“Arribem a la llibertat mitjançant la simplicitat “diu Satish Kumar al seu llibre La simplicitat elegant. Segons ell, per aconseguir la llibertat a través d’una vida de simplicitat és important parar atenció a tres àmbits de l’existència: la Terra, l’ànima i la societat. De tota manera, viure simplement no és senzill; sovint ens compliquem la vida pensant en el que podria haver estat i no va ser o en el que serà i encara no és. Pel que fa a la dieta, molts cops i sense adonar-nos-en, ens entossudim a seguir dietes de gurus que semblen infal·libles i gairebé ens obsessionem a imitar consells que es posen de moda en lloc d’aprendre a escoltar el nostre cos i saber simplement què és el que més ens convé.

Comencem per una alimentació acord amb cada estació, basada en ingredients senzills i cuinats de forma simple i és probable que ens sorprengui amb resultats deliciosos i fins i tot elegants.

Diria que la mongeta tendra és una de les verdures més cuinades en gairebé totes les cases; un bàsic, vaja. Quan pregunto als pacients quines verdures consumeixen, gairebé sempre surt i gairebé sempre va acompanyada de patata (una mica per camuflar-la, em sembla!), i moltes vegades massa cuita. Tot i que és cert que aquesta verdura la trobem al llarg de tot l’any, la temporada natural va des del mes de maig fins a octubre. Així doncs, he aprofitat les últimes fresques de l’estació per acomiadar-me d’aquesta verdura tan universal i moltes vegades tan poc valorada, amb una recepta de gust intens i sense camuflatges.

Quant a les propietats nutricionals, cal destacar el potassi, que conté en quantitats elevades, i el sodi present en nivells baixos, cosa que ens pot ajudar a regular els líquids de l’organisme. A més, són una font important de vitamina C, un antioxidant molt potent capaç de neutralitzar radicals lliures i de prevenir l’envelliment cel·lular. Gràcies a la fibra soluble que contenen, són una bona opció per regular els nivells de colesterol, així com per millorar el trànsit intestinal. Trieu les més fermes –en doblegar-les es trenquen fàcilment– i amb un color viu i brillant i, sobretot, consumiu-les tan aviat com pugueu. Si les coeu al dente, segur que us sorprendrà el sabor suau amb un toc dolç que tenen. Per a aquesta recepta, les he escaldat i després les he saltat amb ghee de cabra. Hi he afegit un toc cruixent amb ametlles laminades i torrades i les he acompanyat d’una salsa de iogurt d’ovella deliciosa i cremosa. Serveixen per acompanyar els millors plats o per lluir com a protagonistes, amb una simplicitat elegant.

Recepta de mongetes tendres

Ingredients (unes 4 racions)

  • 400 g de mongetes tendres rodones despuntades
  • 50 g d’ametlles laminades
  • Ghee (de cabra, si en trobeu, o oli de coco)

Ingredients per a la salsa de iogurt:

  • 50 ml de iogurt natural d’ovella
  • 1 gra d’all petit picat
  • 2 c.s. d’oli d’oli d’oliva
  • 1/2 c.s. de vinagre de poma
  • 1 c.p. de mostassa
  • Fulles de menta fresca picades (opcional)

Per decorar:

  • Escates de sal marina
  • Flocs de pebre de Caiena
  • Pebre acabat de moldre

Preparació:

  1. Renteu i despunteu les mongetes. Bulliu-les en una olla sense tapar, amb aigua abundant i sal marina durant uns 3 minuts. Retireu-les amb una escumadora i refredeu-les ràpidament en un bol amb aigua freda. Escorreu-les, assequeu-les bé amb un drap i reserveu-les.
  2. Escalfeu el ghee en una paella i salteu les mongetes. Moveu la paella perquè es facin per totes bandes fins que vagin agafant color.
  3. Escorreu l’excés d’oli en paper absorbent i, a la mateixa paella, salteu l’ametlla laminada amb cura perquè no es cremi.
  4. Serviu les mongetes i escampeu-hi una mica d’escates de sal, un pessic de pebre de Caiena i l’ametlla laminada. Acompanyeu amb la salsa (que simplement es prepara barrejant els ingredients).

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable

    @crispuarroyo