El mango (Magnifera indica) té origen en la regió tropical del sud-est de l’Àsia. Algunes restes fòssils sembla que indiquen que el mango ja existia fa aproximadament trenta milions d’anys al nord de l’Índia, Myanmar i Bangladesh. L’Índia és el productor més important d’aquesta fruita meravellosa, on, a més, és considerada la fruita nacional. En la religió hindú, el mango s’ha associat amb el déu de l’amor, i per als budistes és símbol de prosperitat.

Els perses van portar el mango a l’Orient Mitjà, mentre que els exploradors portuguesos, meravellats per aquesta fruita, la van introduir a la resta del món. Avui hi ha més de cent varietats de mango, de diferents mides i colors de pell, però totes tenen en comú un sabor deliciós.

Principals propietats del mango

El mango, a més de ser molt suculent i dolç, és una fruita molt saludable. Incorporar-lo a la dieta no només aporta moments molt dolços sinó grans beneficis per a la salut. El 80% del pes del mango és aigua. Té un contingut calòric moderat: aporta 60 kcal cada 100 g.

Conté, també, una bona quantitat de fibra, minerals com potassi, calci i fòsfor i vitamines del grup B. Però destaquen:

  • Vitamina A: conté altes quantitats de betacarotens, que es transformen en l’organisme en formes actives de vitamina A. Aquesta vitamina s’encarrega de mantenir la salut de la visió, evita la sequedat de les mucoses oculars i en manté la hidratació. A més, és essencial per a la salut de la pell, cabells i dents.
  • Els carotens són antioxidants potents, i eviten l’oxidació dels lípids de la membrana cel·lular, de manera que prevenen la degeneració i envelliment de les cèl·lules.
  • Vitamina C: un mango (200 g) aporta el 100% de la quantitat diària recomanada, cosa que el converteix en una font excel·lent d’aquesta vitamina, que, entre altres funcions, participa en el sistema immunitari, funciona com a antioxidant, intervé en la desintoxicació hepàtica i millora la biodisponibilitat del ferro, ja que n’augmenta fins a tres vegades l’absorció.
  • Ferro: el mango és una bona font de ferro i ajuda a millorar possibles anèmies. A més, com ja hem comentat, com que té vitamina C, ajuda a millorar-ne l’absorció.

Els 5 principals beneficis per a la salut del mango

  • 1. El seu alt contingut en polifenols, especialment àcid gàl·lic, quercetina i catequines, confereixen al mango propietats anticancerígenes.
  • 2. Conté també un fitoquímic únic anomenat mangiferina que ha estat àmpliament estudiat pel seu potencial per combatre malalties degeneratives com patologies del cor.
  • 3. La fibra que conté, que no és poca, facilita la digestió, i millora la inflamació intestinal en episodis de restrenyiment.
  • 4. A més, ajuda a controlar els nivells de colesterol.
  • 5. Després de fer activitat física, el mango pot ser un bon aliat, ja que ajuda a calmar la set i a reposar electròlits i minerals.

Canvis vitals segons la medicina ayurveda

Per a la medicina ayurveda, el mango és el rei de les fruites. Actua com a energitzant i equilibra els tres doshas (biotips): vata, pitta i kapha. A més, el considera una fruita afrodisíaca, així com un bon tònic per al cor. Per la seva banda, la medicina tradicional xinesa, fa servir les fulles de mango per tractar la diabetis i problemes respiratoris com l’asma.

Hi ha evidència científica que sembla que indica que l’extracte de les llavors del mango pot ser efectiu per tractar l’acne, a més d’exercir una activitat antiinflamatòria i antioxidant per al mateix objectiu.

El mango a la cuina

La millor manera de gaudir-ne és al natural, al punt de maduresa, per beneficiar-nos de totes les propietats que té. El mango conté una llavor plana força gran. Cal recordar això quan el tallem i fer 3 talls paral·lels a banda i banda de la llavor.

Hi ha molts usos culinaris del mango: podem incorporar-lo en batuts, púdings de chía, ceviches, amanides, etc. És ideal per preparar salses com el chutney, que tant es fa servir en la cuina índia, melmelades i postres. Unes postres tailandeses delicioses, encara que pugui semblar estrany, és la combinació d’arròs glutinós amb mango.

A l’Estat espanyol, concretament a Màlaga, hi ha producció de mango d’una qualitat excel·lent. Recordeu, en la mesura del possible, comprar fruita i verdura de temporada i local. La fruita de temporada es recull al punt de maduració, al contrari que la fruita que ve de països llunyans i cal ser transportada milers de quilòmetres; a més, així reduïm la petjada de carboni.

Recepta de tartaletes de mango y coco per Adriana Ortemberg

les millors receptes amb mango

Et propossem les principals receptes amb mango:

Tot el que no has d'oblidar sobre el mango

El mango és una fruita tropical molt saborosa amb molts antioxidants, minerals i vitamines. Incorporar-lo a la dieta suposa molts beneficis.

Recordeu que la temporada de mango a l’Estat espanyol comença a mitjan agost i acaba a mitjan desembre.

Fonts bibliogràfiques:

 

 

Florencia González

Estudiant de dietètica a l'IRPF Roger de Llúria. Especialitat en alimentació vegetariana i vegana. Visió integradora.