Has de saber que si el teu sistema digestiu fa temps que té un tipus de símptomes en concret, és que segurament serà el teu punt dèbil, i sempre tindràs una tendència cap a aquest tipus de preocupació.
T’exposem un resum de símptomes perquè puguis aproximar-te més a què pot estar passant en el teu sistema digestiu, i com avançar en el tractament. Si saps realment què està passant, a poc a poc pots anar canviant els teus hàbits, i si tens paciència, ho fas bé i, sobretot, gestiones bé el teu estrès o ansietat, milloraràs molt i evitaràs anar a pitjor.
Analitza la teva salut segons el teu tipus de femta
La femta ideal ha de ser com la tipus 4 de l’escala de Bristol:
- Un xurro de 15 cm aproximadament.
- De color marró clar.
- Tota la superfície ha de ser més o menys igual.
- S’ha d’enfonsar sempre.

Font: Heaton i Lewis a la Universitat de Bristol, 1997
- Si vas de ventre dia sí dia no, tardes més de 2 dies en anar al lavabo, fas boletes o conglomerats de boletes (tipus 1 o 2 ): són diferents tipus de restrenyiment: cal netejar toxines amb una depuració o una hidroteràpia de còlon; hidratar-se bé; regular la fibra a poc a poc i veure si cal augmentar la microbiota amb probiòtics o a través dels fermentats i, sobretot, cal fer moltíssim exercici físic. Analitzar la motilitat/moviment dels nostres intestins també serà clau per conèixer com funcionen.
- Si fas femtes toves, trencades, sense forma (tipus 5 o 6): excés d’helicobacter pylori, mala absorció.
- Si no s’enfonsen, floten: dèficit de bilis o excés d’estrògens.
- Si tens alternança de femtes molt toves/diarreiques amb dies sense anar al lavabo: còlon irritable o Crohn.
- Si tens sang a les femtes: morena, fissura, colitis, Crohn, diverticulitis, càncer.
- Si fas femtes més toves o més sovint quan tens la regla: excés d’estrògens.
- Si les teves femtes fan molta pudor: fermentació excessiva, cal una neteja intestinal.
Com són els teus mals de panxa i què volen dir
- Acidesa/ardors: falta d’àcid a l’estómac per intolerància, excés d’helicobacter pylori, sobrecàrrega hepàtica, hèrnia de hiat (pot anar acompanyat de reflux, empitjorament quan t’estires, raspera o dificultat respiratòria)…
- Panxa inflada: excés de gasos (proliferació bacteriana) o algun tipus d’inflamació intestinal.
- Punxades: inflamació i degeneració de la mucosa digestiva, falta d’àcid, bilis o enzims.
- Nàusees: fetge sobrecarregat/virus/inflamació de l’estómac (gastritis), acompanyats de dolor a la boca de l’estómac.
Com són els teus gasos i què volen dir?
- Més de 10 gasos al dia o se m’acumulen i em fan mal als costats, quan surten em sento alleugerit: excés de bacteris metanògens.
- Pets pudents: fermentació per proliferació bacteriana o mala absorció.
- Rots: beu aigua i menja més a poc a poc, evita les begudes amb gas. Si en són molts, controla també l’excés de bacteris i la fermentació.
- Acompanyats de dolor, femtes diarreiques o toves i digestions lentes: còlon irritable.
Altres símptomes digestius a tenir en compte
- Halitosi/mal alè: fetge carregat o excés de bacteris.
- Picors a l’anus: cucs/paràsits intestinals (pots tenir altres símptomes com cansament/apatia, pèrdua de pes, dents/mandíbules que cruixen, picors o vermellors a la pell, mals de panxa, gasos…
- Morenes: restrenyiment, falta de lubricació-hidratació de les femtes, sedentarisme, utilitzar pantalons/calcetes/mitges massa cenyits.
- Ansietat abismal pel dolç acompanyada de taques blanques a la pell, picors a la boca o a la vagina: candidiasi.
- Intolerància: normalment va acompanyada de símptomes força accentuats sempre que prenem algun aliment en concret: inflor d’estómac, dolors estomacals, moviments intestinals que produeixen sorolls, femtes diarreiques o restrenyiment, nàusees o vòmits, fatiga crònica i dolors crònics.
Què has de fer si tens algun malestar digestiu?
T’aconsellem que davant de qualsevol sospita o preocupació vagis a un digestòleg. Comenta-li tota la simptomatologia que tens, perquè et facin el màxim de proves necessàries fins a diagnosticar què succeeix en el teu sistema digestiu (que no et diguin que és una qüestió de nervis i es quedin tan amples!). Alguns digestòlegs et faran una ecografia, una colonoscòpia, una prova de femtes, una analítica de sang o la prova de l’aire aspirat…
Cal veure a vegades si hi ha cap intolerància, si hi ha un excés d’helicobacter pylori, si hi ha una hèrnia, un diverticle, un dèficit enzimàtic o un problema a la vesícula.
Abans d’anar al digestòleg t’anirà bé observar, si quan prens algun d’aquests aliments tens, aquell dia o al dia següent, èczemes, diarrees, panxa inflada, molts gasos, llengua inflada, nàusees…:
- Ous
- Fruita seca
- Llet / iogurt / formatge (de fonts animals)
- Xiclet
- Fruita
- Gluten (sègol, civada, cuscús, pasta o pa de blat, búrgul…
Alguns digestòlegs et faran una ecografia, una colonoscopia, una prova de femta, una analítica de sang o una proba d’aire aspirat. Amb els resultats i el diagnòstic visita un dietista/nutricionista especialitzat que t’ajudi a millorar el teu dia a dia alimentari.
Consells bàsics per cuidar la salut digestiva
- Menjar a poc a poc, com a mínim 10 minuts per plat. Has de notar com mastegues i ensalives. Para entre 1 i 3 cops per deixar baixar els aliments.
- Gestionar l’estrès i les preocupacions. Cal buscar temps per dedicar-te a tu mateix. Crida, canta, balla, fes esport, mou-te: allibera de tensió el teu fetge.
- Màxim 1 gotet d’aigua o infusió de fonoll/anís/comí amb els àpats. Mai després, diluiries massa els sucs gàstrics.
- No t’estiris després dels àpats. La migdiada s’ha de fer estant assegut; o esperar-se com a mínim una hora i mitja.
- Escull productes ecológics de qualitat sempre que puguis.
- Per sopar, vigila amb els crus, la ceba, l’all, la carn, els embotits i els llegums.
- Un bon consell per començar el dia ajudant el fetge i els intestins és prendre suc de llimona natural, una micona de gingebre i una culleradeta d’oli d’oliva en dejú.
- Escull aliments ecològics i de bona qualitat sempre que puguis.
- Beu entre 6 i 8 gots d’aigua/infusió/brou al dia, separats, i presos poc a poc. Si cal, posa’t una alarma o Post-its per recordar-te’n.
- Incorpora verdura cada dia: com a mínim 2 racions al dia.
- Controla l’excés de lactis, sucres, proteïnes animals (revisa amb el dietista/nutricionista especialitzat on està el límit) i estimulants.
- Introdueix llavors a la teva vida: lli, sèsam, chía, gira-sol, carbassa,..
descobrir si
toleres
bé el gluten
Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :
- Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
- Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
- Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.