Als dolços saludables els podem donar formes molt diferents i una de les meves preferides és, sens dubte, la de dònut. Potser perquè és una forma que em recorda als dolços que menjava quan era petita, però també perquè resulta molt vistosa, és fàcil de menjar i permet donar ales a la imaginació a l’hora de decorar.

Donuts pastanaga

La pastanaga, una aliada dels dolços sans

Si us agrada el pastís de pastanaga, aquesta recepta d’avui us encantarà, ja que la pastanaga també n’és la protagonista. Una hortalissa d’arrel rica en betacarotens (provitamina A) i que, culinàriament, és ideal per preparar dolços sans, perquè ens aporta textura i dolçor de manera natural.

A més, en aquesta recepta, el sabor de la pastanaga va combinat amb el picant suau del gingebre, un toc fresc i tardorenc de mandarina i l’amarg de la xocolata negra. Una explosió de sabors deliciosa!

És ideal per assaborir els caps de setmana, amb tranquil·litat i una beguda calenta. Tot i això, els dònuts també poden ser un bon recurs per al batch cooking del diumenge, perquè així els matins d’entre setmana tindreu un esmorzar dolç i saludable preparat i no haureu de córrer.

Si no teniu motlles de dònuts, no patiu! Podeu preparar la recepta en forma de magdalena o de pastís. Només cal tenir en compte que demana més temps de forn.

donuts pastanaga

La recepta: dònuts de pastanaga i gingebre amb toc de mandarina

Ingredients (10 unitats)

  • 100 g de pastanaga ratllada fina
  • 2 plàtans madurs
  • 2 ous ecològics
  • 60 g de iogurt vegetal de coco*
  • 30 ml d’oli d’oliva verge extra
  • 85 g de farina d’ametlla
  • 50 g de farina de fajol
  • 50 g de coco ratllat
  • 10 g de llevat en pols ecològic
  • 1 tros d’uns 5 cm de gingebre fresc
  • 1 c.p. de gingebre en pols
  • ½ c.p. de canyella en pols
  • La ratlladura d’1 mandarina

Per a la cobertura:

  • 120 g de xocolata negra del 85%
  • Un pessic de gingebre en pols
  • Opcional per decorar: pol·len, crocant d’ametlla, coco ratllat…

*Si preneu lactis, podeu substituir el iogurt de coco per un de natural i ecològic d’ovella.

Elaboració

  1. Escalfeu el forn a 180 ºC.
  2. Peleu i aixafeu els plàtans fins a obtenir una textura semilíquida i ben homogènia. Després, col·loqueu el resultat en un bol.
  3. Afegiu-hi els ous, el iogurt vegetal i l’oli i bateu-ho tot junt.
  4. Peleu el gingebre i ratlleu-lo ben fi.
  5. Afegiu la pastanaga, el gingebre i la ratlladura de mandarina a la barreja anterior.
  6. En un altre bol, barregeu la farina d’ametlla, la farina de fajol, el coco ratllat, el llevat, el gingebre en pols i la canyella.
  7. Aboqueu els ingredients secs al bol dels humits i, amb una espàtula, barregeu-los fins que quedin ben integrats.
  8. Col·loqueu els motlles de dònut sobre una reixeta de forn i unteu els forats amb una mica d’oli. Després, aboqueu-hi la massa.
  9. Poseu els dònuts al forn i cuineu-los uns 20-25 minuts.
  10. Retireu-los i deixeu que es refredin abans de desemmotllar.
  11. Desfeu la xocolata al bany maria i afegiu-hi un pessic de gingebre en pols.
  12. Per fer la cobertura, aboqueu la xocolata per damunt dels dònuts i decoreu-la com us vingui de gust.
  13. Deixeu refredar fins que la xocolata s’hagi solidificat (per anar més de pressa, podeu reservar-los a la nevera).

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista-nutricionista i creadora de l'Instagram i el blog My Healthy Bites.

    @myhealthybites
banner