Crema de pèsols

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Crema deliciosament dolça a base de pèsol; una hortalissa de primavera nutritiva i rica en fibra.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    25 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 manat de cebes tendres a mitges llunes
  • ½ k de pèsols frescos desgranats
  • Ratlladura de pela de llimona
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Crema de pèsols

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    25 minuts

Crema deliciosament dolça a base de pèsol; una hortalissa de primavera nutritiva i rica en fibra.


Ingredients

  • 1 manat de cebes tendres a mitges llunes
  • ½ k de pèsols frescos desgranats
  • Ratlladura de pela de llimona
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina

Elaboració

  1. Salteu les cebes amb una mica d’oli d’oliva i un polsim de sal marina fins que es comencin a estovar. Afegiu-hi mig vas d’aigua i coeu-ho tapat durant 5 minuts.
  2. Incorporeu-hi els pèsols, dos pessics de sal i aigua, just que cobreixi i coeu-ho a foc mitjà durant 5 minuts.
  3. Tritureu-ho i afegiu-hi més aigua, caldo o llet de civada fins que obtingueu la consistència que us agradi.
  4. Serviu la crema amanida amb un rajolí d’oli  i unes ratlladures de llimona per sobre.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Salteu les cebes amb una mica d’oli d’oliva i un polsim de sal marina fins que es comencin a estovar. Afegiu-hi mig vas d’aigua i coeu-ho tapat durant 5 minuts.
  2. Incorporeu-hi els pèsols, dos pessics de sal i aigua, just que cobreixi i coeu-ho a foc mitjà durant 5 minuts.
  3. Tritureu-ho i afegiu-hi més aigua, caldo o llet de civada fins que obtingueu la consistència que us agradi.
  4. Serviu la crema amanida amb un rajolí d’oli  i unes ratlladures de llimona per sobre.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Els millors pèsols per fer la crema són els grossos i farinosos; per tant, quan els desgraneu aprofiteu per fer-ne dos grups: uns per a la crema i els altres per menjar-los  bullits un parell de minuts i amanits amb oli. El temps de cocció dependrà de si són més tendres o menys, però procureu coure’ls poca estona si voleu preservar el color viu dels pèsols tendres.

Com que són una lleguminosa, podeu cuinar-los amb un trosset d’alga kombu de Galícia posada des de l’inici de la cocció, que estovarà la fibra del pèsol i alhora enriquirà la crema amb minerals. Si la kombu encara no és prou cuita en acabar la cocció dels pèsols, retireu-la abans de triturar-ho tot.

Per rectificar de sal aquesta crema, que és dolça per si mateixa, podem fer servir vinagre d’umeboshi, perquè, a més del salat, aporta un punt àcid que polaritza el sabor dolç dels pèsols. També hi va bé l’aigua de mar.

El pa torrat o qualsevol altre entrebanc que obligui a mastegar la crema ajudarà a digerir més bé els hidrats de carboni, ja que ensalivarem millor. Si no hi voleu daus de pa torrat, poseu-hi fruita seca o llavors torrades de carbassa o gira-sol. Per mantenir les llavors cruixents, porteu-les a taula en un bol per posar-les en el moment de menjar.

Els apunts energètics

El pèsol és una hortalissa de primavera que té una càrrega glucèmica baixa, tot i que resulta deliciosament dolç. La fibra i la proteïna que conté el fan un aliment ideal en qualsevol condició, especialment quan hi ha problemes de sucre a la sang.

Montse Reus explica a la secció “El rebost” el perquè de la dita popular “ser eixerit o eixerida com un pèsol”: “Aquestes petites verdures lleguminoses són plenes de vitamines que són específiques per al bon funcionament del sistema nerviós i que, fins i tot, ens poden ajudar a superar el nerviosisme i a mantenir un estat d’ànim més positiu.”

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Els pèsols són una lleguminosa que destaca per les vitamines del grup B que conté, interessants per al bon funcionament del sistema nerviós. També són rics en antioxidants, com el betacarotè i la vitamina C, i són una font d’hidrats de carboni complexos que ajuden a mantenir els nivells de glucèmia constants.

Són molt nutritius perquè contenen força proteïna, cosa que els converteix en un substitut excel·lent de la soja en aquells països en què no hi ha tradició de cultivar-ne o quan no és possible consumir-ne per culpa de reaccions al·lèrgiques o intoleràncies.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat