El mango és sucós i audaçment aromàtic, així com un gran regal per a l’organisme, al qual aporta propietats molt interessants. Només té 65 calories per cada 100 grams que provenen gairebé exclusivament dels seus hidrats de carboni, majoritàriament sucres naturals fàcils de pair; però el seu tresor nutritiu més gran són les vitamines, en particular les A, C i E, alguns minerals com el seleni, enzims digestius i substàncies variades d’efecte antioxidant i protector.
El valor nutritiu del mango el fa òptim per recuperar-se després d’un esforç físic, per preparar la pell per al sol de l’estiu, per a esportistes, nens, embarassades, mares lactants i gent gran. A més és considerada una fruita de gran poder expectorant, antiinflamatòria, antibacteriana, antiviral i laxant, i també és reconeguda pel seu efecte anticancerigen, cardiotònic i protector cardiovascular.
M’encanten els fruits del bosc; són com llaminadures saludables. No pararia de menjar-ne mai! El que més m’agrada és la seva versatilitat a la cuina; combinen tant amb plats dolços com amb salats i sempre són una sorpresa per al paladar. Groselles, nabius, móres, aranyons, gerds, maduixes… Ara comença el seu millor moment i contenen fibra, vitamines, minerals i oligoelements, a més de molts fitoquímics. Però la diferència més gran l’aporten els flavonoides, compostos bioactius que destaquen pel seu paper antioxidant. He triat la grosella perquè és suau, lleugerament àcida i perfumada i aporta un toc especial a les amanides.
Qualsevol amanida necessita una bona base verda plena de clorofil·la i un amaniment que li doni alegria i sabor. Avui en dia ja podem triar entre molts brots verds com la ruca, canonges, créixens, fulles de mostassa, de shiso… i a partir d’aquí, amb un parell d’ingredients més que aportin color i un amaniment saludable, ja hem resolt la ració diària de crus necessària per revitalitzar-nos.
Aquest cop he triat l’oli de coco per amanir perquè és el rei dels greixos vegetals. M’encanten les seves increïbles qualitats per a la cura de la pell, els cabells, la salut de dents i genives… Però per a mi, el més important és el seu contingut abundant en àcids grassos de cadena mitjana, que es digereixen més fàcilment que altres greixos, ja que són enviats directament al fetge, on es converteixen immediatament en energia. Es considera un important constructor cel·lular ple de TCM, triglicèrids de cadena mitjana, que reforcen el sistema nerviós i l’immunitari, la glàndula tiroide, aporta energia ràpida, nodreix la pell i ajuda en la pèrdua de pes. Què més volem?
A més, l’oli de coco és un potent antivíric, antibacterià i un perfecte fungicida per a dietes anticàndida, per exemple. Ajuda a estabilitzar els nivells de sucre en sang reduint els símptomes de la hipoglucèmia i diabetis. Incrementa l’absorció de calci i magnesi i, molt important, ajuda a usar més eficaçment els àcids grassos essencials omega-3, 6 i 9. Jo recomano fer-lo servir preferentment en cru, encara que continua sent l’oli ideal per cuinar, ja que és un dels més estables a temperatures elevades.
Ja teniu una amanida deliciosa per refrescar-vos durant aquest calorós estiu i que us ajudarà a recuperar forces gràcies als seus ingredients energètics, magnífics per als amants d’una vida saludable.
La recepta
Ingredients per a 2 persones:
- Brots verds variats
- 1 mango
- groselles
Amaniment:
- ¼ de tassa d’oli de coco de primera pressió verge bio
- suc d’1 llimona
- 1 c.p. de mel (o melassa d’arròs, o xarop d’atzavara)
- ratlladura d’1 llimona
- 1 mica de sal marina
- 1 mica de pebre blanc
Preparació en 2 passos:
- Disposeu una base de brots verds i afegiu-hi el mango filetejat i les groselles.
- Barregeu el suc de llimona, la mel, la sal i el pebre i, amb ajuda d’un batedor, afegiu a poc a poc l’oli de coco fins que s’integri perfectament. Al final incorporeu la ratlladura de llimona i amaniu l’amanida. Si us en sobra, es pot guardar en un recipient a la nevera durant una setmana aproximadament.
Que la gaudiu,
Molta salut!