La umeboshi és una varietat de pruna que es fa servir molt a l’Orient per les seves propietats medicinals, en especial al Japó. Els japonesos en consumeixen molta i la posen a dins dels makis, per exemple.

UMEBOSHI

A casa, a banda de fer-la servir per elaborar alguna beguda medicinal, com us expliquem a l’apartat de receptes bàsiques, també la podeu fer servir per elaborar salses molt saboroses: sense anar més lluny, la barreja de tahina amb pasta d’ume és excel·lent i acompanya molt bé les verdures.

Les principals propietats nutricionals de la umeboshi

Les prunes umeboshi contenen:

  • Àcid cítric
  • Calci
  • Magnesi
  • Potassi
  • Fòsfor
  • Ferro
  • Les fulles de shiso que solen acompanyar les prunes ume són riques son en clorofila, vitamina A, vitamina B2 i vitamina C.

Els principals efectes de la umeboshi sobre l'organisme

D'entre els efectes que ens ofereix la umeboshi trobem:

  • Efecte alcalinitzant del ph de la sang

És conseqüència de l’àcid cítric que conté i que el nostre cos fa servir per descompondre l’àcid làctic, que genera cansament o cruiximents, en diòxid de carboni i aigua.

  • Combat el cansament i la fatiga crònica

Bona part dels seus efectes medicinals tenen a veure amb el fet de combatre el cansament i la fatiga crónica causada per un excés d’acidesa en l’organisme com a conseqüència de l’ingesta excessiva de carn i productes refinats com farines blanques o sucre.

  • Desintoxicant

Estimula el funcionament hepàtic, contribuïnt a eliminar substàncies de rebuig i també l’excés de colesterol.

  • Efecte depuratiu

Combat el mal alè i millora les digestiones lentes, que són, precisament, una de les causes del mal alè.

  • Ajuda en casos de vòmits i nàusees

Resulta molt eficaç en la majoria de casos de vòmits, cefalees i nàusees, ja que la majoria estan provocats per l'estrenyiment o per una congestió del fetge

  • Eliminar l’excés d’àcid a l’estómac, ja que es molt alcalí.
  • Antisèptic intestinal, molt útil en casos d’estrenyiment i diarres.
  • Efectes antioxidants, com la majoria de productes fermentats.
  • Ajuda a recuperar la gana, perquè afavoreix la secreció de sucs gàstrics.
  • Combat la ressaca, mitja pruna ume us ajudarà a passar-la amb dignitat.

Per cert: els hipertensos l’haurien de prendre amb moderació.

Canvis vitals segons la medicina tradicional xinesa de la umeboshi

Malgrat les seves enormes propietats medicinals, la pruna ume no és la solució a tots els vostres problemes, ja que elimina el símptoma però no arregla la causa.

És excel·lent per combatre

  • Excessos de carn
  • Excessos de sucre
  • Excessos d'alcohol

Tot i així, per molta umeboshi que preneu, si no reduïu o elimineu per complet els aliments que acidifiquen la vostra sang acabareu desenvolupant alguna malaltia.

On trovo

Per a la seva elaboració s’escull una varietat molt concreta de prunes verdes japoneses i es deixen assecar a l’aire lliure en estoretes fetes amb arròs. Passats uns dies, quan les prunes s’han arrugat i encongit, es posen en barrils amb sal marina, on fermenten. Les de bona qualitat han fermentat un mínim de dos anys.

També s’hi afegeixen fulles de shiso, una planta que aporta minerals i propietats antial·lèrgiques.

A la botiga la trobareu en dues presentacions:

  • 1. La pruna sencera, en un envàs de plàstic o de vidre;
  • 2. En foma de purè o pasta.

Les dues tenen idèntiques propietats, però en el cas del purè heu de menjar menys quantitat. En alguns herbolaris també trobareu unes píndoles que es dien umebol, que també estan fetes a base d’umeboshi. Són bones per estimular la digestió i per aquells moments en què us sentiu molt cansats però encara heu de continuar treballant una estona més i sou reacis –amb bon criteri— a prendre alguna substància estimulant com el cafè.

Per últim, podeu comprar vinagre d’ume, extremadament salat per un substitut ideal i molt saludable del vinagre de vi.

Les millors receptes amb la umeboshi

A continuació, us oferim les millors receptes de Etselquemenges en què incloure la pruna umeboshi en totes les seves versions, perquè us comenceu a deixar anar amb ella a la cuina i aprofiteu així totes les seves magnífiques propietats:

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga

  @montsevolutiva   @montsereusdietista