Aquesta amanida ajuda a depurar el fetge i desintoxicar l’organisme.

Amanida de carxofa, pastanaga i carbassó

La primavera és l’època de l’any ideal per depurar el cos, eliminar toxines i netejar el fetge; així que la recepta d’aquest mes d’abril està pensada especialment per a tu, ja que tots necessitem fer una posada a punt del cos en aquest canvi d’estació per tal d’evitar al·lèrgies, cansament –la famosa “astènia primaveral”- i perdre el greix acumulat durant l’època de més fred.

A l’ETS pots trobar molts articles explicant la importància de fer una dieta depurativa, la relació entre el fetge i les emocions com la ràbia i la ira, les al·lèrgies primaverals i com hi influeix l’excés d’histamina, entre d’altres. Ara toca, doncs, passar a l’acció i preparar un sopar ajustat a aquestes necessitats i que sigui idoni per depurar, eliminar tòxics i evitar les al·lèrgies estacionals seguint les directrius que ens va aportar la Carla Zaplana fa unes setmanes.

L’amanida que us proposo porta uns ingredients totalment pensats per aconseguir els objectius que acabo d’anomenar i també us dono indicacions en cas de necessitar que la recepta sigui baixa en histamina:

– Fulles de remolatxa. Les verdures de fulla verda no poden faltar en una alimentació depurativa, ja que juntament amb les verdures més amargues ajuden a netejar el cos, oxigenar la sang i contenen clorofil·la. A més, la remolatxa i les seves fulles són aliades en una alimentació baixa en histamina, ajuda a depurar el fetge, purifica la sang, hidrata els intestins i millora la circulació. Com que per a aquesta recepta només en mengem les fulles, obtenim tots els beneficis de la remolatxa a la vegada que ho fem de menjar verdures de fulla verda.

– Carxofa. És l’aliment estrella en dietes per aprimar perquè és baixa en calories i és diürètica. A més, la carxofa enforteix el sistema immunitari, protegeix el fetge i el depura, contribueix a la recuperació en casos de malalties hepàtiques i redueix el nivell de sucre a la sang. Un cop tinguem les carxofes bullides per posar a l’amanida ens podem prendre el “caldo” restant.

– Xucrut. Tot i que no s’aconsella menjar aliments fermentats en una dieta baixa en histamina i per tant en podem prescindir si ho necessitem, la col fermentada és rica en probiòtics i ens ajuda a fer més bones digestions i tenir una biota intestinal saludable. En qualsevol alimentació depurativa i desintoxicant busquem la màxima facilitat en les digestions, ja que això ens ajuda a fer les funcions de neteja i a la vegada ens permet tenir energia perquè no la gastem en fer les digestions.

– Germinats d’all negre. Per una banda tenim les bondats dels geminats, indispensables en una alimentació depurativa i a la primavera si volem tenir energia, i per altra banda tenen les propietats que busquem dels alls en aquesta recepta: tenen quercetina, són antihistamínics, i ens ajuden a tenir un sistema immunitari més saludable, eliminar bacteris i depurar la sang.

– Pastanaga. És un aliment amb efecte alcalinitzant, ajuda a depurar la sang, és diürètic, estimula l’eliminació de residus, tonifica la zona digestiva, té propietats antiparàsites i ajuda els ronyons. Barrejada amb la llimona, tal com està en aquesta recepta, ajuda a purificar el fetge. A més, ara que comencen a venir els rajos de sol necessitem més que mai alimentar la nostra pell de bones dosis de betacarotens provinents de la pastanaga, per exemple. També és bo menjar pastanaga crua perquè el seu sabor dolç sacia les ganes de prendre altres aliments rics en sucre mentre que a la vegada estem prenent un aliment viu ric en vitamines i minerals.

– Carbassó. És un aliment ric en vitamina C, i com que el mengem cru no la destruïm. També és un aliat pel nostre sistema immunitari, gràcies al seu contingut en B9 (àcid fòlic), potassi i magnesi. El carbassó és molt fàcil de digerir –encara més si està macerat amb la llimona-, diürètic, té efectes prebiòtics que afavoreixen la flora intestinal i millora el restrenyiment (ideal perquè quan depurem i eliminem toxines les hem d’expulsar del nostre cos). El podem menjar amb pell –si és ecològic– o sense pell.

– Llavors de cànem. Els aliments rics en àcids grassos omega-3 tenen efecte antiinflamatori i a la vegada el cànem ens dona molta energia, aporta proteïnes d’alt valor biològic i fa que ens sentim saciats sense dificultar la digestió.

– Llimona. Els cítrics tenen força histamina, però a la vegada la llimona és molt depurativa, té efecte alcalí, ens ajuda a eliminar toxines i té una acció beneficiosa sobre el fetge. Podem canviar la llimona per vinagre de poma si volem els seus efectes desintoxicants sense afegir cítrics a la dieta.

– Alga nori. Afavoreix la dissolució i l’eliminació de dipòsits de greix, és molt rica en clorofil·la, és remineralitzant, indicada en casos d’astènia, ideal per a persones amb problemes digestius i, com totes les algues, contribueix a eliminar metalls pesants de l’organisme com el mercuri.

Ingredients

  • 4 carxofes petites
  • 1 pastanaga
  • 1 carabassó petit
  • Fulles d’un manat de remolatxa
  • Suc de mitja llimona
  • Germinats d’all negre
  • 1 c.p. de xucrut
  • 1 c.p. de flocs d’alga nori
  • 1 c.p. de llavors de cànem

Elaboració amanida depurativa

 

Preparació

  1. Posar dos dits d’aigua a bullir.
  2. Pelar les carxofes i tallar-les a trossos petits traient els “pèls” del cor. Posar-hi una mica de suc de llimona perquè no es tornin negres i bullir-les 7 minuts amb tapa i foc mitjà.
  3. Ratllar, tallar amb juliana o fer espaguetis de la pastanaga i el carbassó i macerar-los amb suc de llimona. Reservar.
  4. Rentar bé les fulles de la pastanaga, tallar-les i macerar-les amb una mica de suc de llimona en un plat.
  5. Afegir la pastanaga i el carbassó al plat de les fulles de la remolatxa, col·locant-ho al mig.
  6. Posar les carxofes al voltant del plat.
  7. Afegir en el moment de menjar els germinats, l’alga nori, el xucrut i les llavors de cànem disposant-los d’una manera que sigui atractiva a la vista.

Si volem podem afegir una mica més de llimona, o vinagre de poma, o una mica d’oli d’oliva ecològic –o de lli, sèsam, cànem o alvocat– i fins i tot una cullerada de llevat nutricional.

Núria Roura
Núria Roura

Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d'hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com

    @nuriarourasen
banner