La Catalunya rural ens torna a obrir les portes a la tercera edició de Benvinguts a Pagès. Aquest cap de setmana –9 i 10 de juny–, els urbanistes tindrem una oportunitat d’or per apropar-nos al mar i a la muntanya i a l’origen de tot el que mengem, visitant granges, obradors, cellers i explotacions agrícoles o ramaderes on ens rebran els productors, que ens acompanyaran en una visita guiada i gratuïta per les seves explotacions, tant dissabte com diumenge.

D’opcions, n’hi haurà, com sempre, per a tots els gustos: des de visites esporàdiques fins a rutes amb itineraris d’un dia o dos dedicades a conèixer els pastors, les muntanyes i els pobles amb encant del Pallars Sobirà, els olis i paratges naturals de la Terra Alta, les valls, els ramats i el patrimoni romànic del Pallars Jussà o els paisatges vinícoles, els licors, el safrà i els oficis rurals de la Conca de Barberà.

Aquest any, a més, la presència d’explotacions ecològiques és ben remarcable i podreu visitar molts dels productors que us hem anat presentant a Etselquemenges: els cereals de Can Pauet, l’agricultura regenerativa de Les Planeses, els vins biodinàmics d’Eudald Massana Noya o de Talcomraja, la carn de vedella ecològica de Castelltallat, els iogurts de La Selvatana, els formatges de pastura de Pujol-Orra o les plantes aromàtiques de Sambucus. Sens dubte, una gran oportunitat perquè grans i petits ens apropem a l’origen i recuperem la connexió i els sabors de la terra.

Al web de Benvingutsapages.cat hi trobareu un mapa de Catalunya farcit d’opcions per planificar aquest cap de setmana tan especial, amb un llistat d’activitats, allotjaments i restaurants que ens oferiran menús especials per a l’ocasió amb productes de la terra.

Recordeu d’agafar el cistell i calçat ben còmode per anar a pagès, a més de ser ben respectuosos amb les indicacions dels productors i productores i els arbres, les plantes, l’hort, les vinyes i els animals que hi trobareu!

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor