El kuzu és originari de la Xina, on s’ha fet servir durant més de 2.500 anys com a remei medicinal per tractar tota mena de malalties i molèsties.

És un midó extret mitjançant un llarg procés artesanal d’unes arrels volcàniques que s’anomenen Pueraria lobata. Les arrels són mòltes fent servir un mètode tradicional, rentades diverses vegades amb aigua i assecades a l’aire durant noranta dies.

Propietats i beneficis del kuzu

El kuzu ens aporta hidrats de carboni, fibra, minerals i flavonoides.

Els principals efectes sobre l'organisme del kuzu

El te de les seves arrels ja apareix descrit en llibres antics de medicina xinesa com a antipirètic (per abaixar la febre), antidiarreic, sudorífic i antivomitiu. També el recomanaven per a la rigidesa i el mal de coll, el mal d’ulls i pel xarampió que es resistia a brotar.

En llibres més recents apareix com un agent desintoxicant de l’alcohol i per eliminar-ne l’addició. Les investigacions occidentals sobre el kuzu dels últims trenta anys han donat la raó als xinesos en aquest punt, perquè conté isoflavones com la daizeïna i la daizcina, que ajuden a eliminar els símptomes de l’abstinència.

Podeu fer servir el kuzu per tractar problemes al pulmó, l’intestí gruixut, el fetge i la vesícula biliar, en especial per a fetges sobrecarregats i intestins dèbils. És un remei excel·lent per a les mucoses respiratòria i digestiva. Així, segons explica la bioquímica Olga Cuevas al seu llibre El equilibrio a través de la alimentación, el kuzu serveix per:

 • Descarregar el fetge: hepatitis, cirrosi, alcoholisme;
 • Regenerar la flora intestinal i neutralitzar l’excés de tòxics dels intestins;
 • Grips;
 • Al·lèrgies amb rinitis;
 • Desinflamar els intestins: diarrees, colitis, tifus, Crohn, salmonel·losi;
 • Asma, bronquitis;
 • Per reduir la febre;
 • En processos infecciosos;
 • Problemes de la pell;
 • Falta de memòria o de capacitat d’anàlisi; depressió, Alzheimer

Les propietats medicinals del kuzu

Les propietats medicinals del kuzu són tan potents que paga la pena fer-lo servir quan tingueu algun problema com els que hem descrit abans. Alguns tenen tractament farmacològic, però penseu que la majoria de medicaments presenten efectes secundaris, que van de les simples molèsties a problemes més greus. És interessant aprendre a fer-los servir quan realment no hi ha més remei; per a la resta d’ocasions, la medicina natural ofereix remeis excel·lents que no arreglen una cosa i n’espatllen una altra.

Com preparar el kuzu?

El trobareu en herbolaris i botigues de productes ecològics, en uns pots amb una mena de pedres blanques a dins que s’assemblen al guix.

És important no confondre’l amb l’arrowroot (arruruz en castellà), una fècula obtinguda de l’arrel de la planta americana Maranta arundinacea. Des del punt de vista culinari compleix la mateixa funció com a espessidor, però ni de bon tros té les mateixes propietats medicinals que el kuzu. Fixeu-vos bé en l’etiqueta: el kuzu està fet amb Pueraria lobata. Algunes marques –volem creure que per ignorància— venen arrowroot amb el nom de kuzu.

Pas a pas per preparar el kuzu

 1. Diluïm una cullerada de postres de kuzu en una tassa amb un dit d'aigua a temperatura ambient.
 2. Un cop diluït, ho aboquem en una olleta junt amb una tassa d'aigua.
 3. Calenteu-ho a foc mig sense parar de remoure durant uns minuts fins que quedi transparent i gelatinós; no ha d'arribar a bullir mai.
 4. Aquesta base es pot prendre directament afegint-hi pasta d'umeboshi, miso o tamari (salsa de soja) per fer-la més agradable al gust.

Nota:
Si utilitzem el kuzu per espessir una salsa,
l'heu de dissoldre com us hem indicat, afegiu-lo a l'olla o al plat que estigueu preparant i remoure.

Recepta medicinal: Ume-Sho-Kuzu

Aquesta és una recepta medicinal molt efectiva per a les infeccions, els problemes de fetge, els processos gripals i tota mena de trastorns digestius, des de diarrees fins a vòmits. També serveix per a la ressaca.

Ingredients

 • 1 c.p. de kuzu
 • 1 tassa d’aigua mineral
 • Mitja cullerada petita de pasta d’umeboshi
 • Unes gotes de tamari

Elaboració

 1. Dissoleu el kuzu en aigua freda.
 2. Poseu-lo en una cassola a foc mig, sense que arribi a bollir, i remeneu-lo fins que es torni transparent i espès, al cap d’uns 3 minuts. Penseu que la quantitat d’aigua i de kuzu determina com d’espès quedarà. Si no espessa, però es torna transparent, ja no espessirà: una altra vegada afegiu-hi més kuzu.
 3. Apagueu el foc i afegiu-hi la pasta d’umeboshi i unes gotetes de tamari. Remeneu-lo.
 4. Preneu-lo al moment, ben calent.

Altres receptes amb kuzu

Adam Martín
Adam Martín

Periodista, escriptor, pare, especialista en nutrició i salut.

  @adammartinsk   @adammartinsk