Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Un plat de proteïna completa, nutritiu, lleuger i ràpid de preparar on recuperem les bledes de colors.
Les bledes de colors són varietats de llavors antigues recuperades. Els colors vermellosos i ataronjats dels tronxos combinats amb el verd de les fulles guarneixen qualsevol plat. Quan es bullen les bledes, i especialment els espinacs, convé escórrer ben bé tota l’aigua de cocció i llençar-la per eliminar els oxalats –que inhibeixen l’absorció d’alguns minerals com el ferro i el calci– que contenen aquestes verdures i que passen a l’aigua de bullir. Les bledes, però, no contenen tants oxalats com els espinacs. Per tal de preservar viu el verd de les fulles verdes, coeu-les sense tapar l’olla.
La recepta admet variants: substituïu les bledes per qualsevol verdura verda de temporada (cols, espàrrecs, mongeta tendra, espigalls…. ), poseu-hi porros o ceba tendra, afegiu-hi fruita seca o peix conservat en oli d’oliva extra verge.
Les llavors de sèsam s’haurien de moldre per assimilar els nutrients que contenen, perquè són tan menudes que surten tal com entren. Moleu el 80% del volum de sèsam torrat i deixeu-ne un 20% sense moldre, per gaudir de l’explosió d’aroma a la boca. A l’article “Torrar llavors de sèsam al punt” hi trobareu la tècnica de torrar i moldre llavors, a més d’altres informacions d’interès.
Els cigrons combinats amb sèsam mòlt enforteixen el sistema nerviós i l’ossi. Un plat de proteïna completa, nutritiu, lleuger i ràpid de preparar.
Els cigrons són un llegum amb propietats nutritives excel·lents i tenen proteïna completa, és a dir, d’alt valor biològic, que pot substituir amb escreix la proteïna animal (recomanem aquest vídeo en què la nutricionista Lucia Redondo parla de valor nutricional del cigró al 1h:03min). Tot i que els cigrons són deficients en els aminoàcids metionina i tenen poc triptòfan, quan es combinen amb llavors de sèsam lleugerament torrades i mòltes, a més d’obtenir més quantitat de calci, s’aconsegueix una bona font de triptòfan, aminoàcid precursor de la serotonina que enforteix el sistema nerviós.
Les bledes són riques en vitamina C, nutrient amb propietats antioxidants i necessari per a la síntesi correcta de col·lagen. També tenen força potassi (100 g de bledes cobreixen el 2% de les necessitats diàries d’aquest mineral), magnesi, calci; també són riques en ferro i aporten i vitamina E, àcid fòlic, carotenoides i una petita quantitat de vitamines del grup B.