Has de saber que, si fa temps que tens uns quants símptomes digestius en concret, és que segurament el sistema digestiu és el teu punt dèbil, i sempre hi tindràs tendència.
T’exposem un resum de símptomes perquè et puguis aproximar més a què et pot estar passant, i com avançar en el tractament. Si saps ben bé què et passa, a poc a poc pots anar canviant hàbits, i si tens paciència, ho fas bé i, sobretot, gestiones bé l’estrès o ansietat, milloraràs molt i no empitjoraràs.
Analitza la teva salut segons el tipus de femta
La femta ideal ha de ser com la tipus 4 de l’escala de Bristol:
- Un xurro gruixut de 15 cm aproximadament.
- De color marró.
- Tota la superfície ha de ser més o menys igual.
- S’ha d’enfonsar.
- Si vas de ventre dia sí dia no, tardes més de 2 dies en anar al lavabo, fas boletes o conglomerats de boletes (tipus 1 o 2 ): tens restrenyiment: cal consultar algun professional; hidratar-se bé; regular la fibra a poc a poc i veure si cal equilibrar la microbiota i, sobretot, cal fer exercici físic. Analitzar la motilitat dels intestins i la funcionalitat del fetge també serà clau per saber com funcionen.
- Si fas femta tova, trencada, sense forma (tipus 5 o 6): pot indicar irritació, inflamació, permeabilitat o sobrecreixement bacterià. Cal revisar-ho.
- Si no s’enfonsa, flota: pot ser que tingui massa greix (problemes de bilis), massa estrògens o massa gas.
- Si alternes femta molt tova o diarreica amb dies sense anar al lavabo: indica desequilibri important de microbiota i mucosa. Cal estudiar-ho de manera individualitzada.
- Si tens sang a la femta: pot ser per una morena, fissura, colitis, Crohn, diverticulitis, càncer.
- Si fas femta més tova o més sovint quan tens la regla: podria ser per un excés d’estrògens.
- Si la femta fa molta pudor: indica sobrecreixement d’algun microorganisme o malabsorció d’algun component.
Com són els teus mals de panxa i què volen dir
- Acidesa/cremor: falta d’àcid a l’estómac, excés d’Helicobacter pylori, sobrecàrrega hepàtica, hèrnia de hiat (pot anar acompanyat de reflux, empitjorament quan t’estires, raspera o dificultat respiratòria)… o simplement inflamació de càrdies.
- Panxa inflada: excés de gasos (SIBO, mala eliminació) o algun tipus d’inflamació de la mucosa digestiva.
- Punxades: inflamació i degeneració de la mucosa digestiva, falta d’àcid, bilis o enzims, gasos que no poden sortir o diverticulitis.
- Nàusees: fetge sobrecarregat, virus, inflamació de l’estómac (gastritis) o sobrecàrrega hepàtica.
Com són els teus gasos i què volen dir?
- Més de 25 gasos al dia, o gasos que s’acumulen i fan mal als costats: excés de bacteris metanògens.
- Pets pudents: contenen sulfur d’hidrogen (potser caldrà fer dieta baixa en sofre i prendre algun antibacterià).
- Rots: beu aigua i menja més a poc a poc, evita les begudes amb gas. Si en són molts, controla també l’excés de bacteris i la fermentació.
- Acompanyats de dolor, femta diarreica o tova i digestions lentes: còlon irritable.
Altres símptomes digestius que cal tenir en compte
- Halitosi/mal alè: fetge carregat o excés de bacteris.
- Picors a l’anus: cucs o paràsits intestinals (pot donar altres símptomes com cansament, apatia, pèrdua de pes, dents omandíbules que fan soroll, picor o vermellor a la pell, mals de panxa, gasos…)
- Morenes: restrenyiment, falta de lubricació-hidratació de la femta, sedentarisme, portar pantalons, calcetes o mitges massa cenyits.
- Ansietat abismal pel dolç acompanyada de taques blanques a la pell, picor a la boca o a la vagina: candidiasi intestinal.
- Intolerància: normalment va acompanyada de símptomes força accentuats sempre que prenem algun aliment en concret: inflor d’estómac, dolors estomacals, moviments intestinals que fan soroll, femta diarreica o restrenyiment, nàusees o vòmits, fatiga crònica i dolors crònics.
Què has de fer si tens algun malestar digestiu?
T’aconsellem que, davant de qualsevol sospita o preocupació, vagis a un digestòleg. Comenta-li tota la simptomatologia que tens, perquè et facin el màxim de proves necessàries fins a diagnosticar què et passa al sistema digestiu (que no et diguin que són nervis i es quedin tan amples!). Alguns digestòlegs et faran una ecografia, una colonoscòpia, una prova de femta, una analítica de sang o la prova de l’aire aspirat…
Cal veure a vegades si hi ha cap intolerància, si hi ha un excés d’Helicobacter pylori, si hi ha una hèrnia, un diverticle, un dèficit enzimàtic o un problema a la vesícula, o SIBO.
Abans d’anar al digestòleg t’anirà bé observar, si també tens rinitis, picor, llengua inflada o molt de cansament.
Amb els resultats i el diagnòstic visita un dietista-nutricionista PNIE especialitzat que t’ajudi a millorar el teu dia a dia alimentari.
Consells bàsics per cuidar la salut digestiva
- Menjar a poc a poc, com a mínim 20 minuts per plat. Respira profundament abans de començar a menjar. Has de notar com mastegues i ensalives. Para entre 1 i 3 cops per deixar baixar els aliments.
- Gestionar l’estrès i les preocupacions. Cal buscar temps per dedicar a les aficions. Canta, balla, fes esport, mou-te: allibera de tensió el fetge. I ves a teràpia.
- Màxim 1 gotet d’aigua o infusió de fonoll, anís o comí amb els àpats. Mai després, diluiries massa els sucs gàstrics.
- No t’estiris després dels àpats. La migdiada s’ha de fer estant assegut; o esperar-se com a mínim una hora i mitja.
- Tria productes ecològics de qualitat sempre que puguis.
- Per sopar, vigila amb els crus, la ceba, l’all, la carn, els embotits i els llegums.
- Un bon consell per començar el dia ajudant el fetge i els intestins és prendre suc de llimona natural o una micona de gingebre.
- Tria aliments ecològics i de bona qualitat sempre que puguis.
- Beu entre 6 i 8 gots d’aigua, infusió, brou al dia, separats, i presos a poc a poc. Si cal, posa’t una alarma o post-its per recordar-te’n.
- Menja verdura cada dia: com a mínim 2 racions al dia.
- Controla l’excés de lactis, sucres, proteïnes animals (revisa amb el dietista-nutricionista especialitzat on tens el límit), cereals i estimulants.
descobrir si
toleres
bé el gluten
Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :
- Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
- Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
- Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.