Més del 50% dels adults sans presenten símptomes de mala absorció (li pot sentar malament) en ingestes d’entre 5 i 10g de sorbitol, tot i la seva desconeixença.
S’assemblen però el sorbitol no és el mateix que la fructosa. La fructosa es troba a totes les fruites i també en algunes verdures, mentre que el sorbitol és un tipus d’alcohol que podem trobar de forma natural en només algunes fruites. Tanmateix els intolerants a la fructosa han de vigilar la ingesta de sorbitol ja que el fetge pot convertir aquest en fructosa. A quins aliments podem trobar sorbitol?
- peres
- pomes
- prunes
- codony
- préssec
- albercoc
- dàtils
- raïm
- panses
- maduixes
- gerds
- nabius
- grosella
- melmelades
- sucs
La indústria alimentària, però, fa servir el sorbitol com a additiu per endolcir, espessir o humitejar aliments preparats i begudes. En molts casos, el trobarem a les etiquetes com a E-420 a:
- productes light
- xiclets
- congelats
- melmelades
- aliments de forn de pa o pastisseria
- plats preparats
- pastes de dents
- xarops
- croissants i brioixeria
Causes
- Dèficit d’un enzim digestiu (GLUT5). En aquest cas hi ha un component genètic fort i és menys reversible.
- Permeabilitat intestinal (causada per un excés de medicació o laxants, mala alimentació, estrès, component nerviós, colitis, Crohn, còlon irritable, càncer). Molts cops aquesta intolerància està acompanyada d’altres intoleràncies. Penseu que el 70% de les persones que pateixen colon irritable tenen intolerància al sorbitol. Quan hi ha intolerància a la fructosa hi sol haver més sensibilitat a poliols no digeribles com el sorbitol, el xilitol, la rafinosa i l’inulina. En tot cas, cal començar per anar a un dietista-nutricionista per mirar de compensar els nutrients que aporten els aliments que no podem prendre amb d’altres. Sovint també cal recórrer a un coach, perquè no poder menjar certs aliments afecta emocionalment la persona, que sovint tampoc aconsegueix perdre pes pel descontrol alimentari.
Una altra causa possible és l’estat de la mucosa intestinal en el moment de néixer o per una mala introducció alimentària de petits.
Diagnòstic: com puc saber si tinc intolerància al sorbitol
El millor que es pot fer en cas de simptomatologia és anar al metge de capçalera i demanar les proves que calguin: la més senzilla per diagnosticar el sorbitol és el test d’hidrogen expirat. El grau d’intolerància diagnosticat determina en quina mesura podem prendre, o no, certs aliments. A més, si es detecta una intolerància al sorbitol, cal vigilar tots els productes d’higiene i de bellesa, incloses les cremes de farmàcia.
D’on podem obtenir els nutrients que aporten les fruites si s’han de descartar de la dieta? Aigua, fibra, vitamines, minerals, antioxidants… I què podem menjar per substituir-la? Doncs, miniracions de verdura, ja sigui crua o cuita (una pastanaga, un tomàquet, un suc de fulles verdes, un got de crema de carbassa, xips de kale o remolatxa, etc.).
Suport natural: complementació
En intoleràncies i permeabilitats intestinals sempre podem ajudar la mucosa i la flora amb certs nutrients que les enfortiran o que ens ajudaran a pal·liar la inflamació i irritació:
Regeneradors de la mucosa:
- L-glutamina
- metionina
De la flora:
– probiòtics
– acidophilus
– multífidus
– simbiòtics
Antial·lèrgics:
– quercitina
– zinc
Antiinflamatoris:
– omega-3
En alguns casos també és recomanable una hidroteràpia de còlon per netejar la zona de toxines i poder regenerar bé la mucosa.
A més, l’estat emocional en tot tipus de problemàtiques digestives és clau; cal analitzar com ens prenem les coses, quant de temps dediquem a fer allò que ens omple, a l’exercici físic, a estar a l’aire lliure, a prendre el sol, a estar amb els nostres i a respirar adequadament i pausadament.
La dieta ha de ser 100% ecològica, lliure de pesticides i herbicides, plàstics (productes envasats), i metalls pesants (tonyina, salmó). Cal valorar si hem de fer una dieta depurativa, i també com i quan és el millor moment per fer-la.