A l’estiu tenim una gran varietat de fruita, de tots els colors, sabors, formes, mides… però no sé què passa quan arriba al final de temporada, que, de sobte, apareixen les prunes vermelles Black Gold com a protagonistes en la majoria de les fruiteries i m’omple tant d’alegria que arribo a pensar que contenen la força que necessito per acomiadar-me de la calor intensa de l’estiu. A més de tenir un color preciós, són refrescants, sucoses, entre àcides i dolces i, com bé diu la medicina tradicional xinesa, tots els aliments de color fosc, a més d’aportar una gran quantitat d’antioxidants, estimulen l’energia vital.

No penseu que perquè encara faci calor no necessitem aliments i coccions que ens reforcin; al contrari, els excessos de la calor i, molts cops, de les vacances, ens poden debilitar els òrgans, sistemes i fins i tot l’energia. Així que, per a mi, el final de l’estiu és l’època ideal per començar a aplicar coccions més calentes (forn, saltats…) i combinar-les amb crus fàcils de pair, com els brots tendres de fulles verdes, pickles o germinats, amb els quals aconseguireu plats que ajuden a començar una depuració suau i a preparar-se per l’arribada de la tardor. La pruna és una fruita molt rica en propietats; a més de ser famosa com a laxant (ajuda a eliminar excessos), és ideal per a mantenir bons nivells de colesterol, prevenir arrugues, rendir més en l’esport i mantenir el cor jove i sa.

He de reconèixer que estic descobrint a poc a poc les farines sense gluten (entre altres coses perquè no cuino gaire amb farines en general), i n’hi ha moltes i molt interessants; d’arròs, fajol, cigrons, ametlla, coco, castanya… i m’estan sorprenent molt gratament. Per a aquesta recepta he volgut cuinar amb la de llentia vermella, perquè, a més d’enamorar-me del color salmó que té i de la seva delicada aroma, he pensat que és especialment interessant perquè conté proteïna vegetal. Només cal barrejar la proporció de farina i d’aigua mineral fins a obtenir una massa bastant líquida, però amb una mica de consistència. Us aconsello fer servir una paella antiadherent (sense PFOA) i, a partir d’aquí, omplir al gust. Creativitat al poder!

Cuinar creps, soccas o tortillas mexicanes és una forma molt fàcil de tenir sempre a mà un acompanyament sense gluten, saludable i lleuger. Si us costa trobar la farina de llenties al vostre herbolari o botiga bio habitual, ho teniu molt fàcil al web de Smartfooding, que té una gran de varietat de productes bio i estan especialitzats en al·lèrgies i intoleràncies. Quan penso en qualsevol recepta amb llenties, de seguida m’agrada afegir-hi un toc de fulles fresques de coriandre; combinen especialment bé i, a més, com que són carminatives, ajuden a pair el llegum

Obriu les precioses prunes vermelles i descobrireu un regal; gaudiu de la seva sucosa carn d’un suggeridor color entre grana i taronja i gaudireu d’una vida saludable i inspiradora.

La recepta

Ingredients per als creps (4 creps)

  • 160 g de farina de llentia vermella
  •  360 ml d’aigua mineral
  • 1 mica de sal marina
  • Fulles de coriandre (al gust)
  • Oli de coco

Ingredients per al farciment

  • 6-8 prunes vermelles (segons mida)
  • Curri
  • Ruca
  • Germinats (jo hi he posat de pèsols i de porro)

Ingredients per a la salsa d’anacards

  • ½ tassa d’anacards remullats (unes 2-3 h)
  • ¼ tassa d’aigua mineral
  • 1 gra d’all petit
  • 1 c.s. de suc de llimona
  • 1 c.p. de mostassa

Preparació

  1. Partiu les prunes per la meitat i traieu-ne la llavor.
  2. Talleu en mitges llunes no massa fines i esteneu-les en una safata de forn pintada amb una mica d’oli de coco; empolvoreu-ho amb curri.
  3. Enforneu a temperatura mitjana durant uns 10-15 m. Reserveu.
  4. Per preparar els creps, barregeu la farina, l’aigua i la sal marina i bateu bé amb unes varetes fins que no hi quedin grumolls.
  5. Pinzelleu una paella petita amb oli de coco i quan estigui ben calent (sense que fumegi!) abaixeu-ho a foc mitjà i poseu-hi una mica de massa; esteneu-la per tota la paella fent moviments circulars amb el canell i escampeu-hi les fulles de coriandre ben picades. Han de quedar ben fines.
  6. Quan adquireixi una textura mat i comencin a sortir bombolles a la superfície, tombeu. Repetiu el procés fins a acabar la massa.
  7. Per a la salsa, remulleu els anacards en aigua filtrada durant unes 2 hores. Passat aquest temps, escorreu bé i renteu un altre cop sota l’aixeta amb aigua mineral. Poseu a la batedora amb l’aigua, l’all picat, la mostassa, el suc de llimona i la sal. Bateu bé fins a obtenir una salsa ben cremosa.
  8. Farciu els creps amb les prunes rostides, els germinats, les fulles de ruca, enrotlleu-los i afegiu-hi la salsa al gust.

Que en gaudiu. Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta
banner