A la Costa Brava hi podeu trobar turisme de sol i platja. És un gran reclam –i ho serà sempre–, però des de fa uns quants anys, si es vol, hi ha una altra Costa Brava que permet que les persones que segueixen una vida saludable cada dia de l’any no només no hi hagin de renunciar, sinó que la destinació que triïn tingui el benestar com a pilar fonamental de l’oferta turística.

Foto: Javi Cabrera
Quan parlem de turisme de benestar no ens referim a balnearis, massatges i banys termals i prou. El turisme de benestar és molt més avui i respon a la necessitat cada vegada més generalitzada de cercar moments que ens ajudin a desconnectar de l’estrès diari i de la tecnopatia, com diu el divulgador Marc Casabosch, i a capturar l’essència del nostre territori i paisatge, ric i ple de contrastos amb grans racons de mar i muntanya.
Les infusions, els perfums i els banys de bosc, les noves tendències del turisme de benestar a Catalunya
Per aconseguir aquesta desconnexió cada cop es practica més el ioga; de totes maneres, des de fa uns anys, tenen molt èxit els retirs en comunitat i amb estades més llargues en què es practica la consciència plena o els banys de bosc i els sons harmònics, tota una revolució a Europa i que a casa nostra trobem en un dels noms de referència d’aquest nou turisme de benestar que creix tant a les comarques gironines: Edgar Tarrés, de Mindfulkit. I no és l’únic. La demanda creixent fa que entitats com l’Associació Selvans proposin sovint formacions i sortides per aprendre a fer un guiatge de banys de bosc en set boscos de la zona on ja es fan trobades regulars.
Una altra iniciativa inèdita, també arribada des de l’Empordà, és la de l’actor Ernesto Collado, que crea perfums a partir de l’essència més salvatge dels paisatges de la comarca. El projecte s’anomena Bravanariz i hi ha fragàncies com la Bosc, la Muga o la Cala, que proposa un viatge olfactiu des dels boscos humits de l’Albera i les Salines fins al Cap de Creus. No hi ha cap perfum amb alcohol ni afegits, i la proposta és pura aigua destil·lada de plantes, molsa i flors, sense res més.

Foto: Beth Mägre
Posar el paisatge en un flascó o en una piràmide –és a dir, en una bosseta triangular d’infusió– és el que ha fet Te Gust, l’empresa d’infusions ecològiques que té la nutricionista empordanesa Carla Zaplana com a ambaixadora i que ara presenta les infusions Costa Brava Essence i Pyrenees Essence, impulsades pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona.
A través de plantes pròpies del territori i amb la voluntat de traslladar el millor de cada zona, han volgut crear la infusió Costa Brava, amb marialluïsa, til·la i lavanda per acompanyar una passejada relaxant vora el mar i amb el cítric de la llimona, que ens recorda els patis mediterranis de sempre. La Pyrenees porta menta i eucaliptus per ajudar a fer un respir profund, expectorant, que el cos demana sempre que arribem a la muntanya, i també inclou canyella i regalèssia, que convida a prendre-la a la vora del foc.
La natura continua tenint camp per recórrer en el benestar dels individus i, en un territori com el nostre, on el millor mar i la millor muntanya són a tocar, val la pena redescobrir-la com una destinació d’alt valor, encara que no sigui a milers de quilòmetres d’on som. Potser ha arribat el moment dels destins locals i de proximitat, tal com ha passat amb l’alimentació. Si us voleu escapar a la Costa Brava i el Pirineu de Girona, consulteu el web: wellness.costabrava.org