Potser us semblarà estranya la recepta que proposo per a aquest mes, ja que no és ni un pa de pessic, ni un batut, ni un latte… és una maionesa! Més aviat una veganesa o un tofunesa, és a dir una salsa que té consistència de maionesa, però que és vegana, ja que no porta ou.
Com sempre dic –i veig–, no a tothom li ve de gust menjar dolç al matí, per això em sembla bona idea tenir una salsa ben bona, proteica com la maionesa d’ou, per untar en un sandvitx o en unes torrades amb bons ingredients.
I com a idea, si voleu rebaixar el consum de pa –ja sigui amb gluten o sense–, què us sembla fer servir moniato? És temporada d’aquests tubercles meravellosos i a més és molt fàcil fer-ne unes “torrades” de la mateixa manera que faríem amb el pa.
És a dir: tenim unes torrades que no són de pa i una maionesa que no és d’ou. Res és el que sembla.
Us explico què porta la tofunesa.
- Tofu: Dona consistència per aconseguir una salsa amb bon cos, a més d’una aportació proteica discreta.
- Llet vegetal: En aquest cas n’he fet servir una de civada (sense endolcir) però podeu reemplaçar-la per una altra varietat.
- Oli: Normalment per a una maionesa es fa servir oli de gira-sol refinat, perquè té un sabor neutre, però, prefereixo usar un bon oli d’oliva o de gira-sol de primera premsada en fred.
- Cúrcuma: Un pessic d’aquesta espècia meravellosa per donar color i un toc de sabor diferent. També s’hi pot afegir una mica d’herbes fresques picades, pebre vermell, all negre, ratlladura de llimona o pebre molt… Ja ho sabeu, el que el vostre paladar i creativitat vulguin provar.
Un consell. Prepareu la maionesa de tofu i manteniu-la refrigerada. Si voleu esmorzar aquestes torrades que proposo, deixeu tallat el moniato a rodanxes de 0,5 cm de gruix aproximadament, el dia anterior; després, seguiu les instruccions de la recepta.
Espero que us agradi!
Recepta: Tofunesa de cúrcuma i civada
- 1 bloc de tofu de 200 g
- 50 ml de llet de civada d’Amandín
- 85 ml d’OOVE
- Un pessic de sal marina
- ½ culleradeta de cúrcuma
Elaboració:
- Talleu el tofu a trossos i poseu-lo al got de la batedora.
- Afegiu-hi la resta d’ingredients i tritureu-ho tot fins a tenir una crema sense grumolls i amb un color uniforme.
- Aboqueu la salsa en un pot de vidre i guardeu-la a la nevera.
Per a les torrades de moniato
- 1 moniato preferentment ecològic (millor si és ben allargat)
- OOVE
- Sal marina
Suggeriments per posar a sobre (a la foto):
- xampinyons frescos laminats molt fins, fulles de ruca, ametlles picades
- tomàquet sec, olives, fulles d’enciam o ruca
- tahina, ruca, magrana, germinats
Elaboració:
- Renteu bé el moniato, assequeu-lo i talleu-lo longitudinalment a rodanxes d’uns 0,5 cm.
- Pinzelleu per tots dos costats amb oli d’oliva i poseu les rodanxes a torrar a la torradora o en un grill.
- Condimenteu amb un pessic de sal, poseu-hi les guarnicions que us vinguin de gust i dibuixeu-hi unes línies de tofunesa per sobre.