Canelons de seitan amb beixamel de coliflor i ametlla

Aquest és un plat d’hivern que escalfa, reforça i és fàcil de digerir, gràcies al picant de les espècies i al fet que no conté greixos saturats ni farines.

Inici  ›  Recepta de la Montse Vallory 19 de desembre 2011 | Actualitzat el 3 de juliol 2017

Per a 4 persones

-El seitan, una proteïna del blat, és un substitut excel·lent de la carn tant organolèpticament com des del punt de vista nutricional. -És un plat que no té colesterol i que és baix en greixos. -És un plat molt ric en calci i altres minerals gràcies a l’alga wakame, el sèsam, la fruita seca i la coliflor.

Canelons de seitan amb beixamel de coliflor i ametlla
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

Per a la beixamel de coliflor
  • 3 cebes mitjanes, en mitges llunes
  • 1⁄2 coliflor, en flors
  • Pebre negre i nou moscada, tot acabat de moldre
  • 2 cullerades de crema d’ametlles blanques
Per emplatar
  • 4 cullerades de salsa de tomàquet casolana (o conserva sense sucre)
  • Nou moscada acabada de moldre
  • Ametlla mòlta
  • Llavors de sèsam i pinyons
  • Una branqueta de julivert per plat

ELABORACIÓ

Beixamel 
1.Salteu les cebes amb una mica d’oli d’oliva i una mica de sal, 15 minuts.
2. Incorporeu la coliflor, pebre i nou moscada, un parell de pessics de sal i aigua que no- més cobreixi les verdures. Tapeu-ho i coeu- ho a foc mitjà suau durant 15 minuts. 3. Bateu-ho amb la crema d’ametlla i poseu-hi sal, pebre i nou moscada. Farciment 1. Salteu la ceba amb una mica d’oli, sal i orenga. Quan estigui daurada, incorporeu els tomàquets secs, la carabassa, el wakame, un toc de canyella i pebre i un pessic de sal. Salteu-ho uns minuts i coeu-ho tapat a foc mitjà-baix durant 10 minuts. 2. Enrossiu el seitan en una paella amb una mica d’oli. Aparteu-lo del foc i incorporeu- hi el saltat de verdures, les avellanes, els pinyons, les panses i el julivert. Reserveu. Canelons 1. Bulliu les plaques de lasanya amb força aigua salada bullent i sense tapa, durant 7-10 minuts, fins que quedin al dente. Escorreu-les, refredeu-les amb aigua i esteneu-les sobre un paper vegetal. 2. Talleu per la meitat cada làmina per obtenir la mesura del caneló. Col·loqueu el farciment en un extrem i enrotlleu cada caneló cap a l’extrem oposat. Presentació 1. Cobriu el fons d’una safata per a forn amb una mica de salsa de tomàquet, poseu els canelons a sobre i cobriu-los amb beixamel. Afegiu-hi un toc nou moscada i ametlla mòlta per damunt. 2. Enforneu a 180ºC durant 10 minuts o fins que l’ametlla mòlta comenci a torrar-se. Decoreu amb el sèsam torrat i una branqueta.

Apunts culinaris

Com que al mercat no hi ha pasta de canelons ecològica, farem servir la pasta de lasanya ecològica i la tallarem per la meitat. Procureu triar-ne una de fina. Si la coliflor us fa gasos, escaldeu-la abans d’incorporar-la a la ceba.

Apunts energètics

Aquest és un plat d’hivern que escalfa, reforça i és fàcil de digerir, gràcies al picant de les espècies i al fet que no conté greixos saturats ni farines.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

El seitan, una proteïna del blat, és un substitut excel·lent de la carn tant organolèpticament com des del punt de vista nutricional. Com que és una proteïna vegetal, fa que el plat sigui molt més digestiu que no pas si fos elaborat amb carn, i, a més, té l’avantatge que no té colesterol i que és baix en greixos. Aquesta recepta de canelons resulta un plat molt ric en calci i altres minerals gràcies a l’alga wakame, el sèsam, la fruita seca i la coliflor.

portada  —  amunt