Aquest plat de mill cremós amb llenties, hortalisses i xiitakes és un sopar perfecte per a qualsevol nit d’hivern. És també una recepta molt agraïda, d’aquestes que pràcticament es fan soles, ja que simplement cal anar incorporant els ingredients i remenar de tant en tant, sense gaires complicacions!

El resultat és un plat complet i senzill, amb un sabor suau i és una bona proposta per a les nits en què el cos demana un àpat calent i reconfortant després d’un dia de feina llarg.

Un dels ingredients principals, el mill, és un cereal que m’encanta, tant pel sabor com per les propietats, i és ideal en èpoques fredes, ja que, com que té una naturalesa calenta, ajuda a temperar el cos i aporta calor. Té molt ferro i silici, és fàcil de digerir i no conté gluten.

En aquesta recepta també incloc una bona quantitat d’hortalisses, com el moniato o la coliflor, perquè és molt important afegir vegetals als plats i enriquir-los amb un extra de fibra, vitamines i minerals. També porta bolets xiitake, un ingredient meravellós i molt poderós, gràcies a les seves propietats anticancerígenes excepcionals.

A més, per fer que sigui plat únic, vegetal del tot, però amb proteïnes completes, hi he afegit llenties vermelles, un llegum que, com que està completament pelada, és fàcil de pair, dada important quan parlem de l’últim àpat del dia, ja que al cap de poques hores anirem a dormir i cal descansar bé i amb l’estómac lleuger.

Per acompanyar i servir, podem afegir-hi unes quantes fulles verdes, una mica d’alvocat per donar cremositat i pipes de carbassa per al toc cruixent i aportar un extra de nutrients.

La recepta

  • Temps de preparació: 10 minuts
  • Temps de cocció: 20 minuts
  • Temps total: 30 minuts
  • 3-4 racions

Ingredients

  • 2 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • 1 ceba gran
  • 2 grans d’all
  • 300 g de moniato pelat
  • 300 g de coliflor (part blanca, sense el tronc)
  • 500 ml d’aigua
  • 1/2 tassa de mill
  • 1/2 tassa de llenties vermelles partides
  • 1 culleradeta de sal
  • 5 o 6 bolets xiitake (uns 100 g)
  • 1 tassa de llet d’ametlles sense endolcir
  • 1/2 culleradeta de curri en pols

Per servir

  • Fulles verdes (ruca o canonges)
  • Alvocat
  • Pipes de carbassa
  • Coriandre fresc
  • Llavors de magrana
  • Oli d’oliva verge extra cru

Preparació

  1. Poseu 2 cullerades d’oli d’oliva verge extra en una olla, escalfeu i afegiu-hi la ceba ben picada.
  2. Quan estigui translúcida, tireu-hi els alls premsats, remeneu, espereu uns segons i afegiu-hi el moniato tallat a daus i la coliflor també tallada a trossets. Remeneu bé.
  3. Aboqueu-hi l’aigua ja calenta, la sal i també les llenties i mill rentats i escorreguts. Remeneu bé. Deixeu coure a foc baix-mitjà fins que tot estigui pràcticament cuit.
  4. Afegiu els bolets xiitake, nets i laminats, la llet d’ametlles i el curri, remeneu i acabeu de coure uns minuts més. Rectifiqueu de sal i tapeu perquè acabi de fer-se amb la calor. Si falta una mica de cocció, afegiu-hi una mica més de líquid i continueu a foc baix uns minuts més; també hi podeu afegir una mica més de curri si ho voleu.
  5. Afegiu les guarnicions a l’hora de servir i una miqueta d’oli d’oliva verge extra per sobre.

Isa – Deliciaskitchen

banner