Les mandarines són unes fruites de temporada que tothom coneix sobretot pel seu contingut en vitamina C. Avui descobrirem que, a més de la polpa, també en podem aprofitar les virtuts de la pell.

Les mandarines són una fruita d’hivern, però a causa del seu efecte refrescant no convé abusar-ne sobretot si som persones amb signes de fred (fredoliques, amb fred a les mans, amb la llengua blanquinosa, amb tendència a tenir diarrees, etc.) o estem refredats. En canvi, tothom es pot beneficiar dels efectes relaxants i escalfadors d’infusionar-ne la pell seca.

Les mandarines:propietats i beneficis per a la salut

La vitamina C i les mandarines

Les mandarines contenen vitamina C, una mica menys que les taronges, però encara en quantitats apreciables. Així, una taronja conté 50 mg de vitamina C per cada 100 g d’aliment, mentre que la mandarina en conté 30 mg.

Perquè us en feu una idea de les quantitats de vitamina C d'alguns aliments per 100 g d'aliment:

 • Les mores contenen 210 mg, però no són de temporada d’hivern.
 • El bròquil conté 115 mg
 • La col conté 90 mg, sí que la trobem a l’hivern i, a més, ens escalfa bastant l’organisme.

¿Quanta vitamina C necessita el nostre organisme al dia?

La quantitat de vitamina C que necessita el nostre cos diàriament oscil·la entre els 60 i el 70 mg/dia.

Aquestes necessitats de vitamina C augmenten durant diferents etapes de la vida:

 • L’embaràs.
 • La lactància.
 • Situacions d’estrès.
 • Addició al tabac o a l’alcohol.
 • Quan es prenen alguns medicaments (aspirines, antibiòtics, cortisona, tranquil·litzants o píndoles anticonceptives).
 •  Si es té una malaltia infecciosa (refredat, grip, infeccions d’orina, d’orella, etc.).

La vitamina C és una vitamina hidrosoluble, això vol dir que s’elimina fàcilment per l’orina i que s’ha de prendre diàriament amb el menjar, ja que no s’emmagatzema a l’organisme.

Per a què serveix la vitamina C de les mandarines?

Les vitamines, en general, són unes substàncies indispensables per a la vida que l'organisme no pot fabricar i que, per tant s'han de prendre principalment amb l'alimentació. La vitamina C, per Exemple, intervé en múltiples reaccions metabòliques, actua com a antioxidant i ajuda a absorbir el ferro de la dieta.

Sempre que mengem mandarines val més prendre’n la polpa sencera, és a dir, no només el suc, ja que així aprofitem els efectes reguladors intestinals de la fibra, i l’acció acidificant en l’organisme serà menys severa.

El gran poder antioxidant de la pell de la mandarina

La pell de la mandarina així com la de tots els cítrics, la que normalment llencem a les escombraries, és molt valuosa. A més de ser relaxant i calmant, és rica en antioxidants flavonoides, entre els quals destaca l’hesperidina, que protegeix la salut de les artèries.

Els flavonoides són uns pigments naturals que podem trobar en algunes plantes. De la mateixa manera que ajuden les plantes a protegir-se de les radiacions solars evitant-ne l’oxidació, també ens poden ajudar a enfortir i a rejovenir els teixits de l’organisme.

A més, els flavonoides també milloren la resistència i la permeabilitat dels vasos sanguinis, i alguns poden actuar com a antitrombòtics, antiinflamatoris i protectors del fetge. La major part dels flavonoides són a la pell i a les capes més externes de les fruites i verdures, les zones més exposades a la llum.

Les mandarines; "llaminadures" naturals

Els sucres naturals continguts en les mandarines i les seves propietats refrescants les poden convertir en un molt bon substitutiu natural i saludable dels aliments malsans que contenen edulcorants químics i refinats (els refrescos, brioixeria, etc.).

La vitamina C com a prevenció dels refredats?

Us sorprendrà saber que les investigacions sobre l’acció de la vitamina C en la prevenció dels refredats no són concloents.

La mandarina segons la medicina tradicional xinesa

La pell de la mandarina s'utilitza per eliminar la humitat quan la persona presenta símptomes de fred, per exemple en casos d'edema o inflor als peus, turmells i cames. També ajuda a expulsar la sorra dels ronyons.

Les mandarines són un aliment de naturalesa tèrmica refredadora; això vol dir que ens ajuden a regenerar els fluids de l’organisme, a refrescar i a hidratar les persones que fàcilment perden líquids per calor, se senten seques i en excés caloroses sobretot a causa de processos patològics, o bé que fan una activitat física intensa o estan exposades a temperatures elevades. També poden ajudar a  fer baixar la febre alta.

