Un dels errors més comuns quan arriba el fred és centrar tots els esforços a combatre les malalties, una vegada que ja s’han declarat. En un context com l’actual, més que mai, és hora de canviar l’enfocament i fer un pas endavant: és hora de pensar a enfortir les defenses –el nostre terreny– i així minimitzar les infeccions oportunistes.

enfortir sistema immunitari

Hi ha una sèrie d’hàbits simples i efectius per mantenir les defenses altes i també podem impulsar-les amb algunes ajudes que, sens dubte, marcaran la diferència a l’hora de fer front a les temperatures més fredes.

Hàbits i aliments que no fallen

Prendre el sol (la millor manera de sintetitzar vitamina D), tenir contacte amb la naturalesa, dormir bé, fer exercici físic, alimentar-se amb aliments naturals i saludables, envoltar-se d’afecte… són aspectes de la vida quotidiana que han demostrat que tenen un impacte positiu en el sistema immunitari. Al contrari, la falta de descans, massa estrès, el sedentarisme i una alimentació basada en productes processats afebleixen sensiblement la capacitat per mantenir la salut.

Alguns aliments del rebost són especialment interessants per a aquest objectiu. Entre d’altres hi ha l’all, que té la capacitat d’augmentar les defenses i també és un antisèptic molt potent. També tenim el xiitake, una varietat de bolet amb capacitat per tonificar el sistema immunitari. Tots dos són molt fàcils d’incorporar a la cuina.

Els fermentats (com quefir, olives, verdures envinagrades o fins i tot una beguda tan refrescant com el kombutxa) afavoreixen l’equilibri de la microbiota en favor dels bacteris beneficiosos i ajuden a mantenir a ratlla els patògens.

Són molt importants també els aliments rics en vitamina C i provitamina A (el betacarotè és la més eficient d’aquestes provitamines a l’hora de transformar-se en vitamina A). Els primers són immunoestimuladors i intervenen en la formació d’anticossos i en la síntesi d’interferó. Els segons protegeixen les mucoses dels microorganismes invasors. Pebrots, julivert, pastanagues, espinacs, crucíferes o cítrics, entre d’altres, haurien de formar part del menú diari en aquesta època.

Canviar les farines refinades per cereals integrals (civada, quinoa, fajol, espelta) i llavors (xia, lli o sèsam), tots altament nutritius, també contribueixen a mantenir un sistema immunitari eficient.

Complements naturals per fer un pas més

Els complements, si acompanyen uns hàbits i una alimentació correctes, són una eina molt potent per aconseguir bons resultats en termes de defenses. Ens donen la possibilitat d’obtenir nutrients i principis actius que moltes vegades són difícils d’ingerir en les quantitats necessàries a través de la dieta, més encara en el cas dels més petits de la família.

Entre els ingredients més efectius trobem, d’una banda, el pròpolis, que és un producte de les abelles que actua com a antibiòtic natural i que té una afinitat especial per les vies respiratòries altes; i, d’altra banda, l’equinàcia, una planta medicinal (la planta immunoestimulant per excel·lència) que estimula la formació de glòbuls blancs amb propietats antivíriques i antibacterianes. Altres plantes terapèutiques rellevants són la farigola, el plantatge, la dròsera

Santiveri, empresa pionera en alimentació saludable i complementació natural, proposa per a aquesta tardor una sèrie de formulacions pensades especialment per enfortir les defenses i fer front als problemes derivats del fred.

Entre d’altres, Propolflor Forte reuneix en un xarop els beneficis del pròpolis, l’equinàcia i un conjunt de plantes amb efectes específics sobre el sistema respiratori: farigola, dròsera, pi, plantatge i eucaliptus. Per als més petits, Santiveri proposa la versió adaptada Propolflor Kids.

Santiveri també presenta un altre xarop, també amb versió infantil, Equinaflor Forte i Equinaflor Kids. En aquesta formulació trobem la sinergia de l’equinàcia amb el liquen d’Islàndia –que ajuden el sistema immunitari a funcionar de manera correcta alhora que calmen i protegeixen les vies respiratòries– i el saüc, potent antisèptic i antiinflamatori i estimulador de macròfags. Si preferiu la presentació en càpsules, l’equinàcia amb principis actius titulats de la gamma Fitocultura és una altra opció excel·lent.

També trobem entre les opcions de Santiveri per a aquesta tardor Complex C, un complement de vitamina C amb acerola i gavarrera, amb 1.000 mg de vitamina C en un sol comprimit, i Micoxan Immunflu, elaborat a partir de bolets mil·lenaris com el reishi, xiitake, maitake i Agaricus, coneguts pels seus principis actius, que tonifiquen les defenses naturalment.

Aprofiteu aquests consells i comenceu avui mateix a reforçar el terreny i les defenses, perquè aquesta serà la manera més efectiva d’allunyar les malalties i guanyar la carrera als virus quan arribi el fred.