Propietats i beneficis per a la salut de la glàndula tiroides de les nous de Brasil

Les nous del Brasil, o també conegudes com a “coquitos de Brasil”, són les llavors comestibles del Bertholletia excelsa, un arbre de l’Amèrica del Sud que podem trobar als boscos amazònics de països com Brasil, Bolívia, el sud-est de Colòmbia, Perú i el sud de Veneçuela.

Com a curiositat, cada arbre pot donar entre 200 i 400 fruits, que tarden uns 15 mesos a madurar i ho fan sota una càpsula llenyosa i gruixuda d’uns 8-15 cm de diàmetre. Quan els fruits maduren, poden alliberar entre 14 i 24 llavors de dins, que estan envoltades d’una pela. Són aquestes les llavors de les quals, un cop en trenquem la pela, n’obtenim les nous del Brasil.

Aquest fruit sec és, junt amb el cautxú, el producte vegetal més important que s’extreu de la selva amazònica. Malgrat el nom però, Bolívia n’és l’exportador mundial principal, seguit del Brasil i el Perú.

Les principals propietats nutricionals de les nous del Brasil

Les nous del Brasil són un aliment energètic i nutritiu molt ric en àcids grassos essencials (65-70%) i proteïnes vegetals (14-17%). I també destaca el seu contingut en minerals, vitamines, flavonoides i fibra.

Greixos saludables 

Contenen àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats. És un dels aliments més rics en àcid linoleic (omega 6) i conté una alta proporció d’àcid oleic (omega 9). A més, també conté lecitina, un lípid essencial per a la digestió dels greixos i per al bon funcionament del sistema nerviós, i fitosterols vegetals que ens ajuden a reduir el colesterol.

Proteïna vegetal

Són molt riques en aminoàcids. Una ració de 20 grams de nous del Brasil ens aportarien gairebé uns 3 grams de proteïna.

Flavonoides

A la pell marró que sovint tenen enganxada és on trobem una major quantitat de flavonoides. Compostos fenòlics amb propietats antioxidants i antiinflamatòries.

Minerals

  • Seleni

Amb una quantitat de 2.960 mcg per 100 g, són l’aliment més ric en seleni en comparació amb qualsevol altre, tant d’origen vegetal com animal. Un mineral essencial per a la salut de la glàndula tiroide i per a moltes altres funcions de l'organisme: millora la funció del sistema immunitari, forma part de l’enzim glutatió peroxidasa i actua com a antioxidant per evitar la formació de radicals lliures i prevenir l’envelliment prematur.

  • Magnesi

Les nous del Brasil són també la fruita seca més rica en magnesi, un mineral essencial per moltes reaccions bioquímiques del cos, incloent-hi la contracció i relaxació muscular, la funció nerviosa, l’activitat cardíaca, la salut òssia, la producció hormonal o el metabolisme energètic.

  • A més també contenen altres minerals com: potassi, fòsfor, calci, ferro i zinc.

Vitamines

Destaca el seu contingut en vitamina E, un gran antioxidant que ajuda a protegir les cèl·lules i els greixos de l'organisme davant l’acció dels radicals lliures i que té un paper protector en la salut de la vista i la pell.

També contenen vitamines B1, B2, B3, B5 i B9 i, en menor quantitat, vitamina C.

Els 5 principals efectes sobre l'organisme de les nous del Brasil

1. Milloren la salut de la glàndula tiroide

El seleni és un mineral que dona suport a la síntesi eficient d’hormones tiroidals i protegeix la tiroide davant els danys de l’excés de iode.

En cas d'hipotiroïdisme, es recomana prendre entre 2 i 4 nous del Brasil al dia, ja que la ingesta d’aliments rics en seleni influeix positivament en el metabolisme de les hormones tiroidals. Sovint es diu que amb dues ja n’hi ha prou, però la quantitat de seleni pot variar molt d’una nou del Brasil a una altra i per això prendre'n entre 2 i 4 ens assegura que realment assolim els nivells desitjats.

2. Ajuden a prevenir l’envelliment prematur

El seleni i la vitamina E tenen importants propietats antioxidants. El primer actua com a cofactor del glutatió peroxidasa (GPX), un enzim que té com a funció principal protegir l’organisme dels radicals lliures. El segon és una vitamina que protegeix l’oxidació dels greixos poliinsaturats del cos i neutralitza els efectes dels radicals lliures. A més, també contenen compostos fenòlics amb un gran poder antioxidant.

