguts interessants, contrastats, didàctics i sobretot valuosos i de professionals encara més bons. Agraeixo, des d’aquí, la confiança i aprofito per recordar-vos que, en la primera recepta que vaig publicar, em vaig presentar com una entusiasta de la cuina i una buscadora incansable de l’equilibri entre la salut mental, física i espiritual. Doncs bé, passat aquest temps, ja no segueixo igual; ara segueixo creient encara més (si és possible!) que som el que mengem, però també el que absorbim, el que veiem, el que respirem. Vull celebrar aquest petit aniversari amb un recepta molt especial de tàrtar de col llombarda, l’ingredient estrella de la meva primera recepta i una de les cols protagonista de la temporada que idolatro des de nena i que m’entusiasma pel seu color violeta, el seu potencial terapèutic i el seu sabor.

El color violeta és poderós, té la capacitat de produir efectes profunds en la ment; és un color relaxant i subtil associat a una gran força espiritual i a una sensibilitat especial. Segons la medicina xinesa, és favorable per combatre la falta d’energia vital i per depurar excessos. Conté pigments anomenats antocianines, uns antioxidants molt potents que protegeixen de l’estrès oxidatiu cel·lular. Si voleu mantenir-ne el color, haureu d’afegir algun àcid per fixar-lo, com el vinagre, suc de llimona o una fruita àcida. Aquí us porto la col llombarda ben picada i crua, macerada amb mandarina, gingebre i miso, que donen un gust intens i refrescant. La combinació de llombarda i pistatxo és increïble, així que he preparat una salseta lleugera de pistatxos de Lleida (Maials), que són molt útils per a estats de debilitat o trastorns hepàtics, ja que contenen vitamines del grup B, E, K i minerals com el potassi i el ferro.

Segons un text de la poeta Sherri Rose-Walker (Agenda We’Moon 2019), la primavera és una època en què “renovem els cors, hi ha més espai per a l’amor. Comencem de nou el somni, teixim el treball i les nostres mans i cors, amb la revisió del món, i ens refresquem, ja que nosaltres som els brots verds de la renovació”.

La primavera és l’estació del fetge i de la vesícula biliar, i per això ens hi hauríem de centrar, ja que tendeixen a bloquejar-se amb la ràbia continguda i els excessos. És el moment ideal de netejar l’organisme i tot el que ens resta, també amb exercici moderat, infusions depuratives i eliminant substàncies com la cafeïna, alcohol o el tabac. A l’hora de fer qualsevol tipus de canvi vital, us recomano que sigui de forma gradual i respectuosa i no amb metes potser excessivament ambicioses, ja que potser no estem preparats per eliminar de cop els tòxics de la nostra vida. Aquest hivern m’ha portat coses bones, però també ha estat una mica difícil; així que ja començo a acomiadar-me del fred, d’hivernar, d’aguantar les forces i de recollir-me per estar a punt i rebre als mesos més lleugers, sense deixar de confiar i de posar tota l’energia en el que crec. Dedico aquesta recepta a tot l’equip d’Etselquemenges i espero que també us agradi!

La recepta

Ingredients tàrtar

 • 1 col llombarda petita/mitjana
 • Suc d’1 mandarina
 • Ratlladura d’1 mandarina
 • 1 c.p. de miso (d’ordi, per exemple)
 • Suc d’1 tros de gingebre (d’uns 4 cm)
 • 1 c.p. de mostassa
 • Una mica de sal marina

Ingredients crema d’alvocat

 • 2 alvocats
 • Suc de 1/2 llima
 • Sal marina
 • Pebre

Ingredients salsa

 • 100 g de pistatxos
 • 2 c.s. de vinagre de poma bio
 • 2 c.s. de mel (o d’alguna melassa)
 • Aigua mineral

Per decorar

 • Germinats (de col llombarda, per exemple)
 • 1 poma tallada ben fina, com un carpaccio

Preparació

 1. Talleu la col llombarda a trossos grans i piqueu-la amb la picadora fins a obtenir una mida petita (tipus cuscús). Barregeu amb la resta d’ingredients de l’amaniment i feu un massatge. Tapeu i reserveu d’1 a 2 hores a la nevera.
 2. Prepareu la crema d’alvocat barrejant els ingredients. L’alvocat es pot aixafar amb un morter o una forquilla fins a obtenir la textura desitjada.
 3. Prepareu la salsa de festucs triturant els ingredients. Modifiqueu la textura amb una mica d’aigua, si cal.
 4. Munteu el plat amb l’ajuda d’un cèrcol i ompliu amb capes alternes de col i d’alvocat sobre una base de carpaccio de poma. Decoreu amb germinats i acompanyeu amb la salsa.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta
banner