La pell, l’òrgan més gran del cos, té funcions imprescindibles per protegir l’organisme: ajuda a combatre bacteris i substàncies químiques, regula la temperatura corporal, assegura la producció de la vitamina D i permet tenir contacte amb el món exterior a través del tacte. Per això mantenir-la sana és molt important.

Dona madura pell antiaging

Per què envelleix la pell?

Quan som joves, la pell es regenera de forma ràpida i eficient gràcies a la producció de col·lagen. De totes maneres, a mesura que ens fem grans el col·lagen disminueix i la pell perd flexibilitat per causes d’origen intern o extern.

Internament, l’envelliment es produeix per l’alliberament de radicals lliures i per una  disminució de la capacitat antioxidant del cos. Aspectes com un nivell de sucre en sang elevat, un estrès mantingut al llarg del temps o problemes com l’acne o èczema, poden provocar canvis en la producció i descomposició del col·lagen que es poden manifestar a la pell.

Des de fora també hi ha factors que poden accelerar l’envelliment, com l’estil de vida, una exposició solar poc adequada o l’ús o contacte abusiu amb vent o aire condicionat, que fan que la pell perdi humitat.

Com podem mantenir saludable la pell?

Mantenir una pell saludable s’aconsegueix amb una dieta adequada, bevent prou aigua i aportant els nutrients necessaris.

És cert que les cremes i locions poden ajudar-nos, però tenen un efecte limitat. Les seves funcions principals són mantenir la humitat de la pell i hidratar la capa superior; però, és imprescindible aportar prou nutrients a través de l’alimentació o la complementació per poder ajudar a millorar l’estat de les capes més internes.

Per sort, cada vegada és més fàcil trobar productes de qualitat al mercat que ofereixin els nutrients essencials per conservar un bon estat nutricional que es reflecteixi a la pell.

Quins ingredients ha de contenir un bon complement per a la pell?

A l’hora de triar els productes més adequats per a la pell cal intentar que incloguin diversos dels components següents:

Vitamines

Les vitamines són imprescindibles per mantenir la pell sana i preservar un bon estat nutricional. També ajuden a reduir la inflamació, combatre afeccions com l’acne, tenir una brillantor adequada, una bona pigmentació i una hidratació correcta. Algunes de les vitamines més relacionades amb la salut de la pell són la biotina (B8), la niacina (B3), la vitamina C, A o E (les dues últimes destaquen, sobretot, perquè són antioxidants).

Antioxidants

Són imprescindibles per combatre l’augment dels radicals lliures a causa de l’envelliment. Els antioxidants ajuden a regenerar la pell, cicatritzar les ferides, renovar el teixit, augmentar la producció de col·lagen, optimitzar l’ús d’oxigen o proporcionar un bon flux sanguini, entre altres beneficis. Destaquen el zinc, la superòxid dismutasa, el resveratrol o l’extracte de llavor de raïm, per exemple.

Ceramides

Pertanyen a la família dels lípids i ajuden a retenir la humitat, la qual cosa permet mantenir la pell hidratada i sense arrugues, ja que actuen com un ciment segellant els espais intercel·lulars.

Sílice

Aquest compost ajuda a formar col·lagen. De forma natural, es troba en algunes fonts com el bambú.

Àcids grassos omega-3 i 6

Són imprescindibles per a la salut gràcies a les seves propietats antiinflamatòries. A més, permeten una entrada de nutrients a les cèl·lules més eficaç i ajuden a mantenir la pell flexible.

Probiòtics

Ajuden a restaurar la funció de barrera de la mucosa intestinal i, en conseqüència, a millorar l’estat de l’intestí (imprescindible per a una bona salut de la pell).

Alguns complements alimentaris de mercat contenen gran part d’aquests ingredients, com l’Skin Nourish, de Douglas Laboratories®. La seva fórmula té dues patents, SkinAx2TM i Ceramosides™, que han estat estudiades i testades amb resultats positius després d’una presa de 60 dies.

La primera conté extracte llavor raïm, SOD de meló, zinc i vitamina C d’alliberament retardat i va ser testada en un estudi clínic durant 8 setmanes en un grup de dones entre 40 i 70 anys. Els resultats van mostrar un 82% de satisfacció global, el 26% més de lluminositat, el 21% van reduir les taques, un 40% van aconseguir més fermesa i un 62% van notar la pell més suau.

D’altra banda, hi ha la patent Ceramosides ™, que, entre altres ingredients, té un concentrat de fitoceramides i digalactosil diglicèrids. Va ser testada durant 60 dies, amb una dosi diària de 30 mg i es va constatar que la hidratació de la pell millorava en només 15 dies.

En definitiva, és important tenir cura de la pell per fora, però mai hem d’oblidar que la salut interior és bàsica perquè els resultats es reflecteixin a l’exterior.