Un dels primers desajustos que solem tenir quan el nostre entorn, hàbits o rutines canvien és el trànsit intestinal. En aquests dies de confinament, hi ha, des del meu punt de vista, com a mínim tres factors que ens poden provocar restrenyiment. Vegem quins són i què podem fer-hi.

No moure’s prou

Siguem esportistes o no, el confinament ens ha obligat a reduir molt l’activitat física.

Les persones que pateixen de restrenyiment ocasional o crònic saben que un dels grans culpables del problema és la falta de moviment. El que passa és que els músculs abdominals treballen conjuntament amb els intestins, estimulant-los, per ajudar-nos a evacuar, i, a més, afavoreixen la irrigació sanguínia, també clau per donar més activitat als intestins.

Hi ha moltes formes de moure’s a casa; només cal trobar el moment. No és fàcil reestructurar-se entremig del caos, però prioritzar aquest aspecte comportarà grans beneficis. El ioga, amb postures invertides i torsions, és una eina molt encertada per moure els intestins i fàcil de fer a casa.

Sentir estrès i pèrdua de control

L’aclaparament que genera aquesta situació tan estranya i incerta pot manifestar-se de moltes maneres. El restrenyiment o la diarrea és una de les formes més comunes, ja que, com ja sabem, l’intestí i el cervell estan estretament vinculats.

El problema no és tant que tinguem un episodi de restrenyiment (moltes persones el tenen quan surten de viatge i no passa res), sinó que aquest desajust pot minar-nos l’estat d’ànim en un moment en què necessitem estar mentalment clars i mantenir l’esperit fort. El restrenyiment sol anar de bracet amb el mal humor i, fins i tot, amb una sensació de baixada anímica; i això podria acabar sent un peix que es mossega la cua.

Per trencar aquest cercle viciós i no cronificar la dificultat per anar de ventre (ni el mal humor!), em venen dues coses al cap.

D’una banda, us proposo que, en la mesura del possible, deixeu anar mentalment tot el que no podeu controlar. En general, una de les interpretacions en què més coincideixen les diferents escoles o cosmovisions que aborden el tema emocional, és que el restrenyiment requereix “deixar anar”. Deixar anar mentalment el que no podem controlar ens ajudarà a deixar anar també al bany.

D’altra banda, durant aquests dies és interessant triar aliments que afavoreixen un bon estat anímic: alvocat, cigrons, cúrcuma, plàtan o llavors són aliments que augmenten la serotonina, l’hormona de la felicitat, que, a més, té un paper important en la motilitat intestinal.

I si en canvi no tinc restrenyiment, sinó tot el contrari?

Això també pot passar i és molt comú. En aquest cas, també és important buscar eines que ens regalin moments sense ansietat (una meditació, una pel·li per no pensar, una mica de ball lliure…), viure cada dia entenent que no ho podem controlar tot, apartar les notícies a temps… També seran d’ajuda els aliments rics en triptòfan i serotonina i, en general, optar per una nutrició antiinflamatòria.

Si teniu diarrea, alguns remeis efectius són la poma ratllada (cal deixar que s’oxidi una mica abans de prendre-la; així deixa anar més tanins, que ajuden a controlar la diarrea) i els aliments rics en midó, com les arrels i tubercles bullits. Potser podeu menjar poquet, però diverses vegades al dia. I no oblideu reposar líquids i minerals! Un brou vegetal pot ser un gran aliat. El te, ric en tanins, també pot anar bé per frenar la diarrea. I si coneixeu el kuzu i en teniu a casa, el podeu integrar en la vostra rutina.

La dieta, en orris

La dieta tampoc se n’ha salvat. Se’ns han trastocat completament les rutines… I, encara que de vegades no en som del tot conscients, anar de ventre també requereix horaris. Però, sobretot, requereix una alimentació concreta i, si ha variat, també és normal que el trànsit intestinal se’n ressenti.

Cal intentar prioritzar el consum de verdures –millor cuites– i de greixos saludables: oli d’oliva verge extra, alvocat i peix blau petit seran grans aliats en aquest moment. Els greixos tenen la capacitat de produir una descàrrega biliar que, al seu torn, estimula l’avanç intestinal. I no us oblideu d’anar prenent begudes que us hidratin (oblideu-vos del vi i la cervesa, que entorpeixen moltíssim el bon trànsit intestinal).

Lleveu-vos d’hora i busqueu un moment per seure al vàter tranquil·lament. Us hi ajudarà molt.

2 consells que també poden ser útils

  • L’aigua amb oli i llimona és un dels remeis més clàssics i efectius per, d’una banda, posar en marxa la màquina digestiva i hidratar-se i, de l’altra, generar una descàrrega biliar, que, com ja he dit, afavoreix el moviment intestinal. Al matí, en dejú, una mica abans d’esmorzar, preneu un gotet d’aigua tèbia amb una cullera d’oli d’oliva i el suc de mitja llimona.
  • Una posició correcta. Aquest és un aspecte poc cuidat i molt important per facilitar l’evacuació. Proveu de passar de la posició asseguda a una posició tan propera com pugueu a la gatzoneta. Podeu fer servir un tamboret per elevar els genolls per sobre de la línia del maluc i aconseguir així que el múscul puborectal es relaxi i que l’evacuació sigui més senzilla i natural.

Nota final: No havia estat mai tan important deixar de banda els processats

A Etselquemenges hem posat en marxa una campanya per promoure una alimentació basada en menjar real i saludable en aquests dies de confinament.

Des del punt de vista del restrenyiment, els productes processats són un gran enemic, ja que, a més de no aportar gens de fibra (fibra real), tendeixen a generar inflamació, cosa que fa que l’organisme no pugui funcionar correctament, ni tampoc buidar els budells com cal.

#ConfinatsSenseProcessats ​​abasta un munt de recursos perquè el menú d’aquests dies pugui seguir sent sa, tot i les limitacions que ens demanen les circumstàncies. Feu un cop d’ull a les receptes i consells per tal que aquesta quarantena no us faci perdre la salut.

Més informació

 

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Pilar Rodrigáñez Riccheri

Dietista especialitzada en pèrduda de pes, metabolisme i salut femenina

    @pilarrodriganez
Pilar Rodrigáñez Riccheri

Demana cita amb la Pilar Rodrigáñez Riccheri a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic