Tot i que el dejuni intermitent sembla una moda que fa poc que existeix, s’ha fet durant tota la història de la humanitat.

Mai abans havíem tingut un excés i accés tan fàcil als aliments; al contrari, els humans podíem passar-nos hores i fins i tot dies sense alimentar-nos. És a dir, la nostra espècie passava molt de temps dejunant.

Dejuni intermitent

Dejunar consisteix a ajornar la ingesta d’aliments, ja sigui per motius de salut, morals, religiosos o qualsevol altra raó. Actualment la forma de dejuni més popular és el dejuni intermitent. Aquest consisteix simplement a incloure de forma periòdica espais una mica més llargs de dejuni. Això vol dir que el període de temps en el qual podem menjar es limita a unes hores en concret per deixar que el cos descansi la resta de temps.

Quins tipus de dejuni intermitent hi ha?

La veritat és que el dejuni intermitent no se centra en una única opció, sinó que cada persona pot adaptar-lo al seu estil de vida.

L’objectiu final del dejuni intermitent és donar un descans al sistema digestiu.

Les pràctiques més habituals són:

  • Dejuni 12 h-12 h. És a dir, alimentar-nos durant 12 hores i dejunar 12 hores. Aquest és el mètode més senzill de dejuni i consisteix, bàsicament, a sopar una mica abans o a esmorzar una mica més tard, per aconseguir aquestes 12 hores de descans.
  • Dejuni 16 h-8 h. Consisteix a no alimentar-nos durant 16 hores i a fer-ho durant 8 hores. Per aconseguir-ho, el més recomanable és saltar-se un dels àpats del dia, generalment l’esmorzar o el sopar. Recomanem saltar-se el sopar, ja que és el moment en què el procés digestiu és menys eficient.
  • Dejuni 24 h. Dejuni de tot un dia. Aquest tipus de dejuni el solen fer persones que ja estan acostumades a dejunar habitualment. En qualsevol cas, sempre cal consultar-ho amb un professional abans.

També hi ha altres tipus de dejuni, com el 14-10 h o dejuni en dies alterns, per exemple. Al cap i a la fi es tracta de trobar la millor fórmula que s’adapti al nostre estil de vida.

Quins beneficis té el dejuni intermitent?

Entre altres beneficis, el dejuni destaca perquè redueix la inflamació, l’autofàgia (gràcies a la qual es produeix la regeneració cel·lular), millora la sensibilitat a la insulina, augmenta les hormones del creixement i augmenta el metabolisme. A més, psicològicament, per a moltes persones implica una mena d’alliberament mental, ja que deixen de pensar en què han de menjar a cada hora.

D’altra banda, tot i que no és una tècnica que serveixi per a tothom, de manera general provoca que la gent acabi ingerint menys calories al final del dia i, en conseqüència, s’aprimi.

Té efecte rebot el dejuni intermitent?

Com hem dit, el dejuni intermitent té la capacitat d’accelerar el metabolisme. No obstant això, si l’allarguem de manera continuada, com passa en dietes hipocalòriques fetes durant un període més o menys llarg de temps, acabaríem entrant en mode estalvi, cosa que ens alentiria el metabolisme.

Diferents enfocaments del dejuni intermitent

Ja l’any 2014, Carla Zaplana i, el 2016, Edgar Barrionuevo ens parlaven dels beneficis del dejuni intermitent al nostre web.

Per la seva banda, l’Edgar centrava els dejunis a no ingerir sòlids i en una alimentació basada principalment en sucs naturals de fruites i hortalisses ecològiques, en brous de verdures enriquits amb algues i també en infusions depuratives. Mentre que la Carla proposava fer dejunis de 24 hores un cop al mes i fins i tot un dia a la setmana, basats en sucs vegetals sense la polpa.

Com ja hem dit, cadascú ha de trobar la manera de dejunar que més s’adeqüi a les seves necessitats i estil de vida. A més, sempre és recomanable consultar amb un professional qualsevol canvi important que vulguem fer en la dieta per procedir de manera adequada.

Glenn Cots

Dietista i divulgadora de nutrició i receptes saludables a glenncots.com

    @glenncots
Glenn Cots

Demana cita amb la Glenn Cots a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic