Si hi ha una verdura que ha amargat la nostra infància, aquesta ha estat, sense cap mena de dubte, la bleda: rebullida en litres i litres d’aigua, insípida, llefiscosa al tacte… La culpa, es clar, no la tenia la pobra verdura, sinó els escassos coneixements culinaris de les nostres mares a l’hora de cuinar-la.

Ara que torna a ser-ne època de bledes, ha arribat l’hora de fer-li justícia.

Propietats i beneficis de la bleda

És originària dels països europeus de la costa mediterrània i el nord de l’Àfrica. A segle I dC ja es consumia: en menjaven els grecs. I els romans i els àrabs, que van desenvolupar-ne el cultiu i en van descobrir les propietats medicinals.

Trobareu bledes tot l’any, però el millor moment per consumir-ne és a la tardor i a l’hivern. Sembla una verdura humil, però està carregada de nutrients fonamentals pel nostre organisme, sobretot minerals com el calci o el potassi i vitamines com la C o l’A. És ideal per a dietes depuratives, és diürètica, té molta fibra  i té molt poques calories.

Les propietats nutricionals de les bledes

Tenen vitamina C (24 g per cada 100 g de bledes), una vitamina antioxidant que intervé en moltes reaccions metabòliques i que ajuda a l’absorció del ferro.

També tenen una quantitat no gens insignficant de vitamina A (1.950 unitats internacionals). La vitamina A ens ajuda a combatre infeccions i, entre d’altres coses, és essencial per a la pell, els cabells, les mucoses i els ulls.

100 g de bledes també cobreixen:

 • El 25% de les necessitats diàries de potassi
 • El 30% de les necessitats diàries de calci
 • El 50% de les necessitats diàries del ferro
 • Gairebé la meitat del magnesi necesari diàriament
 • El 20% de de la vitamina E
 • A més d’aportar iode, àcid fòlic –essencial per a les embarassades—, betacarotens
 • Una petita quantitat de vitamines del grup B.

Recepta de cigrons amb bledes

Recepta de cigrons amb bledes

Els principals efectes sobre l'organisme de les bledes

 • Ajuden a millorar el trànsit intestinal

Són molt riques en fibra, per tant, són ideals per combatre l’estrenyiment.

 • T'ajuden a controlar el pes

Si heu de perdre pes, també us ajudaràn: en aquest sentit no hi ha cap aliment màgic, però sacien, són força nutritives i tenen poques calories.

 • Presenten un lleuger efecte diurètic 

També són calmants, si teniu problemes digestius o intestinals, i tenen un lleuger efecte diürètic i alleugen les irritacions de les vies urinàries.

 • Ens ajuden amb l'acné

Tenen efecte alcalinitzant i ens ajuden a no perdre minerals i a millorar problemes de pell com l’acné.

Com hem dit abans, si patiu càlculs renals o litiasi renal, compte, perquè contenen una petita quantitat d’àcid oxàlic. Això no vol dir que no en mengeu, vol dir que no us n’atipeu

Les bledes a la cuina

Compreu les que estiguin en bones condicions, sense taques ni forats, que tinguin un color verd intens i facin bon aspecte, ben trempades. Millor petites que grans, perquè són més saboroses, i, si podeu, compreu-les ecològiques, que acumulen menys pesticides i productes tòxics. S’han de rentar molt bé, perquè acostumen a portar molta sorra. A l’hora de menjar-la, s’aprofita tot.

Quina és la millor manera de cuinar les bledes?

Fèiem broma amb els traumes infantils relacionats amb les bledes, però la cosa és força seriosa: la nostra relació amb el menjar també és emocional, i si de petits ens han atipat d’alguna menja en concret o ens han forçat de males maneres a menjar coses que no ens agradaven, el més probable és que desenvolupem aversió per determinats aliments.

Si és el vostre cas, recordeu que ja no sou nens i que potser val la pena donar una segona oportunitat a determinats aliments. Per sort, la natura ens ofereix múltiples possibilitats per obtenir els nutrients que necessitem cada dia de molts aliments diferents, però ampliar el ventall d’aliments és essencial en una dieta sana: primer, perquè us ofereix més possibilitats nutritives i organolèptiques; i segon, perquè si mengeu molt variat la possibilitat de tenir intoleràncies alimentàries es redueix dràsticament.

Malgrat els nostres traumes infantils, bullir les bledes és una possibilitat que s’ha de tenir en compte, però fugiu cames ajudeu-me d’aquelles coccions llargues i a alta temperatura que torturaven la verdura i la despullaven completament de gust i de nutrients. A més, si es couen tanta estona alliberen àcid oxàlic, una substància nociva per als qui pateixen càlculs renals.

Les claus per cuinar correctament les bledes:

 • Poca aigua
 • Sal
 • I cocció ràpida: en tres o quatre minuts, ja les teniu preparades.

Estaria bé, però, que l’acompanyéssiu d’alguna salsa: un vas d’aigua, el suc de mitja llimona i una cullerada de tahina, per exemple, i n’obtindreu una salsa excel·lent per a aquesta i altres verdures.

Les bledes també es poden fer al vapor o saltades, i combinen bé amb la majoria de les espècies. Sigueu generosos amb la quantitat, ja que les bledes, com els espinacs, són plenes d’aigua i se’n redueix molt la mida durant la cocció.

Com conservar les bledes a casa?

Com menys fresques, més amargues es tornen. Es conserven malament, fins i tot dins de la nevera, així que no espereu més de dos o tres dies a consumir-les després d’haver- les comprat.

Recepta de tres cremes: remolatxa, carabassa i bledes per Bernard Benbassat

Recepta de tres cremes; remolatxa, carabassa i bledes per Bernard Benbassat

Les millors receptes amb bledes

No et perdis aquestes originals receptes amb bledes que trobaràs al web de Etselquemenges. Les bledes no són avorrides, ¡descobreix-ho!

 

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

 • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
 • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
 • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Adam Martín
Adam Martín

Periodista, escriptor, pare, especialista en nutrició i salut.

  @adammartinsk   @adammartinsk