Moniato farcit

Amb la recepta que us presento avui us en llepareu els dits de tan deliciosa, saciant i increïble que és.

Ara fa un any, també per aquestes dates, vaig enviar una recepta semblant a tots els subscriptors del meu blog. Va ser una recepta que vaig fer un dia que havia convidat la meva mare a dinar a casa i, en veure que havia quedat tan bé, vaig fer una foto al plat i vaig decidir compartir-la amb la gent que llegeix el meu blog.

Així que, aquest any, tenia clar que, quan arribés la temporada dels moniatos, en faria una de semblant (exactament igual no, perquè sóc incapaç de repetir una mateixa recepta idèntica… Vet aquí una curiositat sobre la meva manera de cuinar). I com que segur que ja haureu vist moniatos als supermercats ecològics, no podia deixar passar més temps per presentar-vos aquesta recepta.

També tenia claríssim que volia que la recepta portés bolets per aprofitar que ara n’és temporada; a la recepta que vaig fer fa un any n’hi vaig posar i em va agradar moltíssim. A més, per sopar em sembla una proteïna i una combinació més lleugera que d’altres que corren per internet, que estic convençuda que deuen ser boníssimes i perfectes per menjar al migdia: amb llegums, verdures i hummus, amb quinoa, amb nata vegana a base d’anacards, amb arròs negre, etc. Els bolets que he triat aquest cop no són els xampinyons, sinó els camagrocs, perquè crec que fan més de temporada i perquè tenen un color molt vistós. I és que hi ha dues coses molt importants que, si aconseguim reunir, ens permetran gaudir del menjar i fer salut alhora: fer plats que cridin per la vista i menjar aliments de diferents colors.

A part dels moniatos i els camagrocs, havia de pensar quins altres ingredients volia posar a la recepta. I una salsa! De seguida hi vaig visualitzar una mica de salsa d’alvocat per sobre. La recepta original que havia enviat als subscriptors no portava salsa, però sí una mica de llevat nutricional escampat per sobre. Per a la recepta d’avui he decidit afegir-lo a sobre el moniato abans de posar-hi les verdures a sobre, ja que no volia que el color del llevat nutricional tapés la varietat de colors que aporten al plat les verdures i la salsa.

Buscant inspiració per internet (Pinterest, sobretot) per fer alguna variació de la recepta, vaig veure’n moltes que farcien el moniato de llegums o cereals. Personalment tenia la sensació que seria un plat massa carregat per sopar, i em va venir al cap farcir-lo o bé de bròquil o bé de kale. I és que, jo, si a un plat no hi afegeixo alguna verdura de color verd, la trobo molt a faltar. Finalment vaig decidir que quedaria millor fer la recepta amb kale, perquè la podria saltar a la paella amb els bolets, una mica d’all i pinyons.

Us puc assegurar que és una de les millors receptes que he tastat mai. És tan fàcil de preparar i tan deliciosa que sembla impossible! Us vull donar tres consells a l’hora de fer aquesta recepta:

  1. Fornegeu més moniatos dels que calen per a la recepta, i així ja els teniu a punt per menjar un altre dia. Fins i tot, si queda espai al forn, s’hi poden fer altres verdures, com, per exemple, la panotxa de blat de moro de la recepta anterior.
  2. La kale, sobretot quan és ecològica, té molts “habitants”. Netegeu-la molt bé, a consciència.
  3. Els bolets no es netegen amb aigua, sinó amb una mica de paper de cuina.

Un cop dit tot això, passem a fer la recepta.

La recepta

Ingredients per a dues persones:

  • 2 moniatos
  • Un bol de camagrocs
  • 8 manats de kale
  • 2 grans d’all
  • 2 C de pinyons
  • 2 C de llevat nutricional
  • 2 alvocats
  • 1 C de paté d’umeboshi
  • Oli d’oliva verge extra de primera premsada en fred (AOVE)
  • Sal marina sense refinar

Ingredients moniatos farcits

Llevat nutricional

Col kale, camagrocs i moniatos

Camagrocs

Col kale

Preparació:

  1. Escalfeu el forn a 250 ºC.
  2. Netegeu bé el moniato i feu-li forats per tot arreu amb una forquilla.
  3. Poseu el moniato el forn amb una safata coberta amb paper de forn. Deixeu que és fornegi a uns 190 ºC aproximadament entre 60 i 90 minuts.
  4. Mentre el moniato és al forn, netegeu bé la resta de verdures i separeu les fulles de la kale del tronc. Podeu guardar el tronc per afegir-lo als sucs verds.
  5. Peleu l’all i talleu-lo a trossets petits o feu servir un utensili de cuina pensat per tallar i/o xafar alls.
  6. Salteu l’all amb una mica d’oli a foc ràpid, afegiu-hi els bolets i una mica de sal. Salteu primer els bolets perquè deixen anar molta aigua.
  7. Un cop s’ha evaporat l’aigua dels bolets, afegiu la kale a la paella. Poseu una mica més de sal i salteu a foc fort durant uns 7 minuts, al gust.
  8. Afegiu els pinyons cap al final, perquè no es torrin massa.
  9. Per fer la salsa d’alvocat, només heu de triturar dos alvocats amb una cullerada de paté d’umeboshi, sense afegir-hi aigua ni res més.
  10. Emplateu de la manera següent: obriu un moniato per la meitat, aixafeu-lo una mica i “doneu-li vida”, afegiu-hi una cullerada de llevat nutricional, farciu-lo amb la meitat de verdures i finalment poseu-hi una mica de salsa d’alvocat per sobre. Feu el mateix amb el segon moniato.
  11. I ja és a punt per gaudir.
  12. Emporteu-vos la salsa que sobri a la taula i una mica més de llevat nutricional, perquè no podreu evitar anar-n’hi posant.

Moniato farcit 2

Núria Roura
Núria Roura

Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d'hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com

    @nuriarourasen
banner