La pizza, aquest deliciós invent italià que acostuma a agradar a tota la família. Un plat fàcil, ràpid i boníssim. Però si vols que aquest moment es converteixi també en un moment de qualitat, no t’oblidis de seguir les recomanacions següents.

Tria una pizza amb massa mare

Escollir una pizza amb massa mare t’aportarà molts beneficis, a més de fer la vetllada molt més agradable per al teu sistema digestiu. La massa mare es genera a partir dels microorganismes que es troben de manera natural a la farina completa i tenen molts beneficis. Per sort, ja podem trobar al mercat algunes marques com Onyar que utilitzen bases de pizza elaborades a partir de massa mare que, a més, són ecològiques i tenen varietats de massa de blat i també d’espelta integral.

Quins beneficis té?

  • Millora la digestió. Gràcies a la predigestió de la farina que es produeix durant la fermentació es redueix la digestibilitat del midó i això en facilita l’assimilació. També es redueix el contingut de fitats, se solubilitza la fibra dietètica i es produeix una degradació del gluten. Pel que, en conseqüència, presenta menys contingut en gluten.
  • En millora la textura i sabor. En ser fruit d’una fermentació molt més lenta es desenvolupen més aromes i sabors.
  • Es conserva millor. Generalment, els productes elaborats amb massa mare duren més temps en bones condicions (sense posar-se durs o gomosos) sense necessitat d’afegir-hi conservants. Això en part és perquè presenten més activitat antifúngica i antibacteriana que altres tipus de pans. En qualsevol cas, és important emmagatzemar-los de forma correcta.
  • Té un menor índex glucèmic. És a dir, la velocitat amb la qual un aliment té la capacitat d’elevar els nivells de glucosa en sang és més baixa que la d’altres pans de pitjor qualitat.
  • Té un contingut més alt en vitamines i minerals. El pa de massa mare presenta una millor assimilació de nutrients gràcies a la reducció del contingut de fitats i tanins. Entre ells hi ha vitamines del grup B (especialment B9, B2 i B12), vitamina E, ferro, calci, zinc, potassi, fòsfor, magnesi, proteïnes i àcids grassos.

Escull els extres adequats

Hi ha uns quants ingredients que no haurien de faltar a la teva pizza per convertir-se en un plat de la millor qualitat possible. Procura sempre que tots provinguin d’agricultura ecològica i, sobretot, que estiguin lliures de conservants, colorants o additius d’origen químic innecessaris.

  • El tomàquet: què és una pizza sense salsa de tomàquet? El tomàquet és un dels elements estrella de la preparació. El problema és que és habitual que moltes de les salses de tomàquet que podem trobar en els supermercats són poc recomanables. Una opció molt saludable és preparar la salsa de tomàquet a casa o comprar alguna salsa de qualitat com la salsa de Pomodoro, d’Onyar, que a més de ser ecològica és deliciosa.
  • El formatge: el formatge és un altre dels ingredients imprescindibles. Una bona mozzarella sempre serà una bona opció. O, si no, podem optar per qualsevol formatge fresc o tendre.
  • La proteïna: incloure proteïna a la nostra pizza és una bona alternativa per fer aquest plat encara més complet. Podem optar per pit de pollastre, bonítol en conserva, carn picada, etc. En cas d’escollir embotits com ara pernil, gall dindi, etc., és important revisar que el contingut de l’animal sigui com a mínim d’un 90%. Hi ha moltes marques que presenten proporcions molt més baixes (fins i tot del 50%) i que omplen l’embotit amb conservants. A Onyar trobareu una pizza amb embotit de qualitat preparada amb pernil dolç i olives, tots dos d’origen ecològic.
  • Els vegetals: sempre fomentem el consum de vegetals i en una pizza evidentment també! Sempre que puguis tria verdures fresques i de qualitat. Pots provar amb alguna d’aquestes perquè donen un toc deliciós a qualsevol preparació: xampinyons, espinacs, tomàquet, pebrots, albergínies, ceba i fins i tot algues. A Onyar també trobareu varietats que inclouen vegetals com la pizza d’espinacs i xampinyons, la pizza de bolonyesa vegetal o la de tofu i algues. I per donar un toc extra boníssim què us semblen unes olives per aportar una mica de greix saludable?

A Onyar trobaràs molt bones alternatives que compleixen tots els requisits per convertir-se en una pizza ideal. Els seus productes són d’origen ecològic i tenen un valor social afegit, ja que són elaborats a la Fundació Ramon Noguera, un projecte social amb la finalitat d’inserir laboralment persones amb discapacitat intel·lectual.

Per fer les seves pizzes no utilitzen ni afegeixen cap mena de conservant, colorant, ni additius d’origen químic i, a més, seleccionen els seus productes per oferir els de millor qualitat. Les seves masses, a més de produir-se artesanalment, es preparen a partir d’una selecció de quatre farines ecològiques i aquesta combinació permet treballar la massa i obtenir unes bases fines i cruixents.