Tot plegat ens pot ajudar a prevenir l’envelliment prematur, millorar l’aspecte de la pell, protegir la salut de la vista o millorar la fragilitat capil·lar.

3. Ajuden a reduir el colesterol

La bilis que la vesícula biliar allibera al duodè conté colesterol que, en part, serà reabsorbit més endavant. Els fitosterols dels aliments actuen bloquejant aquesta reabsorció del colesterol a l'intestí i ens ajuden a disminuir-ne els nivells en sang.

Per tant, es tracta d’un efecte que ajuda a millorar la salut cardiovascular.

4. Ajuden a reduir la fatiga i dolors musculars

L'organisme fa servir el magnesi per generar energia. De manera que una deficiència pot fer que ens sentim més cansats i fatigats.

A més, és un mineral implicat en la senyalització neuromuscular i col·labora en la regulació dels nivells de calci al cos, això evita una sobreacumulació que produeixi un funcionament anormal en la contracció muscular, aparició de dolor muscular o enrampades.

5. Equilibri del sistema nerviós i millora del son

El magnesi també està involucrat en la síntesi de neurotransmissors i neuromoduladors i, per tant, ens ajuda a equilibrar el sistema nerviós central. Ens ajuda a millorar la qualitat del son i ens permet descansar millor.

L’estrès disminueix molt la quantitat de magnesi del cos i actualment, per desgràcia, d'estrès en tenim moltíssim. Per això, prendre aliments rics en magnesi com les nous del Brasil ens pot ajudar a garantir-ne uns bons nivells.

Les nous del Brasil contra l'ansietat, la depressió i el cansament

Hi ha estudis que suggereixen que persones que tenen nivells baixos de seleni solen tenir més incidència d’ansietat, depressió i cansament. És per això que prendre nous del Brasil per augmentar-ne els nivells podria ajudar a millorar l’estat d’ànim.

A més, les nous del Brasil també contenen lecitina, un lípid format principalment per colina, àcids grassos i fosfolípids, que ajuda a enfortir i nodrir el sistema nerviós.

Contraindicacions del consum de nous del Brasil

  • No superar la dosi d’entre 2 i 4 al dia per evitar un excés de seleni. Un alt consum de seleni pot causar que les ungles i els cabells es tornin més fràgils.
  • Persones amb al·lèrgia a fruita seca (pistatxos, cacauets, anacards, nous...) podrien presentar al·lèrgia a les nous del Brasil a causa de la contaminació creuada que hi ha en moltes fàbriques.

Iogurt de nous de Brasil i remolatxa

Recepta de iogurt de nous del Brasil i remolatxa (Consol Rodríguez)

Consumir nous del Brasil cada dia!

Les nous del Brasil les podem consumir com a snack saludable entre hores o també les podem afegir trossejades a l’esmorzar, per exemple, sobre un porridge de civada o un púding de xia.

Una altra idea és picar unes 3-4 nous del Brasil amb altra fruita seca i llavors (sèsam, llavors de carbassa, ametlles o avellanes...) i espècies (orenga, farigola, comí, garam masala...) per fer-ne una espècie de pols per condimentar els plats.

Receptes amb nous del Brasil

Us proposem una selecció de receptes que contenen nous del Brasil com a ingredient:

Tot el que no has d'oblidar sobre les nous del Brasil!

La nou del Brasil és una fruita seca energètica i nutritiva molt rica en àcids grassos essencials i proteïnes que destaca per ser l’aliment que conté més seleni, un mineral essencial per a la salut de la nostra glàndula tiroide i per moltes altres funcions de l'organisme. A més també conté altres minerals com el magnesi, vitamines, fibra i compostos fenòlics.

Prendre’n de 2 a 4 al dia ens pot ajudar a millorar el metabolisme de les hormones tiroidals, prevenir l’envelliment prematur, equilibrar el sistema nerviós i millorar l’estat d’ànim, reduir el colesterol i reduir la fatiga.

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista-nutricionista i creadora de l'Instagram i el blog My Healthy Bites.

    @myhealthybites