M’encanta descobrir receptes amb el tempeh; crec que és el gran desconegut de les proteïnes vegetals. Reconec que la textura que té costa i fins i tot, de vegades, el seu aspecte tira enrere, però val la pena tenir-ne a la cuina i trobar una recepta que ens agradi, perquè té tantes possibilitats com sabors vulguem donar-li. Es presta especialment a la maceració, perquè atrapa molt bé les aromes i, com que és un fermentat, té una cocció molt senzilla. La textura del tempeh és ferma i de sabor intens; recorda una mica al dels fongs i al de les nous. Aquest cop l’he tallat molt fi i l’he deixat unes hores macerant amb oli d’oliva, vinagre de mirin, pebre vermell, orenga, un punt de mostassa i all i, després, simplement l’he fet a la planxa per daurar-lo una mica i que quedi cruixent. Aquí teniu el bacó saludable!
El tempeh és el resultat de la cocció i la fermentació controlada dels grans de soja juntament amb el fong Rhizopus. Aquesta fermentació uneix els grans de la soja formant un pastís compacte i blanquinós. És un producte originari d’Indonèsia, on és molt popular, sobretot a l’illa de Java. En el procés d’elaboració del tempeh, es produeixen agents antibacterians que actuen com a antibiòtics contra alguns microorganismes patògens, per la qual cosa, a Indonèsia, l’utilitzen de manera terapèutica per tractar algunes malalties intestinals.
Conté unes de les proteïnes vegetals de més qualitat i se sap que el seu consum habitual prevé malalties com el càncer, la hipoglucèmia o malalties del sistema cardiovascular. A més, en el procés de fermentació reté totes les proteïnes i, comparat amb el tofu, és més ric en fibra i vitamines del grup B i B12; té un alt contingut en fibra, imprescindible per a una bona digestió i un bon tracte intestinal i, gràcies a les isoflavones que conté, és un aliment perfecte per a les dones que s’acosten a la menopausa. Conté magnesi i coure, per la qual cosa és un bon antioxidant.
El toc de formatge l’aporta el llevat nutricional, imprescindible per donar sempre un punt molt saborós a qualsevol plat: des de sopes i caldos de verdures fins a amanides i plats freds. Perfecte per enriquir qualsevol plat vegà o crudivegà i donar aquest gust de formatge. Deliciós! A més, es dissol ràpidament en aigua, begudes vegetals, sucs o batuts verds, batuts de fruites, cereals o muslis i, com a tòping, queda boníssim en crackers, pizzes o pastes. Per preservar el seu potencial nutritiu aconsello no escalfar-lo per sobre dels 65 ºC.
El llevat nutricional és una font excel·lent de fibres, proteïnes completes i, sobretot, una de les fonts més riques del complex de vitamines del grup B. El seu color groc prové de la vitamina B2 o riboflamina. Ric també en minerals com magnesi, ferro, fòsfor, coure, zinc i crom. És la millor alternativa al ja conegut llevat de cervesa, ja que està conreat expressament; és a dir, mentre que el llevat de cervesa és un subproducte o derivat de la indústria de la cervesa, el llevat nutricional es conrea per aconseguir un producte altament nutritiu i deliciós, pur i net, sense que contingui possibles residus de processos industrials. Prové d’una cadena primària de Saccharomyces cerevasiae conreada en una barreja purificada de melasses de canya i remolatxa, en condicions controlades amb molta cura, fet que assegura que no hi ha Candida albicans.
Segurament amb aquesta calor no ve tant de gust cuinar; a més, sortim més i sovint tenim la temptació de picar aliments poc saludables; així que per a aquests dies recomano tenir sempre a mà vegetals colorits i variats que refresquin i que seran la base perfecta per preparar un àpat ràpid i saludable: una bona amanida, una crema fresqueta, un batut reconstituent o un sandvitx lleuger i deliciós com aquest.
La recepta
Ingredients per a 2 sandvitxos:
- Un bloc de tempeh
- Fulles verdes (ruca, canonges, créixens…)
- Rodanxes de tomàquet
- Alvocat
- Ceba lila
- Pa integral d’espelta
- Llevat nutricional
Per macerar:
- Oli d’oliva
- Vinagre de mirin
- Pebre vermell
- Orenga
- Mostassa
- All
Preparació:
- Talleu el bloc de tempeh en tires fines i poseu-lo a macerar com a mínim 3 hores.
- Un cop macerat, passeu-lo per la planxa fins que quedi daurat per tots dos costats.
- Munteu l’entrepà: poseu la base de vegetals i a sobre una capa de tires de tempeh, afegiu-hi llevat nutricional i una mica de salsa de la barreja de macerar.
Que en gaudiu,
Molta salut!