En aquest cas, farem un hummus de cigrons, que contenen tots els aminoàcids essencials per formar la proteïna completa, però també es podria fer amb llenties. Les llenties, però, no aporten la proteïna completa, ja que no tenen un aminoàcid anomenat metionina, que es troba als cereals. D’aquesta manera, si les combinem o hem menjat algun cereal durant el dia, el nostre organisme és prou savi per utilitzar els aminoàcids ingerits i formar la proteïna completa.

A més, quan hi afegim llavors de sèsam estem aportant ferro, calci i una gran quantitat de triptòfan, un aminoàcid que s’utilitza per formar serotonina, que és un neurotransmissor necessari per agafar el son i dormir bé.

La combinació final és rica en calci, ferro i magnesi (sobretot dels cigrons i del sèsam); en greixos saludables (sobretot de l’alvocat), que són monoinsaturats i que destaquen pel seu contingut en àcid oleic, i en antioxidants i substàncies desintoxicants (dels espàrrecs i de la pastanaga), gràcies al seu alt contingut en vitamina C. I no podem deixar de banda que aporten la quantitat necessària de fibra que, gràcies a la combinació de tots aquests aliments, produirà un efecte prebiòtic que contribuirà al desenvolupament de bacteris beneficiosos a la nostra flora intestinal.

La recepta: Hummus d’espàrrecs amb bastonets de pastanaga

Per a dues persones

  • 1 pot petit de cigrons ja fets (300 g)
  • 10 espàrrecs frescos
  • 1 alvocat
  • 4-6 pastanagues
  • ½ llimona
  • Pebre vermell dolç
  • Pebre vermell picant
  • Comí
  • Sal
  • OOVE

Procediment:

  1. Escorregueu el pot de cigrons i fiqueu-los en un recipient per batre. També es podria fer amb cigrons secs i coure’ls amb aigua abundant.
  2. Incorporeu 10 espàrrecs prèviament saltats, l’alvocat, el suc de mitja llimona, 1-3 c. s. de pebre vermell dolç, 1-3 c. p. de pebre vermell picant, 1 c. s. de comí, 10 c. s. d’oli d’oliva i sal al gust.
  3. Bateu tota la mescla i incorporeu-hi una mica d’aigua, si és massa espessa, o més cigrons, si és massa líquida. Quan sigui una massa uniforme i homogènia, introduïu-la en un bol i afegiu-hi oli i pebre vermell per sobre.
  4. Peleu i talleu a tires les pastanagues i, en una planxa, salteu-les amb els espàrrecs.
  5. Gaudiu de l’hummus sucant-hi les pastanagues i els espàrrecs. També es pot posar en una torrada de pa integral amb les pastanagues i els espàrrecs per sobre.

Mireia Galtés
Mireia Galtés

Dietista-Nutricionista i bloguer a Lemon's secrets

    @lemonssecrets
banner