Estofat de verdures amb seitan i bolets

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Un plat que escalfa i reforça, ideal per la tardor-hivern. Aporta un punt de dolçor natural que relaxa i estimula el sistema digestiu.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1 hora
© Pau Esculies

Ingredients

  • 2 cebes a quarts
  • 2 pastanagues, 2 naps i 1 xirivia a rodanxes grans tallades en diagonal
  • ¼ de carbassa a trossos grossos
  • 250 g de seitan a trossos grossos
  • 5 cm d’alga wakame trossejada
  • 1 branqueta de romaní
  • 1 grapat de bolets, saltats amb oli d’oliva i sal
  • Julivert fresc picat
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina

Per a la salsa

  • ½ cullerada de kudzú
  • 1 vas (250 ml) d’aigua
  • 1 cullerada de salsa de soja
  • ½ cullerada de concentrat de poma líquid

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Estofat de verdures amb seitan i bolets

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1 hora

Un plat que escalfa i reforça, ideal per la tardor-hivern. Aporta un punt de dolçor natural que relaxa i estimula el sistema digestiu.


Ingredients

  • 2 cebes a quarts
  • 2 pastanagues, 2 naps i 1 xirivia a rodanxes grans tallades en diagonal
  • ¼ de carbassa a trossos grossos
  • 250 g de seitan a trossos grossos
  • 5 cm d’alga wakame trossejada
  • 1 branqueta de romaní
  • 1 grapat de bolets, saltats amb oli d’oliva i sal
  • Julivert fresc picat
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina

Per a la salsa

  • ½ cullerada de kudzú
  • 1 vas (250 ml) d’aigua
  • 1 cullerada de salsa de soja
  • ½ cullerada de concentrat de poma líquid

Elaboració

  1. En una cassola de parets i fons gruixut –si pot ser, de ferro colat–, salteu les cebes amb una mica d’oli i sal durant uns quants minuts.
  2. Afegiu-hi l’alga wakame, la resta de verdures tallades, el romaní, ½ vas d’aigua –just que cobreixi la base de les verdures– i poseu-ho al punt de sal.
  3. Tapeu-ho, feu-ho bullir i cuineu-ho a foc lent durant 25 minuts.
  4. Enrossiu el seitan i els bolets en una paella amb una mica d’oli d’oliva i incorporeu-ho a la cassola.
  5. Per fer la salsa, diluïu bé el kudzú amb una mica d’aigua freda, afegiu-hi el concentrat de poma, la salsa de soja i un vas d’aigua freda. Aboqueu-ho damunt de l’estofat i, per remenar-ho, moveu la cassola per les nanses.
  6. Tapeu-ho i deixeu-ho un parell de minuts més fins que el suc es torni cremós i translúcid, és a dir, fins que desaparegui el color blanc del kudzú. Serviu-ho calent amb una mica de julivert picat.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. En una cassola de parets i fons gruixut –si pot ser, de ferro colat–, salteu les cebes amb una mica d’oli i sal durant uns quants minuts.
  2. Afegiu-hi l’alga wakame, la resta de verdures tallades, el romaní, ½ vas d’aigua –just que cobreixi la base de les verdures– i poseu-ho al punt de sal.
  3. Tapeu-ho, feu-ho bullir i cuineu-ho a foc lent durant 25 minuts.
  4. Enrossiu el seitan i els bolets en una paella amb una mica d’oli d’oliva i incorporeu-ho a la cassola.
  5. Per fer la salsa, diluïu bé el kudzú amb una mica d’aigua freda, afegiu-hi el concentrat de poma, la salsa de soja i un vas d’aigua freda. Aboqueu-ho damunt de l’estofat i, per remenar-ho, moveu la cassola per les nanses.
  6. Tapeu-ho i deixeu-ho un parell de minuts més fins que el suc es torni cremós i translúcid, és a dir, fins que desaparegui el color blanc del kudzú. Serviu-ho calent amb una mica de julivert picat.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Els estofats de verdures d’arrel i de carbassa no volen gaire moviment. Si ho heu de remenar, feu-ho movent la cassola per les nanses –no convé remenar les verdures amb l’espàtula, ja que es podrien desfer i perdrien presència.

Aquesta recepta admet varietat de verdures de temporada: porro, fonoll, bròquil, coliflor, col, colinap, carxofa; de proteïna: daus de tofu o tempeh fregits; d’espècies: canyella, gingebre, nou moscada; i d’algues: dulse o kombu –aquesta darrera, en remull 30 minuts.

Els apunts energètics

L’estofat de verdures d’arrel i carbassa és una cocció de tardor-hivern que escalfa i reforça el cos. El dolç natural que en resulta tonifica el sistema digestiu

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Un plat ideal per a qualsevol persona, fins i tot per a les que vulguin reduir o eliminar el consum de carn. El seitan, una proteïna del blat, és un substitut excel·lent de la carn tant organolèpticament parlant com des del punt de vista nutricional. Com que és una proteïna vegetal, fa que el plat sigui molt més digestiu que si fos elaborat amb carn, i, a més, amb l’avantatge que no té colesterol i és baix en greixos i ric en minerals.

Aquest estofat, com que es prepara amb alga wakame, és un plat molt ric en calci i altres minerals.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat