Estofat de verdures amb seitan i bolets

Un plat ideal pels dies de fred, que escalfa i reforça l'organisme, i aporta un punt de dolçor natural que relaxa i estimula el sistema digestiu.

Inici  ›  Recepta de la Montse Vallory 20 de novembre 2011 | Actualitzat el 3 de juliol 2017

Per a 4 persones - Un plat ideal per la tardor-hivern, que escalfa  i reforça. - El dolç natural que porta tonifica el sistema digestiu. - L'alga wakame aporta vitamines i minerals. - El seitan és una proteïna vegetal de qualitat excel·lent.

Estofat de verdures amb seitan i bolets
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

  • 2 cebes a quarts
  • 2 pastanagues, 2 naps i 1 xirivia a rodanxes grans tallades en diagonal
  • ¼ de carbassa a trossos grossos
  • 250 g de seitan a trossos grossos
  • 5 cm d’alga wakame trossejada
  • 1 branqueta de romaní
  • 1 grapat de bolets, saltats amb oli d’oliva i sal
  • Julivert fresc picat
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina
Per a la salsa
  • ½ cullerada de kudzú
  • 1 vas (250 ml) d’aigua
  • 1 cullerada de salsa de soja
  • ½ cullerada de concentrat de poma líquid

ELABORACIÓ

  1. En una cassola de parets i fons gruixut –si pot ser, de ferro colat–, salteu les cebes amb una mica d’oli i sal durant uns quants minuts.
  2. Afegiu-hi l’alga wakame, la resta de verdures tallades, el romaní, ½ vas d’aigua –just que cobreixi la base de les verdures– i poseu-ho al punt de sal.
  3. Tapeu-ho, feu-ho bullir i cuineu-ho a foc lent durant 25 minuts.
  4. Enrossiu el seitan i els bolets en una paella amb una mica d’oli d’oliva i incorporeu-ho a la cassola.
  5. Per fer la salsa, diluïu bé el kudzú amb una mica d’aigua freda, afegiu-hi el concentrat de poma, la salsa de soja i un vas d’aigua freda. Aboqueu-ho damunt de l’estofat i, per remenar-ho, moveu la cassola per les nanses.
  6. Tapeu-ho i deixeu-ho un parell de minuts més fins que el suc es torni cremós i translúcid, és a dir, fins que desaparegui el color blanc del kudzú. Serviu-ho calent amb una mica de julivert picat.

Apunts culinaris

Els estofats de verdures d’arrel i de carbassa no volen gaire moviment. Si ho heu de remenar, feu-ho movent la cassola per les nanses –no convé remenar les verdures amb l’espàtula, ja que es podrien desfer i perdrien presència.

Aquesta recepta admet varietat de verdures de temporada: porro, fonoll, bròquil, coliflor, col, colinap, carxofa; de proteïna: daus de tofu o tempeh fregits; d’espècies: canyella, gingebre, nou moscada; i d’algues: dulse o kombu –aquesta darrera, en remull 30 minuts.

Apunts energètics

L’estofat de verdures d’arrel i carbassa és una cocció de tardor-hivern que escalfa i reforça el cos. El dolç natural que en resulta tonifica el sistema digestiu

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Un plat ideal per a qualsevol persona, fins i tot per a les que vulguin reduir o eliminar el consum de carn. El seitan, una proteïna del blat, és un substitut excel·lent de la carn tant organolèpticament parlant com des del punt de vista nutricional.  Com que és una proteïna vegetal, fa que el plat sigui molt més digestiu que si fos elaborat amb carn, i, a més, amb l’avantatge que no té colesterol i és baix en greixos i ric en minerals. Aquest estofat, com que es prepara amb alga wakame, és un plat molt ric en calci i altres minerals.

amunt

EBOOK GRATIS:
"21 Aliments claus per una vida healthy"

Gaudeix cada setmana de les nostres NEWS