Les sopes, cremes o estofats són plats que conviden a arraulir-se mentre ens els mengem. Aquesta recepta combina un cremós puré de xirivia, nap, pera i anacards amb deliciosos mossos de tempeh macerat amb curri picant. Espècies aromàtiques i un toc harmonitzant d’aigua de roses us inundaran la cuina de perfums que us evocaran abraçades reconfortants. El tacte ens ajuda a relaxar cos i ment, ja que, quan ens toquem, produïm més serotonina i menys cortisol i el nostre ritme cardíac i pressió sanguínia disminueixen.

Xirivia combinada amb herbes nadalenques

La necessitat de contacte físic és el que es denomina “gana de pell” o “gana de contacte”. Aquesta recepta està feta per satisfer la gana de connectar-nos amb nosaltres mateixos i amb els nostres éssers estimats. És una mescla exquisida amb un ingredient de sabor molt particular: la xirivia (Pastinaca sativa). Aquest tubercle és perfecte per incorporar a cremes i salses, ja que aporta amorositat i cos, és de temporada, econòmic, nutritiu i molt saborós. Té una aroma molt particular, i un lleuger toc anisat un pèl picant.

Per equilibrar-ne el sabor, l’he combinat amb espècies nadalenques com el clau, la canyella i la nou moscada. Pel que fa a les propietats energètiques, segons la medicina oriental, ajuda a reforçar pulmons i a mobilitzar l’energia positiva.

Tempeh macerat amb curri picant

Aquest puré tan amorós porta uns trossets de tempeh macerats amb oli de sèsam i pasta de curri molt saborosos i sucosos. És un contrast de sabors ideal, ja que el tempeh absorbeix molt bé les aromes. A més, el fong Rhizopus que es fa servir durant la fermentació, produeix una molècula antibacteriana que actua com a antibiòtic contra alguns microorganismes. Així que a l’hivern va molt bé per augmentar la resistència a les infeccions.

M’agrada fer servir l’aigua de roses en receptes especials com aquesta, per donar aroma i ajudar a reequilibrar emocions. L’aigua de roses no sols es fa servir en cosmètica, també és un ingredient molt important de la cuina tradicional i la medicina natural de molts indrets del món. Entre molts dels seus usos terapèutics, disminueix la tensió nerviosa i aclareix els sentits, ja que millora l’humor (actua com a antidepressiu natural).

Una simple abraçada pot arribar a satisfer una pila de necessitats emocionals i físiques de les quals moltes vegades no som conscients. Necessitem tocar-nos, abraçar-nos, fer-nos petons. Suposa molt més que simples gestos, en realitat, són moments essencials per millorar el nostre benestar general. Mentre no arribin més abraçades fortuïtes, espero que aquesta recepta us aporti benestar físic i emocions que satisfacin la nostàlgia per recuperar aquestes abraçades reconfortants. Una abraçada ben entranyable i bones festes!

La recepta: Cremós puré de xirivia amb tempeh macerat

Ingredients per al puré de xirivia (4 persones)

  • 6-7 xirivies mitjanes
  • 1 ceba dolça petita
  • 1 nap mitjà
  • 1 pera
  • 2 patates
  • 1 c.s. de ghee
  • 2 tasses de brou de verdures
  • 3 claus d’olor
  • 1 fulla de llorer
  • Un tros de pell de llimona bio
  • 1 tros de canonet de canyella
  • 1 polsim de nou moscada en pols
  • 1 polsim de maca en pols
  • 1 grapat d’anacards (prèviament remullats unes 3-4 h.)
  • 1 c.s. d’aigua de roses
  • Sal marina

Ingredients per al tempeh

  • 1 bloc de tempeh (uns 250 g)
  • 3 c.s. d’oli de sèsam torrat
  • 1 c.s. salsa de soia bio
  • Ratlladura de llimona
  • Pasta de curri picant (al gust)

Preparació:

1.– Escalfeu lleugerament el ghee en una olla i coeu la ceba tallada a llunes, el nap i la pera pelada a daus. Poseu-hi una mica de sal i d’aigua perquè no es daurin massa.

2.– Peleu i talleu les xirivies i afegiu-les a les verdures. Salteu-ho uns minuts i incorporeu-hi les patates pelades i tallades.

3.– Afegiu-hi el brou de verdures, el llorer, els claus, la canyella i la pell de llimona i deixeu-ho bullir fins que la patata estigui cuita.

4.– Apagueu el foc i incorporeu-hi els anacards, la nou moscada, la maca i l’aigua de roses. Tritureu-ho fins a obtenir una textura de puré suau. Corregiu de sal marina.

5.– Esmicoleu el tempeh i barregeu-lo bé amb la resta d’ingredients per macerar-lo durant unes hores o fins i tot des del dia abans (guardat a la nevera).

5.– Serviu el puré calent, decorat amb pètals de rosa i cibulet picat i acompanyeu-lo amb els mossos de tempeh escalfats en una paella just abans de menjar.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta