Hi havia la sospita, i ara ja hi ha estudi científic que ho ha comprovat: “Les criatures entre un i tres anys mengen un excés de proteïnes animals, cosa que provoca que, a partir dels cinc i sobretot dels vuit i nou anys ja tinguin sobrepès o obesitat”.

Ens ho explica el metge Vicente Varea Calderon, cap de la Secció de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició Pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Déu i un dels metges participants de l’estudi, impulsat per Alsalma 2.0 del programa “Alimentando la Salud del Mañana”, que pertany a Danone Nutricia.

Amanida d'hortalisses en el bol ideat per Lékué amb mesuradorVarea assegura que fins ara mai no s’havia fet una “fotografia” de la societat infantil de l’Estat entre zero i tres anys, i d’aquí la importància de l’estudi, perquè “és en la primera infància quan s’estableixen els hàbits alimentaris i també el que provoca les repercussions quan són més grans”, explica en declaracions per a Etselquemenges.

Entre els 1.500 infants estudiats, l’estudi ha comprovat que les proteïnes animals són presents en més d’un àpat diari, amb racions que doblen les recomanacions habituals (entre 35 i 40 grams quan tenen 6 mesos), i també en la ingesta excessiva de llet de vaca i de postres làctiques.

Mentrestant, les fruites, les verdures, les hortalisses i els llegums són els grans oblidats, segons l’estudi. “És una llàstima, perquè aquests són els aliments que permeten que l’organisme es mantingui en el seu Ph ideal, alcalí, mentre que les proteïnes animals acidifiquen l’organisme, i per això acaben provocant alteracions metabòliques”.

Una altra conclusió de l’estudi pioner és que hi ha un excés de vitamina A i sodi, mentre que les criatures tenen dèficit de iode, ferro i vitamina D.

Uns bons hàbits per aconseguir una dieta saludable, segons Marta Ramon, cap de la secció d’Endocrinologia de l’Hospital Sant Joan de Déu, passen per planificar els horaris de menjar. “La primera norma és no saltar-se cap àpat”. Per començar, els esmorzars són imprescindibles, perquè, després de tota la nit sense menjar, el cos s’ha de posar en marxa amb una aportació de glucosa que mantindrà actiu el cervell.

“Els casos de sobrepès o obesitat que veig a la consulta són d’infants que no esmorzen, que salten directament del sopar al dinar; és llavors, al migdia, quan tenen molta gana, i mengen massa”.

Així doncs, esmorzar (a primera hora i a mig matí) dinar, berenar i sopar. Els cinc àpats necessaris i amb una característica comuna: menjar equilibrat. “Perquè les criatures entenguin què vol dir, els faig un dibuix i els ensenyo com han de ser els plats, quins aliments han de contenir: verdura i hortalissa (crua o cuita) primer; proteïnes (animals o vegetals) i hidrats de carboni, després”.

L’endocrinòloga reforça les explicacions teòriques amb preguntes “molt senzilles”, matisa: “Què et sembla més saludable un croissant o una poma?” A partir d’aquí, la Marta Ramon els fa saber que, com més processos d’elaboració hagi passat un aliment, menys saludable serà. “Una poma bona no ha passat per cap procés d’elaboració; tan sols l’han hagut d’agafar de l’arbre i llestos”.

Després de les explicacions sobre el menjar, el segon consell és l’esport. “És ideal que facin activitat física diària, que tinguin l’hàbit de caminar, de pujar escales”. Si, a més, “s’enganxen a un esport de competitivitat, perfecte, perquè el ritme de l’activitat els farà fer un canvi radical, ja que s’adonaran que, per rendir, hauran de cuidar l’alimentació”.

D’altra banda, el vocal de la Secció Catalana de Pediatria, Àlvaro Díaz, afirma que “l’excés de pes infantil també és el germen de malalties en adults”, perquè òrgans del cos com el cor, el fetge, les articulacions o els muscles tenen sobrecàrrega. També hi ha altres malalties derivades, com l’arteriosclerosi, la hipertensió arterial, la diabetis mellitus o, també, els atacs de cor.

Una proposta de menú saludable 

Amanida hortalisses i fruites LékuéSegons Josefina Llargués, autora de La Filomena els fogons remena, cuina natural per a pares i fills i La Filomena els fogons remena, esmorzars, berenars i postres saludables per a pares i fills. Cossetània Edicions.

Esmorzar: 

  • Una peça de fruita fresca de l’estació o un suc natural acabat de fer
  • Pa integral amb mel, melmelada, formatge fresc…
  • Un got de beguda vegetal d’ametlles, avellanes, arròs, quinoa…, sense sucre afegit o un iogurt natural, si es prenen lactis

A mig matí: 

Una peça de fruita o quatre o cinc fruites dessecades (dàtils, figues, orellanes…)

Dinar:

  • Una amanida variada
  • Un guisat de llegums amb verdures i hortalisses i un cereal (arròs, cuscús, quinoa…)
  • Un grapadet de nous, ametlles, pinyons o avellanes

Berenar:

Un iogurt i un grapat de raïm o qualsevol altra fruita de temporada, o un entrepà petit de pa integral sucat amb tomàquet i amanit amb oli d’oliva verge i farcit del que al nen li agradi més

Sopar:

  • Una crema de verdures
  • Peix al vapor acompanyat d’un saltat de pastanaga, bròquil, porro…
  • Una poma crua o al forn

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert