Els tes en general són diürètics, és a dir, ajuden a eliminar l’excés de líquid del cos i a fer més pipí (per tant, si ens llevem normalment a la nit, val més que no en prenguem a partir de les nou del vespre). A més, en general tots són rics en antioxidants.
Què diferencia els uns dels altres?
El procés de collita, oxidació i fermentació. Les fulles del te negre s’assequen i s’espremen abans d’oxidar-se (no es fermenten). Les del te vermell oolong és fermenten parcialment, mentre que les del te verd es tracten al vapor i es trituren, i les del te blanc estan fetes amb els brots més joves; tots dos es fermenten.
- El te negre (que en podem trobar d’Earl Grey, Breakfast Tea, Darjeeling, Ceilan) és el que té més teïna; per tant, ens revitalitza i ajuda a despertar-nos, i és el que té un sabor més fort. Es pot prendre sol, amb llet o amb beguda vegetal.
Voleu deixar el cafè o aconsellar algú com fer-ho? Tasteu el te negre amb unes quantes llavors de cardamom, o el mate amb romaní i sàlvia per “despertar” la ment.
- El te vermell (Oolong, Pu-erh) és digestiu i desintoxicant i ajuda a metabolitzar els greixos. Per fer dieta, però, el millor és el verd:
- El te verd. Per què agrada tant el famós te verd? Les seves propietats antioxidants el fan únic, així com el seu sabor delicat i la capacitat d’ajudar a millorar el metabolisme del greix i del colesterol (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24675010) i depurar líquids i toxines.
- El te blanc és el que conté menys teïna i el que té un sabor més suau. La seva propietat més destacable és l’antioxidant. Els nens en poden prendre amb una mica d’extracte de vainilla, sobretot si veieu que fa fred i els donaríeu un got de llet amb xocolata.
Tes sense teïna:
- Te de tres anys (Bancha o Kukicha): remineralitzant, desintoxicant i amb vitamina C. Molt indicat per als nens.
- Te mu: és una combinació de setze plantes que tonifiquen, enforteixen i equilibren el cos.
- Altres infusions d’herbes (la denominació de te és exclusiva de la planta Camellia sinensis).
Novetats en el món dels tes: el te groc i el te blau
Te groc
És un te a mig camí entre el blanc i el verd. Ajuda a concentrar-se i a regular l’estat d’ànim; i també a protegir les dents de la càries gràcies al fluor i calci que conté. Recomanable també per a nens a mitja tarda i a l’hivern.
Te blau
També anomenat Oolong; a mig camí entre el verd i el negre. Té un poder altament antioxidant i reformador del sistema immunitari.
Quina diferència hi ha entre la teïna i la cafeïna? És millor la teïna?
Molecularment la teïna i la cafeïna són iguals, però l’efecte sobre el cos és diferent. La teïna té menys efecte energitzant i despertador; és millor, doncs, per a persones nervioses o que s’alteren massa amb el cafè (hi ha gent que fins i tot té taquicàrdies).
També és cert que les persones acostumades a prendre te no noten tant l’efecte com les que no en prenen mai.
Cal evitar l’excés tant de l’una com de l’altra en persones amb hipertensió arterial, problemes cardíacs i arítmies.
Com més estona deixem infusionar un te, menys teïna tindrà, però també més fort serà el sabor.
Quina diferència hi ha entre prendre un te que comprem a granel i un te de bosseta?
Sempre val més prendre te a granel. A banda que fem menys residus i surt més barat si comprem a granel, les bossetes que es fabriquen actualment no són biodegradables o contenen tints i químics que també ens acabem bevent. Només algunes marques utilitzen bossetes especials sense aquest tipus de components.
Marques de tes de confiança: clipper, clearspring, sonnentor, mimasa
La procedència també és important, com en qualsevol altre aliment, però a Espanya hi ha poca producció de te autèntic, i bàsicament és de Galícia.
També hem de tenir en compte el filtre que utilitzem: si ho fem amb un colador de pinça que, per exemple, pot ser metàl·lic (d’alumini), de plàstic o de bambú.
Com aprofitar millor les propietats del te?
Cal que seguim exactament les indicacions de temperatura i temps. Així doncs, és recomanable un bullidor d’aigua que tingui termòmetre (ja teniu una idea per Nadal). És molt més pràctic que bullir aigua, que fa més mandra i n’acabem desaprofitant.
Quan s’han de prendre els tes?
Si pot ser separats dels aliments, ja que contenen tanins que interfereixen en l’absorció de certs minerals com el ferro. Val més deixar un parell d’hores abans de fer el te o prendre’n un sense teïna.
Recepta del te de Nadal
Si voleu preparar un regal o beguda per a aquestes festes, us aconsellem la recepta d’aquest te deliciós
(Per prendre a mitja tarda amb els torrons ecològics)
- Te verd (diürètic)
- 1 branca de canyella (digestiva)
- Un pessic de gingebre en pols (digestiu i calmant)
- Un toc de pell de taronja eco ratllada
- Unes gotetes de suc de poma
- 2 ametlles
Escalfar l’aigua a 90 graus, apagar el foc i deixar infusionar dos minuts. Us encantarà, té gust de galeta!