El seitan és un producte elaborat a partir del gluten de blat i que presenta un alt nivell proteic: conté tots els aminoàcids essencials, raó per la qual és un perfecte substitut de la carn.
Uns 180 g de seitan cobreixen els requeriments proteics d’una persona normal i només contenen 140 Kcal: la carn, amb la mateixa quantitat de proteïnes, presenta el doble de calories.
El millor de tot és que agrada tothom, en especial els nens, perquè té una textura agradable i és molt saborós. També és fàcil de trobar i de cuinar i és molt digestiu. Si no el coneixeu, us el presentem.
Les principals propietats nutricionals del seitan
- Gluten
El gluten és la proteïna del blat, que alhora és una barreja de dues proteïnes, la diadina i la glutinina.
- Alt nivell proteic
El 24% del pes total del seitan són proteïnes (més que el bou, un 20% o el porc, un 16%) i és especialment ric en lecitina.
- Baix en greixos
No té colesterol i ajuda a reduir-ne els nivells a la sang i és baix en greixos (0,30%; el bou en té un 13% i el porc un 24%).
- També té minerals com el calci.
Els beneficis per a la salut del seitan
El seitan reforça el cos i és especialment interessant per a nens i esportistes.
Segons la medicina oriental, és un aliment moderat, ni excessivament contractiu ni excessivament expansiu, per tant també serveix per centrar i per equilibrar la dieta.
Els canvis vitals del seitan
Tornem a insistir en la necessitat imperiosa de reduir la ingesta de carn a la nostra dieta. El problema quan reduïm o eliminem la carn és que no sabem com procurar-nos les proteïnes d’alt valor biològic que necessitem.
El seitan és la solució més còmode, pràctica i saborosa. Però tingueu també presents el tofu, el tempeh i la combinació cereal integral amb llegum.
El seitan a la cuina
El seitan el venen ja cuinat i envasat al buit, per tant no cal invertir gaire temps en la seva preparació. De tota manera si teniu problemes digestius feu-li una cocció llarga, com un estofat. Sí, es pot estofar i de fet es cuina com la carn: es pot fregir, arrebossar, enfornar i, esclar, estofar.
El seitan no demana grans habilitats culinàries a la persona que l’ha de preparar: es pot passar per la paella volta i volta i afegint-hi una mica de salsa de soja (tamari o shoyu) queda boníssim. És una solució perfecta per a totes aquelles persones que volen reduir la ingesta de carn però no saben com substituir el tall de cada àpat.
També és ideal per preparar salsa bolognesa o el farcit dels canelons: per aquestes receptes, feu servir el seitan exactament igual que la carn.
Canelons de seitan amb beixamel de coliflor i ametlla per Montse Vallory Foto: Pau Escúlies)
Les millors receptes amb seitan
A continuació us presentem algunes receptes delicioses amb seitan del web de Etselquemenges:
- Fricandó de seitan
- Tagliatelle de cúrcuma i seitan
- Canelons de seitan amb beixamel de coliflor i ametlla per la xef Montse Vallory
- Estofat de verdures amb seitan i bolets per la xef Montse Vallory
Bibliografia
- Font: 'Nutrición energética y salud', Dr. Jorge Pérez-Calvo, Grijalbo, 2003
- 'El equilibrio a través de la alimentación', Dra. Olga Cuevas, IFP Sanitari Roger de Llúria, 2007
descobrir si
toleres
bé el gluten
Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :
- Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
- Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
- Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.