Moltes persones, sobretot dones, són les que a la consulta es queixen de tenir poca energia, anar sempre cansades i no descansar a les nits. Un dels símptomes de tenir la tensió baixa és aquesta sensació d’estar sempre cansat, sense forces, amb son i amb alguns mals de cap o marejos.
Si normalment et passa això, que et sents cansat a totes hores, també t’agrada dormir-ne moltes, et mareges de tant en tant quan t’aixeques de cop (o fas exercici), et costa concentrar-te i tens set sovint, segurament tens la tensió baixa i no te n’havies adonat.
En aquest cas és important que comencis a controlar-te la pressió. Trobaràs diferents aparells que la mesuren a la farmàcia, per internet i fins i tot pots aconseguir-lo per punts en molts bancs o clubs . El tensiòmetre de canell no ocupa gaire espai i és molt fàcil d’utilitzar i emportar. Si vols, els primers cops pots anar-t’ho a mirar a la farmàcia o demanar al teu metge o nutricionista que t’ho miri.
Aquests símptomes de què parlàvem, però, potser no van acompanyats de tensió baixa. Si fos el cas, cal que et miris com tens els nivells de ferro, la tiroides, si dorms prou i bé, si t’estàs alimentant amb prou calories o si aquestes calories són plenes de nutrients.
- Si no descanses bé, potser és que sopes massa, o de manera massa copiosa, o que el teu fetge està sobrecarregat.
- Si tens marejos revisa’t l’oïda i l’esquena.
- Si tens mals de cap sovint, revisa si la teva dieta és rica en histamina, mira’t la vèrtebra atles, fes funcionar millor el fetge i cuida’t la vista i l’estrès.
Què vol dir que tinc la pressió baixa?
A l’estiu, i sobretot les primeres setmanes de sentir-te amb aquests símptomes, caldria que et miressis la pressió cada dia i a hores diferents, i anar apuntant quin ritme segueixes al llarg del dia.
De 100/60 mmHg en avall, la tensió comença a ser baixa (la tensió normal és a 120/80). Això vol dir que el teu flux sanguini disminueix, que no té prou força; les parets arterials estan dilatades i la quantitat de sang i líquid al llarg de tot el cos no és suficient.
Pots estar sempre a 100/60 i no passar-te res, aquí hi ha un fort component genètic. Pregunta als pares, tiets, germans i avis quina tensió tenien de joves (potser ara tenen hipertensió, però de joves tenien la tensió baixa). Però si disminueixen aquests paràmetres de manera regular, és molt incòmode viure així el teu dia a dia, amb marejos constants, i pots acabar desmaiant-te, caure i fer-te mal, i pot ser un problema perquè l’oxigen no arriba de manera correcta a algun òrgan vital.
Quines són les causes de tenir la pressió baixa més enllà d’un component genètic?
- Sobrecàrrega hepàtica o desequilibri hormonal: excés d’estrògens (en la menopausa sol passar al revés, baixen els estrògens i puja la tensió). Sabràs que en tens en excés si aquests símptomes van acompanyats de flux vaginal abundant, femtes toves i molta sensibilitat emocional, entre altres.
- Problema cardíac (sobretot en persones grans).
- Diabetis
- Embaràs
- Infecció per Helicobacter pylori (aquesta simptomatologia va acompanyada de males digestions, distensió abdominal, gasos…).
- Reacció al·lèrgica – producció excessiva d’histamina (que és vasodilatadora). Consulta com fer una dieta reguladora d’histamina aquí.
- Estrès o ansietat regular, tal com explica en Xevi Verdaguer: a causa de l’esgotament de cortisol.
Així doncs, pot ser que una barreja de diferents causes faci que tinguis més baixades de tensió. Per tant, cal que revisis i tractis diferents fronts per evitar sentir-te d’aquesta manera en el teu dia a dia i poder afrontar la vida amb més energia i ànim.
Què cal fer per a pujar la pressió arterial?
- Tanca i obre les mans de manera continuada per fer que la sang bombegi amb una mica més de ritme. Un altre mètode molt comú és posar els peus amunt.
- Fes-te una dutxa amb aigua fresqueta, mai calenta.
- Practica esport de manera regular (dia sí dia no, com a mínim). No surtis a practicar esport a l’aire lliure en hores de molta calor o sol, ni facis molt exercici un dia de cop per no tornar-hi en un mes.
- Vigila en aixecar-te del llit de cop. Mou-te una mica, seu a poc a poc i, amb calma, aixeca’t. Li has de donar temps al cos a distribuir la sang.
- Evita estar moltes hores assegut o dret, has d’intentar que circuli la sang de manera correcta.
- Controla que tinguis prou proteïnes a la dieta.
- Menja al llarg de tot el dia, no surtis de casa sense haver menjat res, i no practiquis esport en dejú si no ets un esportista experimentat i no tens problemes de tensió.
- Aliments recomanats: confitats, snacks salats, sal de sèsam (gomasi), tamari.
- Pren pastilles, gotes o infusions de regalèssia (gràcies a la glicirizina), card marià (per la tiramina), gingebre, ginseng siberià, mate, menta, romaní, guaranà, sajolida, arç blanc, te negre o vermell, i anís.
- Pren tasses de cacau pur, cafè, o amb pol·len d’abelles.
- No prenguis sal de cop o en molta quantitat, sinó sals minerals en general i al llarg de tot el dia. Les begudes isotòniques o en llauna més comercials no són una bona opció. Millor preparar-te la teva pròpia beguda amb sal marina o alga kombu i suc de fruites.
Begudes per a la hipotensió, la pressió baixa
Beguda d’ametlla
- 1 culleradeta de cacau
- ½ culleradeta de cafè
- ½ culleradeta de pol·len d’abelles
- Una ampolleta monodosi de guaranà
Infusió d’hivern per a la hipotensió
- Mitja culleradeta de regalèssia
- Mitja culleradeta de romaní
- ¼ de culleradeta de card marià
- Una estrelleta d’anís
- 1 cm d’alga kombu