La pizza és un plat que agrada a tothom: grans i petits, i sovint és un moment d’unió familiar o d’amistats. Qui no ha fet servir mai l’expressió: Quedem i fem unes pizzes?

El problema arriba quan s’han de triar quines pizzes fer o demanar. Per una banda, a molts pobles o ciutats no hi ha la possibilitat de poder encarregar una pizza a domicili saludable i, per altra banda, quan s’intenta comprar a supermercats ecològics encara hi ha la limitació que els fabricants no en fan sense gluten o sense cereals que estiguin lliures de sucres o altres ingredients afegits.

Actualment, tot i que sí que hi ha forns que fan bases de pizzes sense gluten saludables no en venen cap com la d’aquesta recepta: lleugera, sense cereals i amb base de verdura com per poder-la menjar qualsevol dia a la nit. És una pizza, doncs, apta per persones celíaques o que no poden menjar gluten i també per a les que fan una dieta evolutiva.

La recepta de pizza tan bona i sorprenent d’avui es pot fer si sempre tenim al rebost uns ingredients bàsics totalment naturals.

Avui us proposo una pizza amb coliflor. Sí, ho heu llegit bé! La coliflor serà l’ingredient principal de la base i us sorprendrà tant que les nits de pizza es multiplicaran.

Suposo que tots sabeu que la coliflor és de la família de les crucíferes, però us parlaré una mica més de les propietats que té:

  • És un aliment molt diürètic, ja que conté molta aigua.
  • Consumir-ne sovint ajuda a produir glòbuls blancs i vermells.
  • Té propietats antioxidants.
  • És rica en vitamina C i del grup B.
  • Reforça el sistema immunitari.
  • Ajuda a prevenir alguns tipus de càncers.
  • És tan rica en fibra que afavoreix l’evacuació intestinal.
  • Té nivells alts de potassi, ferro i calci.
  • És una verdura que ajuda a eliminar l’Helicobacter pylori, com també les altres crucíferes.
  • Ajuda a depurar el fetge.

Els avantatges de consumir pizza casolana i saludable és que se sap què es menja: els ingredients que porta i la procedència i, sobretot, que es pot fer d’allò que més agrada.

Així que comencem, que només de pensar en pizza ja salivem.

La recepta

Ingredients per a dues pizzes:

Per fer les masses

  • 1 coliflor gran
  • 4 c.s. de chía o lli
  • 4 c.s. d’aigua filtrada o alcalina
  • 120 g d’ametlla molta
  • 1 c.p. de sal marina sense refinar
  • 1 c.p. d’orenga seca
  • 1 c.p. d’all en pols

Per farcir-les

  • 6 tomàquets madurs petits
  • 1 pebrot verd
  • 1 pebrot vermell
  • 2 cebes tendres morades
  • 5 espàrrecs verds grans
  • Ruca
  • Llevat nutricional

Preparación

  1. Netegeu la coliflor i separeu-la en flor.
  2. Bulliu-la durant 3-4 minuts. Escorreu-la.
  3. En un bol, poseu 3 cullerades soperes de llavors de chía o de lli juntament amb les 4 cullerades d’aigua. Barregeu i deixeu reposar.
  4. En un altre bol, ratlleu els tomàquets i afegiu-hi la cullerada de chía o lli restant i un grapat de llevat nutricional.
  5. Tritureu la coliflor en un processador d’aliments, batedora o Thermomix.
  6. En un recipient apte per congelar, poseu-hi la massa i deixeu-la refredar durant uns 10 minuts.
  7. Mentrestant, talleu les cebes a rodanxes fines. Feu el mateix amb els pebrots. Traieu la part final dels espàrrecs i dividiu-los en dues meitats.
  8. Escalfeu el forn a 200 ºC.
  9. Col·loqueu la coliflor al centre d’un drap de cotó i espremeu bé fins a treure tota l’aigua.
  10. Agafeu un bol i, juntament amb la massa ben escorreguda, afegiu-hi la barreja de la chía o el lli, amb la farina d’ametlla, l’all en pols, l’orenga i la sal marina sense refinar. Integreu bé tots els ingredients.
  11. En una safata de forn amb paper vegetal, esteneu la massa i formeu les dues bases de pizza.
  12. Coeu durant 20 minuts més o menys a 180 ºC en la posició de ventilador a dalt i a baix, vigilant que no es cremin.
  13. Un cop les bases ja s’han torrat, traieu-les del forn.
  14. Tombeu-les i poseu-hi els ingredients: primer de tot el tomàquet ratllat, la ceba, els pebrots i els espàrrecs. Podeu posar-hi una mica més de llevat nutricional. Enforneu durant 10 minuts o fins que les verdures estiguin fetes.
  15. Traieu les pizzes del forn, poseu-hi ruca i un raig d’oli (opcional) i… ja teniu les pizzes a punt!

Nota: Si ho voleu, podeu fer les verduretes abans en un wok o paella per accelerar la cocció al forn.

Aquesta recepta desmunta el mite que menjar pizza no és SEN!

També teniu una recepta de pizza amb base de quinoa.

 

Núria Roura
Núria Roura

Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d'hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com

    @nuriarourasen
banner