La majoria de nosaltres mengem pa diàriament. Aquest és un aliment molt integrat en la nostra cultura i que sol acompanyar pràcticament qualsevol plat o preparació culinària. Com que és un aliment de consum tan habitual, tenim dues opcions, o escollir la seva millor versió o buscar alternatives més saludables.

4 criteris per escollir un bon pa

Si el vostre objectiu no és deixar de menjar pa, però sí menjar-ne de la millor qualitat, pareu atenció a aquesta primera part de l’article, perquè us donem les claus per escollir el millor pa del mercat.

Fugiu de les cadenes de fleques

Aquest és el nostre primer consell. Aquest tipus de cadenes solen utilitzar farines refinades i additius per accelerar el procés de fermentació. Això el converteix en un pa de pitjor qualitat i menys digerible i sol aguantar molt menys temps fresc.

Escolliu un forn que prepari el pa “a l’antiga”

Per sort, cada vegada és més fàcil trobar fleques artesanals que fugen del que és industrial. En aquestes fleques se sol deixar que la massa fermenti de manera natural sense la necessitat d’afegir additius ni accelerar els processos. Els pans solen fermentar moltes hores i reposar, cosa que aporta aquest sabor, acidesa i força característics. A més, la llista d’ingredients sol ser reduïda i inclou, de manera general, simplement farina, aigua, sal i llevat o massa mare.

Escolliu cereals antics

Les varietats antigues solen ser més digestives i generar menys problemes en persones amb possible sensibilitat al gluten, a més de proporcionar-nos més minerals i altres nutrients. L’espelta, el kamut, l’einkorn o altres varietats són opcions molt interessants.

Trieu la versió integral sempre que pugueu

Les versions integrals solen tenir més vitamines, minerals i un índex glucèmic més baix (pel que el sucre en sang s’incrementa de manera més lenta). Així que, llevat de casos concrets en què la persona no toleri bé els integrals, serà l’opció més recomanable.

I si vull deixar de menjar pa?

Ara bé, si la vostra intenció és reduir el consum de pa, hi ha moltíssimes alternatives interessants. Us expliquem les nostres opcions favorites:

1-Wraps

Els wraps són una molt bona alternativa al pa. Ens permeten incloure una gran quantitat de farciment que, sempre que sigui saludable, és una opció molt més interessant. Si l’omplim de verdures, de proteïna de qualitat i de greixos saludables, aconseguim fàcilment un plat nutritiu. El que més ens agrada dels wraps és que permeten menjar més quantitat de farciment i menys quantitat de pa. Aquest punt ens interessa, ja que normalment la gent sol posar-se una bona llesca de pa amb una mica de farciment. Quan el que realment ens interessa és el farciment, sempre que sigui, repetim, de bona qualitat. Els wraps poden ser de moltes farines diferents, amb gluten i sense gluten. Procureu, de nou, que estigui fet amb farines antigues i la seva versió integral.

2-Paper d’arròs

El paper d’arròs també és una molt bona alternativa al pa. Com que és molt fi, ens permet que el farcit sigui contundent. El millor d’aquest tipus d’aliment és que se sol servir ple de verdures crues i molt variades i acompanyat d’una mica de proteïna de qualitat, que es tradueix en un plat saludable.

3-Fulles d’enciam

Per als més paleo o ceto, aquesta opció és fantàstica. Si la vostra intenció és reduir totalment el consum de pa i cereals en general, podeu utilitzar les fulles d’enciam com si fossin tacos. Tasteu-les farcides de carn picada, hummus i verdures o qualsevol cosa que se us acudeixi. Una versió molt fresca, lleugera i el més important, saludable.

4-Tacos i fajitas

Els tacos i fajitas són una altra molt bona alternativa al pa. Normalment estan fets de gra de blat de moro mòlt. Intenteu buscar sempre les opcions lliures d’additius i tan pures com sigui possible. Els tacos i fajitas també permeten que mengem un plat molt complet, ja que són molt fins i permeten omplir-los de tot el que ens vingui de gust.

Al final, ens interessa escollir el pa més saludable possible o una de les seves alternatives, però també busquem augmentar la quantitat del farcit i fer que sigui molt saludable. Què no pot faltar per aconseguir-ho?

  • Vegetals: haurien de ser la base de tots els vostres plats. Podeu utilitzar fulles variades (ruca, canonges, créixens, fulles de mostassa…), tomàquet, pebrots, carbassó, cogombre…
  • Greixos saludables: una mica d’alvocat, olivada, peix gras, picada o crema de fruita seca, pasta de tahina…
  • Proteïna de qualitat: la proteïna pot ser animal (peix, carn, ous…) o vegetal (hummus, tempeh, tofu, etc.).

Algunes opcions interessants podrien ser:

  • Wraps proteics amb alvocat, col arrissada i hummus
  • Wraps de kale, hummus, vegetals al forn i tofu marinat
  • Rotllets d’enciam amb hummus i tempeh
  • Rotllets d’enciam amb pollastre picat, menta, coriandre, alvocat i llima
  • Rotllets d’arròs farcits de gambes, fideus d’arròs i verdures rostides
  • Rotllets d’arròs amb verdures crues, alvocat i hummus
  • Tacos amb peix, fulles variades, tomàquet a daus, ceba vermella i guacamole
  • Fajitas amb base d’hummus, pollastre marinat i ruca

En diverses de les propostes incloem hummus perquè és una manera senzilla d’incorporar proteïna de qualitat a la dieta. Sobretot si tenim poques ganes de tacar i cuinar, ja que ens ajuda a tenir un plat molt nutritiu en pocs minuts.

A La Piara trobareu una gamma d’hummus deliciosa. El millor de tot és que només porta ingredients 100% naturals i prescindeix de qualsevol additiu. Entre d’altres, podreu gaudir d’aquestes varietats:

Hummus en la seva versió clàssica

Hummus de carxofa amb olives negres

Hummus d’albergínia amb tahina

– Hummus de curri