Per contra, aquesta acció refrescant de les mandarines no és recomanable per a les persones que tenen símptomes de fred (fredoliques, amb fred a les mans, amb la llengua blanquinosa, amb tendència a tenir diarrees, etc.) o quan estem refredats sense febre. En aquests casos, no convé menjar-ne cap, o com a màxim una o dues al dia. En canvi, sí que ens pot beneficiar la infusió de la pell, que expliquem a la recepta.

Te Kukicha amb regalèssia i pell de mandarina, recepta de Montse Vallory. Foto: Pau Esculies.

Te kukitxa amb regalèssia i pell de mandarina, recepta de Montse Vallory. Foto: Pau Esculies.

Descobreix quan és millor menjar les mandarines

A l’hora de menjar mandarines és important recordar el que ja es va mencionar en aquest article dedicat a la fruita i els infants .

 • No s’ha de barrejar la ingesta de fruites àcides i dolces. Sí, ens sap greu, però ha arribat l’hora de dir adéu a les macedònies. No és una bona idea menjar alhora aquests dos tipus de fruites perquè no es paeixen bé.
 • Menjar les mandarines entre hores i no com a postres. Tenint en compte que la fruita surt de l’estómac després d’un període de temps de 20 a 40 minuts, és important no menjar-ne amb altres aliments, perquè poden produir-se fermentacions, inflor i fins i tot diarrees (Moritz, Los secretos eternos de la salut). El millor moment per menjar fruita és a mig matí o a mitja tarda.

Mandarines de cultiu proper i ecològic

Pregunteu sempre la procedència de la fruita i el temps que fa que l’han collit, hi teniu dret. Opteu sempre per fruita fresca propera i que hagi madurat a l’arbre, i idealment que sigui de cultiu ecològic, especialment si en voleu aprofitar la pell. Aprofiteu que ara és temporada de les Clementines del Delta de l’Ebre.

En general és important consumir sempre fruita que hagi madurat a l’arbre. Aquest fet s’ha comprovat en particular per als cítrics (Pitchford, Sanando con alimentos integrales): en els cultius industrials de cítrics la fruita la cullen diverses setmanes abans que maduri, i en aquest cas no tenen els mateixos beneficis saludables que les varietats que ho han fet al sol; a més, en alguns casos, poden contenir substàncies massa àcides per a l’organisme.

És molt important que quan utilitzem la pell de les mandarines siguin de cultiu ecològic, de manera que ens evitem ingerir les substàncies químiques que normalment s'afegeixen a les de cultiu convencional per protegir la fruita i millorar la seva conservació

Idees i receptes amb mandarines

La pell fresca i ratllada finament de les mandarines és un bon acompanyament per a amanides, vinagretes i cremes de verdures.

Et proposem la següent recepta de Cristina Arroyo on juga amb el contrast de gustos entre les llenties i les mandarines:

A banda, et proposem un parell d'infusions ben aromàtiques amb la pell de la mandarina:

Infusió de pell de mandarina

Recepta extreta del llibre Tratamientos naturales al alcance de todos, d’Olga Cuevas i Lucía Redondo.

Aquesta recepta, a més d’aprofitar els beneficis de la pell de la mandarina que acabem d’explicar (efectes antioxidants, ajuda per expulsar sorreta dels ronyons, etc.) té una naturalesa tèbia, de manera que ens ajuda a escalfar-nos a l’hivern i és també molt relaxant, ideal per abans d’anar a dormir.

 1. Pelar les mandarines de manera que quedi una espiral contínua.
 2. Assecar la pell de les mandarines en una corda com si fos una peça de roba i una vegada seca, es pot tallar a trossets i guardar en un pot de vidre.
 3. Preparar la infusió: posar a bullir un vas d’aigua i s’hi afegeix una cullerada sopera de pells trossejades.
 4. Coure durant 5 minuts i deixar reposar 10 minuts més.
 5. Preneu una tassa d’infusió i, si ho voleu, la podeu endolcir amb una mica de mel.

 

Tot el que no has d'oblidar sobre les mandarines

En resum, les mandarines són una fruita molt refrescant que convé prendre amb moderació si tenim símptomes de fredLa seva pell, en canvi, ens escalfa i ens proporciona un efecte relaxant.

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga

  @montsevolutiva   @montsereusdietista