La coliflor
És de la família de les crucíferes, i una de les verdures d’hivern més convenients, sobretot quan els refredats comencen a guanyar protagonisme, ja que ajuda a potenciar el sistema immunitari.
Gràcies a un compost químic present en les crucíferes, estimula l’acció de les defenses de l’intestí, és a dir, els soldats que treballen a l’intestí per lluitar contra qualsevol agent desconegut i que ens podria fer posar malalts.
La coliflor és un aliment de temporada tardor-hivern amb propietats molt interessants. Podeu veure la recepta de “Fals arròs a la cubana” per descobrir-ne les propietats i consells en casos d’hipotiroïdisme i per evitar flatulències.
Salsa antiinflamatòria
Aquesta salsa té propietats antiinflamatòries que mantenen en bon estat les cèl·lules de l’organisme. En concret, eviten l’acceleració del procés d’envelliment, potencien el sistema immunitari i mantenen en bon estat els teixits. Els principals aliments antiinflamatoris d’aquesta salsa són els següents:
- Cúrcuma: té propietats d’acció antiinflamatòria i influència en l’agregació plaquetària, liqua lleugerament la sang i millora el reg cerebral. També és interessant en la prevenció i tractament de grips i refredats.
- Pebre negre: barrejat amb cúrcuma, en potencia els efectes i s’obté un potent anticancerigen. A més, aporta altes dosis d’antioxidants.
- Umeboshi: és un adobat d’ume (varietat japonesa de pruna, també anomenada albercoc japonès). S’utilitza habitualment a Orient per problemes del fetge, digerir millor els greixos i tots els aliments en general. També com a tranquil·litzant per l’estrès i el cansament, per a desequilibris intestinals (diarrea i restrenyiment), per metabolitzar l’excés de sucre i, entre moltes altres funcions, ajuda a absorbir el calci.
- Ceba: és l’hortalissa antisèptica més estimada, juntament amb l’all. Les seves propietats estimulen el sistema immunitari per preparar-lo per lluitar contra qualsevol adversitat.
També se li podria afegir gingebre i altres espècies al gust. Pot ser que, al principi, el gust resulti una mica “explosiu”, però combinat amb els makis queda espectacular.
La recepta
- 2 persones
- 1/2 coliflor
- 3 algues nori
Per al farciment del sushi:
- 1/2 alvocat
- 1 ceba saltada amb oli i aigua
- pastanaga tallada a tires
- branques d’api tallades a tires, o altres vegetals al gust.
Per a la salsa
- suc d’una llimona
- 1 c.s. de chía triturada
- 1 c.c. de cúrcuma
- 1 c.c. de umeboshi
- 3-4 c.s. d’oli d’oliva
- 1 mica de pebre mòlt
- 2 branques d’alfàbrega
- 1 petita ceba saltada o crua
Estoreta per embolicar l’alga nori
- Talleu la coliflor a trossos petits (incloent el tronc). Bulliu-la amb aigua durant 8-10 minuts fins que estigui tova, tot i que no massa.
- Escorreu-la i deixeu que tregui tota l’aigua. Piqueu fins que quedi una textura semblant a l’arròs. En aquest moment podeu afegir oli d’oliva verge i espècies al gust per donar-li un sabor més exquisit.
- Esteneu la coliflor sobre una superfície plana i espereu que es refredi una mica. Mentrestant, talleu les hortalisses a tires i feu la salsa. Bateu tots els ingredients de la salsa i corregiu amb més o menys suc de llimona al gust.
- Prepareu els estris per a l’alga nori: emboliqueu l’estoreta amb paper film i incorporeu l’alga nori per sobre (la part enganxosa és on posarem la massa).
- Quan la massa estigui freda, poseu sobre l’alga nori i escampeu, deixant tres dits en un costat. Poseu els ingredients al principi de la tira i enrotlleu.
- Talleu i serviu. No us amoïneu si el primer surt una mica “no rodó” i amb els ingredients no gaire ben col·locats. A la segona segur que surt més bé.
- Acompanyeu amb ruca i la salsa antiinflamatòria.