Coneixes algú a qui no li agradin els entrepans? Probablement no. Qui es pot resistir a aquest plat tan fàcil, ràpid i deliciós? No obstant això, estem parlant d’un plat saludable i complet? Doncs la veritat és que la majoria de gent associa els entrepans amb pa farcit amb embotit o formatge. Una preparació a la qual li falten uns quants ajustos per considerar-se apropiada.

Els entrepans són presents a la vida de molta gent durant tot el dia: per esmorzar, per berenar i, fins i tot, per dinar i sopar. Per tant, assegurar-nos que el que estem ingerint és adequat és molt important.

És cert que la varietat d’entrepans és infinita, però per garantir que estem optant per un plat complet i saludable hauríem de tenir en compte aquestes 6 regles que volem compartir amb tu:

  1. Escull un bon pa

Aquest aspecte és primordial per tenir un entrepà de qualitat. Procura que el pa tingui el mínim d’ingredients necessaris, que sigui de fermentació llarga (això ens ajudarà a digerir-lo, a més d’oferir-nos múltiples beneficis) i, si pot ser, que sigui de farina integral i de cereals de qualitat. Si ja has fet el pas i el gluten no forma part de la teva vida, procura prendre farines de qualitat com el fajol, l’arròs integral o la tapioca i defuig aquells pans que estan formats principalment per midons (en concret, el de blat de moro). Però si el gluten encara forma part de la teva vida, et recomanem que optis per varietats antigues com l’espelta o el kamut.

  1. Utilitza greixos saludables

No fugis dels greixos. Són imprescindibles per a la salut de les nostres cèl·lules, per al manteniment estructural i el funcionament del nostre cos, per ajudar-nos a absorbir algunes vitamines i per aportar-nos sacietat. A més, els greixos combinen molt bé amb els carbohidrats, ja que ens ajuden a gestionar millor la glucosa a la sang. Així que no t’oblidis d’afegir-los a totes les teves preparacions.

Les nostres opcions preferides són l’oli d’oliva verge extra, l’alvocat o les olives.

  1. Que no falti la proteïna

Les proteïnes són un dels nutrients fonamentals i imprescindibles per mantenir una bona salut. Ens ajuden a formar teixits, hormones i enzims i a mantenir una bona estructura dels nostres teixits, així que no haurien de faltar en cap dels teus àpats. Pots optar per proteïna vegetal (com l’hummus, el tempeh o el tofu) o animal (com el peix en conserva, els ous, l’embotit de qualitat o el pollastre).

  1. Incorpora vegetals a l’entrepà

Els reis del que és imprescindible, els vegetals. Sempre diem que les verdures haurien de ser la base de la nostra alimentació i no podia ser diferent en un entrepà. Els vegetals tenen una gran densitat nutricional, molta fibra, contenen múltiples vitamines, antioxidants i clorofil·la, entre altres beneficis. A més, cada vegetal ens aporta diferents nutrients, per la qual cosa és important utilitzar-los de manera variada i incorporar diferents colors al llarg del dia (els aliments de color vermell són rics en licopè, els de color blanc en fitoquímics com l’al·licina, els verds en glucosinolats i àcid fòlic, els morats en antocianines i els de color taronja-groc en betacarotens). Una altra bona opció és combinar verdures cuinades amb verdures fresques o posar vegetals adobats per donar-hi un toc diferent.

  1. Prescindeix d’aliments poc saludables

Encara que soni molt obvi, no podíem deixar d’apuntar la importància de prescindir d’aliments poc saludables com els processats, les farines refinades, els greixos de baixa qualitat, etc. Centra’t a incloure els millors ingredients a l’entrepà i defugir els aliments que no t’aportin beneficis.

  1. L’originalitat

Finalment, sigues tan original com puguis. Si ets d’aquells que menja entrepans de manera habitual és important que en vagis variant els ingredients. Això et permetrà aprofitar els diferents beneficis que et puguin aportar els ingredients que incloguis.

Si el que és més difícil per a tu és incloure vegetals als entrepans, una bona opció és afegir-hi preparats de verdures. A Bocadelia trobaràs dues gammes de preparats de verdures (una amb pebrot vermell, groc i ceba i l’altre amb albergínia, carxofa, carbassó, espàrrecs verds i alls tendres) que no contenen cap mena d’additiu i són totalment naturals. Opcions senzilles i ràpides d’incloure verdures en l’alimentació. A més, cada recepta combina diferents verdures, de manera que et podràs beneficiar de cada un dels ingredients que aportin.