1. All negre

És un aliment d’origen japonès, amb un gust molt suau i dolç. A simple vista, sembla sec, però, quan l’obrim i el tallem, veiem que la textura és molt tova i de color negre intens.

Si l’all blanc ja és considerat un aliment magnífic, l’all negre té els components medicinals encara més concentrats. Està compost per vitamines, minerals i aminoàcids que comparteixen i intensifiquen algunes de les propietats que té.

L’all negre té propietats antibacterianes i antisèptiques i ajuda a potenciar el sistema immunitari, ja que augmenta el nombre de limfòcits (cèl·lules del sistema immunitari). També és un gran antihipertensiu, millora la circulació sanguínia, disminueix l’agregació plaquetària i ajuda a reduir els nivells de colesterol, triglicèrids i sucre en sang.

A més, és considerat un antioxidant molt potent perquè conté molts polifenols i vitamina C.

All negre

2. Oli d’alvocat:

L’alvocat és una fruita de la qual se n’extreu un oli amb una concentració molt alta de minerals, com el potassi, el ferro o el fòsfor, d’àcid fòlic, betacarotens i vitamines de caràcter antioxidant, especialment vitamines E, K i B.

Aquests àcids grassos que conté són molt beneficiosos per a la salut, ja que són rics en antioxidants que ens ajuden a protegir-nos de malalties cardiovasculars, a combatre els danys causats pels radicals lliures i l’oxidació de les cèl·lules. A més, també ajuda a equilibrar la tensió arterial.

És especialment convenient per a persones amb varius o flebitis.

Oli d'alvocat

3. Ashwagandha:

L’ashwagandha És un arbust de la família de les solanàcies que creix a l’Índia, el Pakistan i Sri Lanka. Es considera un adaptògen, ja que ens ajuda a gestionar l’estrès, l’ansietat, la depressió i a millorar la qualitat de vida en general. Se sol recomanar en moltes situacions patològiques com artritis, insomni, asma, leucoderma, bronquitis, problemes menstruals i algunes patologies autoimmunitàries.

Ashwagandha

4. Rhodiola:

És una planta adaptògena de la família Crassulaceae que actua a l’hipotàlem (on s’inicia la resposta hormonal de l’estrès) per ajudar a modular el sistema nerviós i augmentar la capacitat de resistir a l’estrès. Estimula l’activitat de serotonina i així evita o redueix la depressió i l’ansietat; aporta tranquil·litat diürna i ajuda a descansar millor a la nit.

Rhodiola

5. Sopes detox:

Les sopes detox es preparen amb una àmplia varietat de vegetals que afavoreixen l’eliminació de toxines i residus del cos. Són riques en vitamines i minerals i les propietats varien segons els ingredients.

Sopes detox

6. Fulles de bròquil:

Les fulles del bròquil també són comestibles i, com totes les fulles verdes en general, serveixen per depurar l’organisme i ajudar-nos a fer front a diferents patologies. A més tenen poques calories i molts pocs greixos.

Contenen molta fibra (milloren el restrenyiment), minerals com ferro, magnesi, calci, potassi, i antioxidants com betacarotens (precursors de la vitamina A).

Fulles de bròquil

7. Coliflor:

Sembla que la coliflor serà l’hortalissa de l’any. Pertany a la família de les cols (les crucíferes) i ajuda a regular el trànsit intestinal i a mantenir la flora en bon estat.

És baixa en calories, rica en fibra, en vitamines (molta vitamina C i vitamines del grup B, com àcid fòlic o B9 i piridoxina o B6), en minerals (potassi, calci i magnesi, ferro i sofre) i antioxidants.

La coliflor és rica en compostos de sofre, amb molts beneficis per a la salut. D’una banda, ajuden a depurar el fetge i a eliminar toxines que, amb el temps, podrien desencadenar l’aparició i proliferació de cèl·lules canceroses. D’altra banda, ajuden a protegir l’estómac –ja que podrien afavorir l’eliminació de bacteris com l’Helicobacter pyori– i altres parts del cos com el còlon, ja que ajuden a mantenir el sistema immunitari de l’intestí, i redueixen el risc de colitis ulcerosa o malaltia de Crohn.

L’únic que cal tenir en compte és que es tracta d’un vegetal que sol causar força flatulències; així doncs, les persones amb sensibilitat l’haurien d’acompanyar amb llavors i verdures carminatives com comí o fonoll, o prendre una infusió digestiva per postres.

Cal vigilar en cas d’hipotiroïdisme, ja que les crucíferes contenen compostos que poden bloquejar l’absorció i la utilització del iode per part de la glàndula tiroides, sobretot si es consumeixen crues o poc cuinades.

Coliflor

8. Mocktail:

Els mocktails o vocktails són còctels sense alcohol preparats a base de fruites i verdures; una alternativa als còctels convencionals, que contenen alcohol i sucres.

Mocktails

9. Kimchi:

El kimchi és un fermentat que ve de Corea. Tradicionalment es prepara amb una base de col xinesa deshidratada amb sal i acompanyada d’altres verdures crues, amanides amb all, gingebre, salsa de peix i una quantitat generosa de flocs de xili coreà.

Kimchi

10. Koji:

Es tracta d’un fong comestible anomenat Aspergillus oryzae, la fermentació del qual s’utilitza per fer salsa de soja, shoyu i tamari.

Aquest procés millora la digestibilitat i assimilació dels nutrients de la soja de procedència japonesa i d’altres països de l’Extrem Orient.

Koji

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista-nutricionista i creadora de l'Instagram i el blog My Healthy Bites.

    @myhealthybites