M’agraden les taules en què hi ha diversos plats i es comparteix, sigui amb amics, família, parella o fills. Potser els esmorzars de cada dia precisament no solen ser els més indicats per parar una gran taula, perquè anem justos de temps, però hi pot haver excepcions. Potser un dia de festa o del cap de setmana, un pont… En tot cas, l’esmorzar que proposo pot ser per a molts, per a pocs, per a un, per al dia a dia o per a dies amb més temps; el que canvia és la presentació.

Recepta de quinoa crunch

Fotos: Becky Lawton

La base és una granola feta amb quinoa sencera. Està pensada per aprofitar quan ens en sobra, o directament per coure’n una mica més i reservar-ne una part per fer aquesta recepta.

És molt senzilla, nutritiva i deliciosa, sense gluten i endolcida només amb una mica de fruita seca. Jo he fet servir els ingredients següents, però podeu fer les variacions vulgueu. Suggereixo preparar-la durant el cap de setmana i conservar-la en un pot de vidre.

La quinoa

La quinoa és un gra que, tot i que no és un cereal, es consumeix com a tal; per això en diem pseudocereal. Sabíeu que és de la família de l’espinac i la remolatxa? És dels grans més rics en proteïna. És important rentar-la bé per eliminar les saponines, que poden arribar a fer una mica d’escuma quan la rentem. En aquest cas he fet servir quinoa que ja tenia preparada, però si la voleu fer des de zero, pareu atenció al temps de cocció i a la quantitat d’aigua. És pràcticament el mateix volum d’aigua que de gra, i si es cou a foc baix a partir del moment en què bull, al cap de 12 minuts aproximadament el gra ja estarà obert i sencer, que és com ha de quedar.

En aquesta recepta, la quinoa queda amb una textura cruixent, i amb molt de gust pels ingredients que l’acompanyen.

La pastanaga

Què us sembla? No és habitual trobar pastanaga en una granola, però hi queda molt bé i és una aportació de carotens. Si teniu deshidratadora, talleu-la ben fina i deshidrateu-la fins que estigui cruixent; si no, l’assecarem al forn.

Els dàtils

No gaires, i picats, per donar un punt dolç, però discret, els dàtils us seran de gran servei! També hi podeu posar figues o orellanes, per exemple.

Fruita seca i llavors

Hi podeu posar les varietats que vulgueu; l’elecció és al gust i segons les vostres intoleràncies.

Altres fruites deshidratades

També és opcional afegir-n’hi, però, per exemple, si teniu fruites seques com poma, mango, gerds, panses o plàtan s’hi poden incorporar.

Coco torrat

Les escates de coco torrat queden delicioses! Les podeu fer servir ja torrades o torrar-les vosaltres a casa a foc baix en una paella amb molt de compte perquè es cremen ràpidament.

Espècies

La canyella és de les meves preferides, però hi podeu posar gingebre, barreja d’espècies, o cap.

L’important és com se serveix aquesta granola; com s’acompanya. El més habitual és barrejar-la amb llet o iogurt i posar-ho en un got, però si voleu una proposta original, serviu-la com a la foto: en una safata, amb iogurt (de coco, per exemple, queda deliciós), polpa de caquis madurs, compota de poma, daus d’alvocat, baies… diverses culleres i que cadascú se serveixi el que més li agradi.

La recepta

Ingredients Granola cruixent

  • 3-4 tasses de quinoa cuita
  • 1 i ½ tasses de barreja de fruita seca i llavors
  • 1 pastanaga gran
  • ½ tassa d’escates de coco torrat de Los Frutos del Sol d’Amandín
  • ¼ de tassa de dàtils picats
  • ½ tassa de fruites deshidratades (opcional)
  • Canyella molta, a gust

Elaboració

  1. Renteu bé la pastanaga i talleu-la a rodanxes molt fines.
  2. Escalfeu el forn a 160 ºC.
  3. Barregeu en un bol les pastanagues, la quinoa, la canyella i els dàtils. Esteneu a la safata del forn i coeu durant uns 25 minuts, remenant de tant en tant.
  4. Afegiu-hi la fruita seca trossejada bastament i seguiu coent fins que quedi una textura cruixent, sense restes d’humitat.

Retireu del forn i deixeu refredar completament. Afegiu la fruita deshidratada i el coco torrat. Barregeu molt bé i guardeu en un pot de vidre.

Adriana Ortemberg
Adriana Ortemberg

Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana

    @adriana_ortemberg
banner